Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    20/2017 Norteast IPA 15,3 BLG 30.09.2017
    Pilzneński Soufflet 4 kg
    Pale Ale Maris Otter Crisp 5 kg
    Płatki owsiane 0,8 kg
    Cara Gold 13017 Crisp 0,5

    64-62 st C 40 min
    67-65 st C 30 min

    Chmielenie
    160 g Centennial 2015
    na zimno:
    a) 100 g Cashmere 2016 + 100 g Centennial 2015 7 dni
    b) 150 g Waimea 2015 7 dni + Nelson Sauvin 50 g szyszka do pepsikega

    FM 55 oba
    42 litry na fermentacji

    21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
    54 st C 10 min
    68-63 st C do negatywnej

    Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
    Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a co
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
      [B]
      21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
      54 st C 10 min
      68-63 st C do negatywnej

      Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
      Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a co
      Tyłek mi wymarzł, że nie ma to tamto. 14 stopni i deszcz, a dzień wcześniej było 34.
      Chmielenie 60 min
      60 min - 100 g Grudzicki Goldings 2016 szyszka
      15 min - 95,6 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka

      Do 25 litrów 14 BLG pójdzie na cichą:
      100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 7 dni
      100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 2 dni

      Do drugiej "połowy" ok. 25 litrów 12 BLG Art doda winogrono z naszego ogrodu wg własnego widzimisię.
      Last edited by Maggyk; 2017-09-04, 09:45.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        23/2017 Coś jakby Milkshake IPA z ekstraktów
        ______________
        2018


        Warzenie w piątek wg receptury Munich Dunkel, z tymże 23 litry zadane dolniakami i 22,5 litra zadane górniakami, stąd podział

        Słód pilzneński 2,4 kg
        Słód monachijski 5,8 kg
        Słód karmelowy jasny 0,4 kg
        Słód karmelowy ciemny 0,4 kg
        Słód melanoidynowy 0,4 kg
        Chmiel Perle, granulat, 100 g

        62 st C - 20 min
        72 st C - 50 min

        Chmielenie: 60 min, w tym 50 g wsypano na początku, 50 g 5 minut przed końcem chmielenia

        1/2018 Munich Dunkel 13 BLg W34/70
        2/2018 Dark Ale 12,5 BLG FM13
        Last edited by Maggyk; 2018-01-09, 12:40.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5618

          U znowu zaległości, a dziś tworzę recepturę na weekendową AIPĘ.
          3/2018 Old Ale 20-01-2018
          4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
          Plan na weekend: AIPA szyszka
          Last edited by Maggyk; 2018-02-09, 09:26.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5618

            5/2018 AIPA szyszka - warzone 11.02.2018
            Pale Ale Zero 10,2 kg
            Monachijski Jasny 1,2
            Pale Cookie 0,4
            Karmelowy Pszeniczny 0,2 kg

            Zacieranie 67 st C
            Mash Out

            Chmielenie 60
            60 - Centennial US 2016 - 50 g szyszki
            30 - Centennial US 2016 - 50 g szyszki, Cascade US 2016 - 50 g szyszki
            15 - Cascade US 2016 - 50 g szyszki

            Plus chmielenie na zimno 3 dni:
            pojemnik 2016:
            Chinook US 2016 50 g
            Citra US 2016 - 50 g
            pojemnik 2017
            Chinook US 2017 50 g
            Citra US 2017 - 50 g

            Drożdże K-97, podobnoż świetne do amerykańskich ale.

            6/2018 RIS - warzony 18,02,2018, gęstwa FM 13
            Last edited by Maggyk; 2018-02-20, 09:26.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • jacekwerner
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2004.05
              • 2852

              Lud pragnie fruciaka i milkszejka
              Ochotnicza Straż Piwna
              BAZA = 7446

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23960

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
                Plan na weekend: AIPA szyszka
                A z 10 litrów tego porteru powstała też wersja wymrażana korzystając z ostatnich mrozów i takiego polypina

                wyszło ok. 6l. 32*BLG.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5618

                  7/2018 11-03-2018 Pils niemiecki
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5618

                    8/2018 Doppelbock 20 BLG 20 litrów
                    Słód monachijski 3,3 kg
                    Słód wiedeński 3,3 kg
                    Słód Special X 0,35 kg
                    Spalt Spalter, granulat, 50 g

                    62 st - 35 min
                    72 st C - 25 min
                    mash out

                    Chmielenie 90 min
                    50 g Spalta na 60 min

                    gęstwa z Pilsa niemieckiego
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23960

                      Zestaw 5x Session IPA pod kryptonimem HopSrajtek, takie proste piwa na lato z chmieleniem na zimno.

                      Wziąłem na warsztat Wyeasty które właściwie miały iść na przemiał z datą produkcji sprzed 2 lat (ok. 2016 02), ale 4 z 5 paczek napuchły wzorowo po 3-4 dniach i poszły do napowietrzonej brzeczki na bazie niedocenionych brewkitów Black Rock - w tym przypadku Mai Bock chmielony Wakatu. Czyli puszka plus 12,5 l wody i mamy porcje po ok. 14l litrów 9*BLG.

                      #1 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend + Cluster US
                      #2 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3942 Belgian Wheat + Callista DE

                      #3 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1332 Northwest Ale + Jarrylo US
                      #4 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1388 Belgian Strong Ale + Pekko US

                      #5 Black Rock Mai Bock + Danstar Nottingham + Summit US

                      każdy z chmieli po 100g do fermentora na cichą - wstawione do chłodni na 5 dni.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23960

                        W sumie to wychodzi średnio jedno warzenie na dwa tygodnie, ale notatki ostatnio częściej w formie papierowej

                        W drugi dzień Świąt poszły w garki dwie lekkie Red IPY 14*. Słód Maris Otter z Crisp, i słód Red Active z Vikinga w zasypie (5:4)

                        Zacieranie na lenia.

                        Chmielenie
                        50' 25g East Kent Goldings,
                        10' 25g EKG
                        whirlpool 25g Cascade US

                        na cichą ma iść
                        - 50g Nelson Sauvin NZ
                        - 50g Centennial US
                        - 25g Cascade US

                        różne wersje polegają na tym że baza ta sama, ale chmielenie #1 to granulat a #2 analogiczna szyszka.

                        zadane drożdżami k97 fermentis
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Maggyk
                          Szara Adminiscjencja
                          🍼
                          • 2004.05
                          • 5618

                          Temat zarósł nam mchem, czas go wyciągnąć z otchłani. Sezon rozpoczął Artur tydzień temu warząc Vienna Ale 13 BLG.
                          A dzisiaj w garze Witbier.
                          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                          Piwo domowe -
                          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                          Reklama w BROWARZE
                          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

                            Z uwagi na to, że z chmielenia na zimno West Coast Ipa zostało sporo chmielin postanowiliśmy je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. I tak też się stało w piątek, do tego poszły dwa brewkity Belgian Ambiorix i Belgian Abbey, drożdże Lallemand LalBrew New England American East Coast Ale Yeast 11 g.
                            Do pojemnika fermentacyjnego wrzuciłam kostki chmielowe i zalałam rozrobionymi w gorącej wodzie brewkitami. Przetrzymałam prze 30 minut i odfiltrowałam przez filtrator z oplotu, ostudziłam, zadałam drożdżami. Wyszło 20 litrów 11 BLG.

                            W sobotę uwarzyłam zaś Monachijskiego Ale 12 BLG:
                            Monachijski jasny 2,65
                            Monachijski Ciemny 1,7

                            zacieranie 1h 30 min w 70-69 st C
                            mash out

                            gotowanie 60 min Perle 2019 szyszka 50 g
                            Iunga PL szyszka na whirlpool w 95 st C, przez ok. 20 minut

                            drożdże Danstar Notthingham
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5618

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                              #33 Misz Masz 12 BLG
                              0,6 ciemny WES
                              3 litry brzeczki po IPA ok. 1 BLG
                              0, 139 l miodu gryczanego ( w poprzednich warkach też był gryczany)
                              skórka obtarta z 1 cytryny

                              Chmielenie:
                              Marynka 13 g 60 min
                              Lubelski 13 g 10 min przed końcem

                              Misz Maszu wyszło ok. 6 litrów - sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Zakończono 2 minuty przed 24.00.
                              Chomiki z nas. Właśnie piję to piwo
                              Last edited by Maggyk; 2019-10-27, 20:37.
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                              Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                Dwunasteczka a czas się z nią łagodnie obszedł. Z ciemniakami+dodatki tak bywa, że ciekawie się zmieniają.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X