Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Ostatnio cicho w temacie, a przecież coś się dzieje - u nas sezon otwarty został zabutelkowaniem witbiera który zapomniany stał na cichej od czerwca
    Arturro po co butelkowaleś, trzeba było otworzyć kranik i wychłeptać, toż to już dobrze wyleżakowany ten witek
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23960

      Jednak trochę mało gazu.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 2007.05
        • 1501

        Chyba że tak, jesteś usprawiedliwiony
        P.S. Milo jest tak znaleźć pełen fermentor , muszę u mnie sprawdzić, może mi się też jakiś zapodział
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

          Napisze sobie jeszcze jednego posta żeby totalnie zawładnąć stroną główną swoim nickiem
          Last edited by ART; 2011-09-29, 03:14. Powód: Humor sytuacyjny
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5618

            Zaniedbaliśmy nasz warzelniczy temat na tyle, że zupełnie pogubiliśmy się w numeracji warek. Od września zaczęliśmy zatem do numeru warki dodawać rok. W tym roku mam mocne postanowienie notować skrupulatniej swoje wybryki.

            1/13 Coopers Mexican Cerveza
            x2 rozpuszczone 17.01.2013, cicha 31.01.2013 (miało być wcześniej, ale nie wyszło, 3 BLG)

            2/13 DE AIPA 17 BLG warzone 18.01.2013, cicha 31.01.2013 (jest 2,5 BLG)
            Słód pale ale Strzegom 4,5 kg
            Słód wiedeński Strzegom 1 kg
            Słód bursztynowy Strzegom 0,5 kg
            Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2 kg
            zacieranie:
            52 st. C - 10 minut
            62 st. C - 30 minut
            72 st. C - 30 minut
            Opal, granulat 50 g - 90 min
            Saphir, granulat 50 g - 15 min
            Smaragd, granulat 50 g - 1 min

            Cascade DE, granulat 50 g - na zimno, 3 dni przed butelkowaniem (taki jest plan)
            obecnie na cichej

            S-04

            3/13 Imperial IPA 18 BLG warzone 25.01.2013, na burzliwej, 21,5 litra

            Stasiek mnie natchnął do IIPY

            Pale Ale Strzegom 6.3 kg
            karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
            zacieranie:
            52 st. C - 10 minut
            62 st. C - 30 minut
            72 st. C - 30 minut

            Chmielenie:
            Tomahawk granulat 30 g - 90 min
            Warrior granulat 25 g - 60 min
            Cascade granulat 20 g - 5 min
            Cantennial granulat 20 g - 1 min
            Na zimno (takie są plany)
            7 dni - Amarilllo granulat 20 g
            5 dni - Cascade granulat 10 g
            4 dni - Centennial granulat 10 g
            3 dni - Simcoe granulat 20 g

            S-04 x 2

            4/13 01.02.2013 American Pale Ale
            A dziś kolej na mniejszego lenia. Zrobiłam sobie American Pale Ale z Wesów
            Jasny WES 1,7 kg
            Jasny WES 1,2 kg
            Bursztynowy WES 0,5 kg

            Chmielenie:
            Warrior granulat 20 g - 60 min
            Mosaic granulat 25 g - 1 min

            Na zimno 25 g Mosaic (3-4 dni przed końcem - taki mam plan).
            Mosaic ma szanse dołączyć do grona moich ulubieńców z USA.

            Piwo się chłodzi. Drożdże S-04.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5618

              2/13 DE AIPA 17 BLG na cichej Cascade DE, granulat 50 g - wczoraj powędrowało do chmielenia na zimno

              5/13 08.02.2013 Czeska Dziesiątka
              Pilzneński czeski klepiskowy 3-4 EBC 3,0 kg
              Monachijski 19 EBC 0,65 kg
              Saaz 50 g (2x25)

              55 st. C- 10 min
              62 st. C - 20 min
              72 st. C - do negatywnej próby jodowej (po 35 minutach sprawdziłam i była negatywna)
              mash out - 77C

              Chmielenie:
              25g Saaz - 60 min
              25 g Saaz - 1 min

              Wyszło 24 litry 10 BLG, zadane drożdżami s-23.

              3/13 Imperial IPA 18 BLG
              4/13 American Pale Ale
              mamy zamiar w ten weekend przelać na cichą. Mam nadzieję, że na zamiarach się nie skończy.
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5618

                3/13 Imperial IPA 18 BLG zabutelkowano 18.02.2013
                4/13 American Pale Ale zapepsikegowano + 2 szt w butle 18.02.2013
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5618

                  6/13 Porter bałtycki 22 BLG

                  Zachciało się samodzielnej dekokcji... Już mnie obie ręce bolą. Całe szczęście nie porwałam się na trójwarówkę, choć taki był mój zamysł początkowy.

                  Do 21 litrów wody o temp 67 st. C wsypałam ześrutowane słody (bez barwiącego). Temperatura spadła do 63 st. czyli tak, jak miało być. Trzymałam w tej temperaturze przez 25 minut. Po czym odjęłam 7 litrów zacieru (gęstej części). Może i powinno być więcej, ale musiałabym lecieć na trzy gary. Te 7 litrów podgrzałam do 72 st.C, przetrzymałam 20 minut i zagotowałam. Następnie przelałam te 7 litrów do zacieru głównego i uzyskałam 72 st. C (bez dodatkowego podgrzewania). Trzymałam około 15 minut i uzyskałam negatywną próbę jodową. Wsypałam ześrutowany słód barwiący, a teraz idę podgrzewać do 76 st. C i filtrować.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5618

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi


                    Do 21 litrów wody
                    errata: do 19 (przypomniało mi się, że 2 litry odlałam, bo doszłam do wniosku, że mi się słody nie zmieszczą do gara).
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5618

                      7/13 Piwo Ciemne górnej fermentacji w stylu misz masz lub jak kto woli, co lodówka dała
                      Wysłodkowe po porterze - ok 5 BLG łącznie i gdzieś z 15 litrów
                      Dodano końcówkę nachmielonego portera (ok. 0,5 litra) – to co nie dało się wyfiltrować oraz słoiki z ekstraktami słodowymi: 3 x bursztynowy, 2 x barwiący, 1 pszeniczny, 1 ciemny
                      Chmielenie:
                      Zeus – 40 g na 60 minut
                      na 1 minutę przed końcem dla aromatu:
                      10 Zeus 2011
                      15 Chinook 2011
                      3 g Topaz 2012 - szyszka
                      3 g Amarillo 2012 – szyszka
                      Na cichą pójdzie 150 g wiórek amerykańskich dębowych średnio palonych, które pozostały po wędzeniu chmielu na patelni.

                      8/13 Eksperymentalny a'la Grodzisz z ekstraktów
                      Muntons Spraymalt - Wheat (Pszeniczny) - 500 g - 3 szt.
                      Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 500 g - 1 szt.
                      Chmielenie
                      35 g Marynki (szyszka 2012) wędzonej przez 2 godziny na patelni + 10 g Marynki niewędzonej na 60 minut
                      5 g Marynki na 5 minut przed końcem chmielenia
                      Dzięki Kwadri za inspirację A jak nie wyjdzie to będzie Twoja wina
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • Maggyk
                        Szara Adminiscjencja
                        🍼
                        • 2004.05
                        • 5618

                        9/13 American India Pale Ale (AIPA) 16º BLG

                        zacieranie na "zapracowańca" bo w międzyczasie musiałam kilka spraw załatwić:
                        ok. 18 litrów (na oko)
                        55 st. C - 10 min,
                        69->63 st. C - około 90 minut
                        76 C
                        wysładzanie 12 litrów

                        chmielenie granulatami:
                        Zeus - 15 g - 60
                        Palisade - 50 g - 35 min
                        Mosaic - 20 g - 5 min
                        Centennial - 25 g - 1 min
                        Mosaic - 30 g chmielenie na zimno 3 dni przed końcem

                        drożdże w planie: Wyeast XL 1056 American Ale
                        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                        Piwo domowe -
                        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                        Reklama w BROWARZE
                        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                        Comment

                        • Maggyk
                          Szara Adminiscjencja
                          🍼
                          • 2004.05
                          • 5618

                          10/13 Bock 16 BLG
                          wiedeński Steinbach 2,5 kg
                          pilzneński Steinbach 2,0 kg
                          monachijski ciemny Steinbach 1,0 kg
                          karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
                          melanoidowy Weyermann 0,5 kg

                          55 st. C- 10 min
                          62 st. C - 20 min
                          69 st. C - 40 min

                          chmielenie 90 min:
                          Spalt Spalter 25 g - 60 min
                          Hallertau Tradition 15 g - 30 min

                          ok. 23 litrów

                          w34/70

                          11/13 Kazbek PA 12 BLG
                          Jasny WES 1,7 x 2
                          chmielenie Kazbek, szyszka 60 min:
                          50g - 60 min
                          20 g - 20 min
                          10 g - 1 min
                          20 g - 3 dni przed końcem
                          Danstar BRY-97

                          12/13 Polaris PA 12 BLG
                          Jasny WES 1,7 x 2
                          chmielenie Polaris, granulat 60 min:
                          10g - 60 min
                          10 g - 20 min
                          10 g - 1 min
                          20 g - 3 dni przed końcem
                          Danstar BRY-97
                          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                          Piwo domowe -
                          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                          Reklama w BROWARZE
                          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                            11/13 Kazbek PA 12 BLG
                            17.04.2013-cicha, mętne

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                            12/13 Polaris PA 12 BLG
                            17.04.2013-cicha, klarowne (spontanicznie ponad plan został wrzucony na 15 min przed końcem mech irlandzki)
                            Last edited by Maggyk; 2013-04-17, 23:58.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5618

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                              8/13 Eksperymentalny a'la Grodzisz z ekstraktów
                              Dzięki Kwadri za inspirację A jak nie wyjdzie to będzie Twoja wina
                              Mąż twierdzi, że wyszło. Kwadri możesz spać spokojnie
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                              Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10782

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                                Mąż twierdzi, że wyszło. Kwadri możesz spać spokojnie
                                Jak wyszło to wiesz gdzie wysłać do oceny
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X