Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • SwinskiRyjek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    🍼
    • 2014.06
    • 27

    #481
    Dobrze rokuje ten Svinak. Poszedł dzisiaj na cichą. Trochę co2 do świeżego wiaderka i przetoczenie.

    A że drożdżaki rozhulane, to dzisiaj pyknął się prawie sam z siebie Porterek Bałtycki, rano zatarty, teraz już zadany gęstwą powędzonkową. Porter był z długim dwugodzinnym gotowaniem, najciemniejszy słód to Low Color Chocolate z Crispa.Zacieranie na lenia 67*C i owinięcie gara kocem. Po godzince 10, próba jodowa negatywna.

    wynik to 19l / 21,8 brix na refraktometrze 21 P na Brewbrain Float.

    A z wysłodzin (9 bix) , brewkitu Abbey z Mangrove Jacka i 0,5kg cukru kandyzowanego brązowego - wyszło jeszcze 17 litrów 18tki - będzie dubbelek Także już zadany drożdżakami, tym razem suchymi - Belgian Abbey z Mangrove Jack.

    No i trochę młóta podzielonego na porcje poszło do zamrażarki na dodatek do ciasta chlebowego.

    Można by rzec że piątek trzynastego to dzień udany.
    .... ale wieczór jeszcze przed nami

    Attached Files
    Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

    https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
    https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

    Comment

    • SwinskiRyjek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      🍼
      • 2014.06
      • 27

      #482
      Bobeee got a Krush on me... zaśpiewała świniareczka

      Czyli Krush Sprau Ale to kolejna warka.

      Najpierw kleikowanie bobika @80*c. Zacieranie potem całego zasypu na lenia @67*c , wysładzanie i chmielenie brzeczki nastawnej. Potem ładny bulgot z gara z porcją granulatu i 60 minut odpoczynku

      jeszcze chmielenie whirlpoolowe no i na zimno. Łącznie 150g Krusha będzie w chmielnej służbie.

      Suche Verdant ipa do fermentu.

      cyk. 8 dni szybko minęło.

      Z 11,3 do 3.5 sobie zeszło na verdantach. Parę dni temu fermentor przeniesiony w chłodniejsze miejsce. Dzisiaj przelew na cichą z chmieleniem na zimno kolejną porcją Krusha. Krush już podaje pięknie z wiadra, szczerze jestem zauroczony. Poszło do beczki z filtrem na trzy dni i też do kilku butelek do refermentacji bez dodatkowego chmielenia - do porównania.
      Ojjj. Bardzo intensywny ten chmiel. czy to za sprawą bobika się tak wysunął na front? Zobaczymy co dalej
      Attached Files
      Ostatnia zmiana dokonana przez SwinskiRyjek; 2025-02-26, 22:09.
      Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

      https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
      https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      Przetwarzanie...