Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23927

    skoro tak napisano, na pewno tak się stało

    korzystając z okazji, jesli jest ktoś chętny na wspólne warzenie w Opolu, zapraszamy w środę, (zainteresowanych zapraszam na PW).
    Last edited by ART; 2008-10-05, 20:35.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23927

      #15 - Klon nadaje się do picia Porównanie Klon kontra nonKlon dopiero po wyleżakowaniu. Na razie syrop klonowy mało wyczuwalny, ale nie próbowaliśmy dla kontrastu wersji referementowanej suchym ekstraktem słodowym.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23927

        #16 ciemne ale

        2008.10.08 - warka #16 - kryptonim Trzynastka

        zasyp:
        • 2000g słód pilzneński
        • 1500g słód monachijski
        • 0500g słód Special B
        • 0100g słód karmelowy jasny


        Zacieranie takie sobie dekokcyjne, podobne jak ostatnio, bo mi dobrze pasuje, no może z drobna modyfikacją:
        • wstępnie: 60' @ 45*C (ot zalanie słodów gorącą kranówą i zajęcie się gośćmi )
        • war główny: 30' @ 62*C / 30' @ 72*C
        • dekokt (ok. 25% zacieru, po 15'): 20' @ 72*C + doprowadzenie do wrzenia (10'), dodanie do głównego waru
        • po negatywnej próbie jodowej do ok. 80*C i filtracja wiaderkowa + wysładzanie.


        Chmielenie:
        1. 90' - 30g Target szyszka (dłuższe gotowanie głównie dla odparowania wody, bo wyszła 10tka )
        2. 5' - 50g Spalt Select szyszka


        Piwo schłodzone tym razem chłodnicą zanurzeniową w ok. 60 minut (woda zimna ma u nas 35*C ), drożdże już nieleniwie ruszały wcześniej w starterze.

        Wyszło ogólnie 17l 13* BLG.

        fermentacja:

        Wyeast Irish Ale - gęstwa zadana @ 24*C
        1. burzliwa 2008.10.08 - 2008.10.14 - @ 19*C ~13* BLG-> ~3,5* BLG
        2. cicha 2008.10.14 - 2008.10.21 - @ 19,5*C ~3,5* BLG-> ~3* BLG


        rozlew/refermentacja:
        • 5l - na wyraźne życzenie współzacierkowicza Baklazanka - zadane miodem spadziowym 30g
        • 5l - na wyraźne życzenie współzacierkowicza Baklazanka - zadane miodem lipowym 30g
        • 6,6l - płynny ekstrakt słodowy 35g

        Teraz mam wątpliwości czy ciut nie poskąpiłem w ilości.

        Rozlew - wszystko w bączki poszło - leżakowanie w trakcie.

        Piwo zielone rokuje i tym razem całkiem nieźle, fajne klimaty czekoladowe, wyszło przyjemne chmielenie. Jako że piwo zdaje się nadawać do wypicia powstał też projekt etykietki:

        Click image for larger version

Name:	trzynastka.jpg
Views:	1
Size:	92,2 KB
ID:	2027344

        Piwo warzone wspólnie z Baklazankiem
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          (woda zimna ma u nas 35*C )
          Oj, coś o tym wiem - zawsze rano cierpię, bo mam zwyczaj myć twarz zimną wodą - u Was się nie da


          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Piwo zielone rokuje i tym razem całkiem nieźle, fajne klimaty czekoladowe
          A skąd te klimaty czekoladowe???? Special B o ile pamiętam jest słodem jasnym, a 100 g karmelowego to kropla w morzu - chyba coś Wam nie wyszło
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Special B o ile pamiętam jest słodem jasnym
            350 EBC to taki mało jasny trochę... Oj Szefowa... Jak napisano w Piwodzieju: "Niespotykany dotychczas w Polsce jeden z najciemniejszych słodów karmelowych..."
            Aż mnie przestraszyłaś... Special B miał byc głównym "zaciemniaczem" w moim belgu...
            Last edited by Seta; 2008-10-22, 10:57.
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Hmmmm... no to widocznie z czymś pomyliłam

              edit: właśnie popatrzyłam na fotę w Piwodzieju - no, trochę ciemny to on jest, ale strzegomski ciemny karmel ciemniejszy Chyba, że to taka fota nie teges W każdym razie - wystarczy.
              Last edited by Marusia; 2008-10-22, 11:04.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23927

                Tak czy owak, po pierwszej degustacji, co prawda jeszcze bez opdowiedniego nagazowania, ale potajemnie możemy go opychać jako stouta przemysłowego z fajnym muśnięciem chmielowym
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23927

                  Wczoraj, po podwójnej rozgrzewce do sezonu, poszedł w końcu irish red ale jako stylowiec mamy nadzieję Jeśli będzie o czym pisać to podam oczywiście co i jak czynione było przez mgłę i łzy.

                  Przy tym warzeniu poszedł na pierwszy ogień - nasz filtrujący kiblowężyk Na razie zadowolenie raczej średnie. Może mieliśmy idealnie nawiercony filtrator wiaderkowy, stąd odczucie niewielkiej różnicy (a nawet tęsknego łypania z powrotem w stronę wiadra )...
                  Last edited by ART; 2008-10-30, 01:42.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23927

                    #17 Irish red

                    2008.10.29 - warka #17 - kryptonim Irish red

                    zasyp:
                    • 2500g słód pilzneński
                    • 1000g słód monachijski
                    • 1000g słód Caraamber


                    Zacieranie takie sobie dekokcyjne, podobne jak ostatnio, bo mi dobrze pasuje, no może z kolejną drobna modyfikacją, żeby nie było zbyt wytrawnie:
                    • wstępnie: 60' @ 45*C (ot zalanie słodów gorącą kranówą i zajęcie się czymś tam )
                    • war główny: 30' @ 62*C / 30' @ 72*C
                    • dekokt (ok. 25% zacieru, po 5'): 20' @ 72*C + doprowadzenie do wrzenia (10'), dodanie do głównego waru
                    • po negatywnej próbie jodowej do ok. 80*C i filtracja filtratorem z oplotu + wysładzanie.


                    Chmielenie:
                    1. 60' - 10g Fuggles granulat
                    2. 20' - 10g Fuggles granulat
                    3. 5' - 10g Fuggles granulat
                    4. Chmielenie podczas fermentacji - 20g Target szyszka


                    Piwo schłodzone chłodnicą zanurzeniową w ok. 40 minut (woda zimna ma u nas 35*C ), drożdże już nieleniwie ruszały wcześniej w starterze.

                    Wyszło ogólnie 24l 12,7* BLG.

                    Odlane 3l brzeczki do późniejszej refermentacji.

                    fermentacja:

                    Wyeast Irish Ale - gęstwa zadana @ 24*C
                    1. burzliwa 2008.10.29 - 2008.11.05 - @ 18*C ~12,7* BLG-> ~2,2* BLG
                    2. cicha 2008.11.05 - 2008.11.09 - @ 17,5*C ~2,2* BLG-> ~2,1* BLG (właściwie nic nie zeszło, mógł to być i błąd pomiaru)


                    rozlew/refermentacja:
                    • 20,5l - +3l brzeczki odlanej po chmieleniu.

                    Teraz mam wątpliwości czy ciut nie przesadziłem w ilości tej brzeczki do refermentacji.

                    Leżakowanie w trakcie.

                    Piwo zielone rokuje całkiem nieźle, ładny aromat i bardzo przyjemna goryczka, czerwieni nieco ma w kolorze, ale najbardziej boję się nadmiernego nagazowania. Jako że piwo zdaje się nadawać do wypicia powstał też projekt etykietki:

                    Click image for larger version

Name:	irish_red.gif
Views:	1
Size:	26,6 KB
ID:	2027480

                    Twarz zapożyczona od pewnego Irlandera
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Stasiek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2007.02
                      • 609

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      • 20,5l - +3l brzeczki odlanej po chmieleniu.

                      Teraz mam wątpliwości czy ciut nie przesadziłem w ilości tej brzeczki do refermentacji.
                      No... może być trochę przegazowane...
                      Szybkie wyliczenie na podstawie http://www.browamator.pl/lista.php?a...69292%2F169320. Mam nadzieję, że się nie walnąłem...
                      Stopień odfermentowania: (12,7-2,1)/12,7 to 83%. Urealniając go (-15%) mamy 71%.
                      12,7g * 71% to jakieś 9g cukrów fermentowalnych w 100ml brzeczki.
                      Dałeś 3litry. Czyli w przeliczeniu na glukozę jakieś 270g.
                      Na 24litry. Daje to ok 5,5g/but. To bardziej do pszeniczniaka pasuje niż do IRA. Ale granatów nie powinno być. Chyba.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23927

                        Dzięki, zatem muszę jeszcze popracować nad poprawnymi wyliczeniami... Najwyżej poupuszczamy nieco gazu co tydzień
                        Last edited by ART; 2008-11-19, 15:57.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23927

                          Wczoraj poodginałem kapselki i upuściłem gazu ze wszystkich butelek. Chyba raz w tygodniu będzie zabawa. Niestety wzbijają się przy tym drożdże. Oj to leżakowanie marne raczej będzie Szkoda bo piwko bardzo dobrze rokowało ale za mocno nagazowane to raczej takie sobie będzie. Już teraz po nieco ponad tygodniu w butlach - gazu sporo.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            ART, mam nadzieję, że skrzynki z tym trunkiem nie stoją w żadnym pokoju, w którym się śpi, bo może to grozić okaleczeniami
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23927

                              W tym roku jeszcze nic nie wybuchnie.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • Pogoniarz
                                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                                • 2003.02
                                • 7971

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                                #15 - Klon nadaje się do picia Porównanie Klon kontra nonKlon dopiero po wyleżakowaniu. Na razie syrop klonowy mało wyczuwalny, ale nie próbowaliśmy dla kontrastu wersji referementowanej suchym ekstraktem słodowym.
                                Dzisiaj późnym wieczorem,lub w sobotę degustacja.


                                Prawie jak Piwo
                                SZCZECIN

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X