Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23956

    I wczoraj jeszcze:

    #39 A Porter
    3 kg Słód Pilzneński Strzegom
    3 kg Słód Monachijski Strzegom
    0,8 kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom

    0,15 kg Słód palony żywiecki (dzięki Grzesiu!)
    0,05 kg Słód Karmelowy Ciemny Strzegom

    Zacieranie infuzyjne:
    - 64°C - 35 min
    - 72°C - 25 min

    mash out

    100 g Marynka na 90 min
    50 g Lubelski na 30 min

    Drożdże Wyeast Czech Pils (dzięki Marusia!)


    #39 B Wysłodkowe Miodowe 11*BLG

    8l 5*blg wysłodkowego po Porterze + 500g miodu

    27 g Marynka na 60 min
    13 g Lubelski na 10 min

    Drożdże Wyeast Scottish Ale
    Last edited by ART; 2010-03-20, 16:26.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      Miód sztuczny? Naturalny szkoty żrą jak sacharozę.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        To będzie porter z nutką górniakową - też dobry Obawiam się, że mój też tę nutkę uzyska, bo temperatury coś kurza twarz spadać nie chcą. Od kiedy robię dolną fermentację, to lato mogło by dla mnie nie istnieć
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5618

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Miód sztuczny? Naturalny szkoty żrą jak sacharozę.
          Naturalnie, że naturalny. Zobaczymy co z tego będzie.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10781

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
            Naturalnie, że naturalny. Zobaczymy co z tego będzie.
            A jaki to miód ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5618

              Miód gryczany.

              Na kanwie najnowszych trendów #39 B Wysłodkowe Miodowe 11*BLG nazwiemy chyba Koźlakiem miodowym
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23956

                #37 Robust Porter obiecujący, pojechał wreszcie do butelek.
                #36 takowoż obiecujący Schwarzbier, pojechał także wreszcie do butelek.

                #35 zapteczony Grodzisz wylądował w annałach kanalizacji (zapomniany w ferworze walki, za długa cicha i/lub słabo wypłukany fermentor po chlorowaniu, doprawdy żal ściskał przy wylewaniu, ale tym bardziej było szkoda fajdać ostatnie butelki)

                #39A Porter ładnie fermentuje
                #39B poporterowy Ciemniak gryczany przelany na cichą, mocno odfermentował, ale klimat gryczany jest
                #38 Grodzisz - przelany na cichą - drożdże z butelki po oryginalnym grodziszu nieźle sobie pohulały, odfermentowały do 1,5* BLG

                Uprzejmie donoszę że skończyły nam się butelki no w sumie zostały tylko Vichy na portera. Nawet mimo dąsów kierowanych w stronę butelek z kabłąkowym zamknięciem wykorzystaliśmy wszystkie litrowe posiadane na stanie, Kryzyssss.
                Last edited by ART; 2010-03-29, 01:20.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  Uprzejmie donoszę że skończyły nam się butelki
                  O! Czyli szansę mam!
                  Kurka ale jednak 5 warek mi brakuje...

                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5618

                    #40 Monachijskie Jasne 12 BLG
                    Co prawda sezon na dolniaki już minął i nie sądzę by był to typowy przedstawiciel gatunku, bo niezbyt mamy gdzie go chłodzić, ale co mi tam - słód od jakiegoś czasu ześrutowany, butle zorganizowane, więc trzeba się zabrać do roboty.

                    Zasyp na ok. 30 litrów

                    pilzneński 4 kg
                    monachijski 1 kg
                    wiedeński Steinbach 1 kg

                    Zacieranie:
                    - 52°C - 30 min
                    - 65°C - 35 min
                    - 69°C - 30 min

                    mash out 76°C

                    30 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
                    15 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
                    15 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 min
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5618

                      Mała zmiana planów, jeśli chodzi o chmielenie:
                      #40 H
                      - 10 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
                      #40 S
                      - 20 litrów zostanie nachmielone:
                      20 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
                      10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
                      10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 min
                      Last edited by ART; 2010-04-13, 16:23.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23956

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mała zmiana planów, jeśli chodzi o chmielenie:
                        #40 H
                        - 10 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
                        #40 S
                        - 20 litrów zostanie nachmielone:
                        20 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
                        10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
                        10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 min
                        #40 H przeszło metamorfozę, bo wyszło o 8l więcej brzeczki

                        #40 H
                        - 9 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania

                        #40 SA
                        - 9 litrów zostanie nachmielone 16 gramami chmielu Saaz 3,5 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
                        Last edited by ART; 2010-04-13, 17:16.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          Te olbrzymie ilości 8-9l robicie w standardowych fermentatorach 30l?

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Te olbrzymie ilości 8-9l robicie w standardowych fermentatorach 30l?
                            Nie - w takich po jogurtach pozyskanych drogą darowizny od kolegi Mareksa - dzięki raz jeszcze Mamy też ok. 20 litrowe zakupione dawno temu - także różnorodność rozmiarów pełna
                            Last edited by Maggyk; 2010-04-13, 20:15.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie - w takich po jogurtach ...
                              Albo to byłe wielgachne jogurty, albo macie strasznie dużo przelewania.

                              Comment

                              • Maggyk
                                Szara Adminiscjencja
                                🍼
                                • 2004.05
                                • 5618

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Albo to byłe wielgachne jogurty, albo macie strasznie dużo przelewania.
                                10 kg jogurtu się w nich mieściło swego czasu
                                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                                Piwo domowe -
                                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                                Reklama w BROWARZE
                                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X