Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    Dawno nas tu nie było. Zacznijmy zatem od początku:
    #18 Dubbel

    pilzneński 3,7 kg
    monachijski 1,6 kg
    Special B 0,3 kg
    Caramunich 0,3 kg
    Bisquit 0,2 kg
    brązowy cukier kandyzowany 0,45 kg
    jęczmienne płatki błyskawiczne 0,2 kg

    18 litrów wody

    Chmielenie 20 g - 90 minut
    Lubelski 10 g - 5 minut

    Szczegółowy przebieg warzenia mam nadzieję, że Art zamieści. W każdym bądź razie to piwo praktycznie już przeszło do historii. Bardzo się w nim rozsmakowaliśmy.

    Na WWP zajęło 8 miejsce: owocowe, za mało fenoli, słabe nagazowanie
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5617

      #19 Lager

      Na razie niezbyt dobrze rokuje, czynione jedynie na samym pilzneńskim z powodu braku wagi w tym momencie.
      Last edited by Maggyk; 2009-05-21, 06:54.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

        #20 Ciemna pszenica

        To co Maggyczki lubią najbardziej.

        Pszeniczny 2,5 kg
        monachijski 1,5 kg
        karmel jasny 0,25 kg
        karmel ciemny 0, 10 kg

        1 h - 45 st. C (jedynie słód pszeniczny) 12 litrów wody
        10 min. - 63 st. c

        Odjęto 1/3 zacieru do dekoktu.

        Dekokt:
        30 min - 72 st. C
        potem dekokt doprowadzono do wrzenia i dodano do gara głównego

        Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej

        Potem do 80 st. C i filtracja oraz wysładzanie (tu ART musiałby się wypowiedzieć ile wody dolał do wysładzania)

        Chmielenie
        Lubelski - 25 g 90 min.

        Przedwczoraj zabutelkowana, smaczna, coś mi sie wydaje, że szybko zniknie.
        Last edited by Maggyk; 2009-05-21, 07:04.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

          #20 Weizenbock

          Pszeniczny 3,5 kg
          Pilzneński 2,0 kg
          Caracrystal 0,8 kg
          Special B 0,2 kg

          Właśnie się zaczął zacierać.

          Sposób postępowania, jak wyżej

          1h - 45 st. C - 18 litrów wody - jedynie słód pszeniczny
          potem do 64 st. C, dodajemy resztę słodów
          10 min. w 64 st. C

          Odjąć 1/3 zacieru na dekokt
          Dekokt:
          30 min - 72 st. C
          potem do wrzenia i do gara głównego

          Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej, potem do 80 st. C i filtracja/wysładzanie.

          Dobra idę warzyć dalej.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            W przyszłym tygodniu też coś uwarzę, tak całkiem prywatnie, nie pokazowo Tylko jeszcze nie wiem co... może Koelscha.

            Pszeniczki robicie na kranówce, czy na sklepowej wodzie?
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5617

              Na kranówce.
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5617

                errata #21 Weizenbock
                Last edited by Maggyk; 2009-05-21, 09:58.
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                  #18 Dubbel
                  W każdym bądź razie to piwo praktycznie już przeszło do historii. Bardzo się w nim rozsmakowaliśmy.
                  Mnie się do dziś ostała była jedna butelczyna. Bardzo fajny aromat śliwkowo-rodzynkowy, ale alkoholu nie żałowaliście.

                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5617

                    #22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.

                    W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"

                    A dziś:
                    #23 Ala Grodziskie

                    1 kg słodu pszenicznego Litovel
                    1,5 kg słodu wędzonego Steinbach

                    Zacieranie:
                    - 52°C - 20 min
                    - 69°C - 90 min
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                      #22 Porter pszeniczny
                      Czyżby biały porter?

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23929

                        Biały, ale tylko od wewnątrz.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Maggyk
                          Szara Adminiscjencja
                          🍼
                          • 2004.05
                          • 5617

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                          #22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.

                          W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"

                          A dziś:
                          #23 Ala Grodziskie

                          1 kg słodu pszenicznego Litovel
                          1,5 kg słodu wędzonego Steinbach

                          Zacieranie:
                          - 52°C - 20 min
                          - 69°C - 90 min
                          potem podgrzewaliśmy do 78°C

                          Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.

                          BLG końcowe 8,5
                          Last edited by Maggyk; 2009-09-26, 20:27.
                          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                          Piwo domowe -
                          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                          Reklama w BROWARZE
                          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5617

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                            potem podgrzewaliśmy do 78°C

                            Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.

                            BLG końcowe 8,5
                            S-33 utworzyły ładną piane na piwie

                            Wędzonka słodu ze Steinbacha jest dużo bardziej intensywna niż wędzonka ze słodu Weyermanna.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dziadu bez fajki, kiedy planujesz kolejną warkę?
                              Pytam bo nie chcemy dać się prześcignąć
                              Ścigamy się dalej?? W niedzielę robię #23!
                              Aha a w temacie - nie palę rok i dzień!
                              Last edited by Seta; 2009-09-28, 09:21.

                              Comment

                              • Maggyk
                                Szara Adminiscjencja
                                🍼
                                • 2004.05
                                • 5617

                                My mamy słody ześrutowane na kolejne dwie warki: Pale Ale i India Pale Ale - czekamy, aż saszetka z drożdżakami napęcznieje.
                                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                                Piwo domowe -
                                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                                Reklama w BROWARZE
                                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X