Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23927

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Haha, robiłem kveika na hallertau tango - z tego co kojarzę, wyszedł delikatny, ale chyba grzybami mi pachnie. Dam znać.
    Robiłem test z Tango, tj. chmielenie na zimno w beczce gotowego czeskiego lagera, i był to póki co najbardziej cytrusowo-grejpfrutowy niemiecki chmiel z jakiego korzystałem, zaprawdę dał dobry efekt. Teraz chcieliśmy sprawdzić jak będzie się sprawdzał z innym sposobem chmielenia no i przy górnej fermentacji.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • yavo
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🥛🥛🥛🥛
      • 2009.03
      • 910

      Żonie smakuje i pachnie, a mi nie; oprócz grzybów czuję jeszcze białe winogrono, dobre i to

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23927

        50g Tango na whirlpoolu w 80*C nie dało zadowalających efektów, to znaczy dało ledwie wyczuwalny aromat. Albo temp była za wysoka i jakiś hopstand w 60*C byłby lepszy, albo po prostu trudno przekazać z niego do ciepłej brzeczki te aromaty które w sobie posiada. Ale padła decyzja o walnięciu 50g do beczki i tam już po kilku dniach zaczęło się nieźle dziać. OjciecWerner pytał czy nie dodawaliśmy przypadkiem Mosaica.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23927

          A propos brewbrain float przy okazji fermentacji np. porteru wykresik wyglada tak
          Attached Files
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • yavo
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🥛🥛🥛🥛
            • 2009.03
            • 910

            Ale bajeczne!

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23927

              Antyk czerwonoporzeczkowy z lipca 2021 trafił na rozlew po 555 dniach fermentacji, nie miałem cierpliwości czekać jeszcze 111 dni
              Jest nieźle! Nic nie urosło ani na górze ani na dole. Smakowo porzeczka wyśmienicie zauważalna. Kwasek istotny ale nie przegięty.

              Nie byłbym sobą gdybym czegoś nie spaprał - nie zamontowałem filtratora na kran i parę owoców porzeczki utrudniło mi rozlew i trafiły do butelek. Człek ciągle się uczy.
              Last edited by ART; 2023-01-08, 12:40.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23927

                Partia rządząca (spodobało mi się to określenie ) - uznała że trzeba zużyć nagromadzone ekstrakty i robić wymrażanki. No i powstało tego jakieś 70l o ballingu 22-24 które to teraz już w 2/6 zostało wymrożone 3 część siedzi obecnie w zamrażarce i czeka na swoją kolej do zlewania. część 1/2/3 dochmieliliśmy chmielem Zappa a 4/5/6 będzie z Iungą.

                Do rozlewu idzie roztwór cukrowy 4-5g/l plus łyżka gęstwy Lutra Kveików.
                Attached Files
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23927

                  Znowu styczeń, znowu wymrażanki Najpierw z ekstraktów zrobiły się 2 fermentory ciemnej 19*.
                  Za chwil kilka jest w planie
                  dodatkowego ekstraktu dolanie
                  żeby trafił na rozruszane drożdże by dobić w ten sposób do teoretycznych 24-26*P.

                  Pewnie mróz na dworze zelżeje jak skończy się fermentacja
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • SwinskiRyjek
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.06
                    • 20

                    Co by nie mieszać dwóch systemów walutowych kolejne wpisy sobie porobię jako SwinskiRyjek

                    Korekta zapisków - start jednak był z 17,5* BLG (wcześniejszy pomiar był w gorącej brzeczce, a ten zwykle bywa zawyżony). Wczoraj (po 7 dniach fermentacji) dodana kolejna porcja stężonej brzeczki z ekstraktów (po 4l powyżej 35*P) przez co ekstrakt ogólny wzrósł o ok 7BLG. Fermentacja wznowiła się.

                    Obok tego powstała też kolejna warka - kwaśny wiśniowo-malinowy ejlik / cherry-raspberry ale
                    fermentacja na drożdżach Philly Sour z Centrum Piwowarstwa
                    Brettanomyces, winne, do miodów, cydrów Drożdże Lallemand WildBrew™ Philly Sour 11 g Wyjątkowy szczep Lachancea wyselekcjonowany we współpracy z University of the Sciences w Filadelfii. Produkują umiarkowane ilości kwasu mlekowego, nadają piwom kwaśnych aromatów: czerwonego jabłka, ,

                    Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

                    https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
                    https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

                    Comment

                    • yavo
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.03
                      • 910

                      Nie mam curki, więc nie jest hora - dajta przepis na ejlika, może pyknę takiegoż

                      Comment

                      • SwinskiRyjek
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.06
                        • 20

                        Przepis to dużo powiedziane - klienci CePu nie uwarzyli, to dlaczego ma iść na zmarnowanie
                        - brewkity BrewFerm Kriek + BrewFerm Framboos rozcieńczone do ok 14*P
                        fermentowane w ok. 21-22*C na
                        Philly Sour z Lallemanda

                        Tu jak przebiegała fermentacja zanotowane przez

                        Pomiary Sprzęt / różne Brewbrain Float Wifi Areometr i Termometr Pływak / miernik monitoruje w sposób ciągły fermentację - temperaturę i gęstość brzeczki w pojemniku fermentacyjnym. Posiada łatwy do naładowania akumulator. Wymaga podłączenia do WiFi. Zapisuje dane w chmurze. Funkcje


                        Click image for larger version

Name:	Screenshot_20240209_082253_Opera.jpg
Views:	95
Size:	26,6 KB
ID:	2338077

                        drożdże były zadane w piątek, widać że po długim lagu dopiero ruszyły we wtorek i odfermentowały tylko do 12*P
                        potem znowu fermenatcja jakby ustała na jakieś 3 dni i znowu aktywnie ruszyła i dofermentowały resztę. Potem poszło na schłodzenie tarasem do 6*C i poszło do beczki

                        smakowo jest czyste, kwaśność fajna, więc obawy o wpływ długiego laga na smak się rozwiały
                        Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

                        https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
                        https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

                        Comment

                        • SwinskiRyjek
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.06
                          • 20

                          W czerwcu uruchomiliśmy próbny rozlew nalewakiem itap 2x

                          Z wykorzystaniem moich słabych umiejętności ciesielskich, udało się to jakoś połączyć 😃

                          Najpierw rozlew odbywał się tylko do longnecków (NRW Steinie EURO )itp., bo tylko taki miałem adapter. Ale szybko się okazało że choć butelek w piwnicy czeka w ch...rum to większość to shortnecki i ledwie zebrałem tyle ile potrzebowałem do rozlewu.

                          Ale doszły jakoś niedawno adaptery do popularniejszych shortnecków i do większych butli - na kapsle 29mm. Więc droga będzie wolna

                          Odczucia są ok - to działa. Pierwsze rozlane piwa towarzyszyły na wyjeździe wakacyjnym. Na pewno trzeba ustawiać większe ciśnienie niż jak do rozlewu do kufla, bo jest trochę wątłe nagazowanie.

                          Sam rozlew za to jest przyjemniejszy, idzie prosto z Corneliusa a nie z wiadra, nie napowietrza się jak przy zabawie z refermentacją i ogólnie mniej babrania się jest. Trwałość rozlanego piwa jest zadowalająca, nie skwasiłem jeszcze żadnego
                          Attached Files
                          Last edited by SwinskiRyjek; 2024-09-04, 16:05.
                          Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

                          https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
                          https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

                          Comment

                          • SwinskiRyjek
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.06
                            • 20

                            Jutro warzenie lekkiej chmielowo-soczystej dziesiąteczki.

                            Kryptonim Whirly in the rice.


                            Plan na chmielenie - wyłącznie whirlpool - us elani 150g/20l

                            Dzisiaj jeszcze szybki starterek dla 067 od White Labs i miejmy nadzieję w piątek wszystko pójdzie gładziutko.
                            Attached Files
                            Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

                            https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
                            https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

                            Comment

                            • SwinskiRyjek
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.06
                              • 20

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SwinskiRyjek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jutro warzenie lekkiej chmielowo-soczystej dziesiąteczki.

                              Kryptonim Whirly in the rice.


                              Plan na chmielenie - wyłącznie whirlpool - us elani 150g/20l

                              Dzisiaj jeszcze szybki starterek dla 067 od White Labs i miejmy nadzieję w piątek wszystko pójdzie gładziutko.
                              Poszło gładziutko. Starterek zastartował ta że był gotowy akurat na zadanie (a drożdże 067 w saszetce właśnie miały za sobą 6 m-cy). Piwo już po fermentacji (20-21*C) zeszło do ok. 2,5*P teraz schładza się na cold crash a jutro do beczki na nagazowanie.

                              Coś tam przebąknąłem w temacie etykiet świńskich - a tu bęc - w BYO pojawiła się receptura na klona Blind Pig właśnie - notuję sobie zanim zgubię linka:

                              “My first version of Blind Pig IPA was in 1994 at my very first brewery, Blind Pig Brewing Company, which was located in Temecula, California. This recipe originated from my homebrew days starting in 1989. Years later after Natalie and I took over Russian River Brewing Company from my former employer, Korbel Champagne Cellars, we were able to obtain the trademark for Blind Pig IPA so we brought her back to life.” – Vinnie Cilurzo


                              Russian River Brewing Co.’s Blind Pig IPA clone


                              (5 gallons/19 L, all-grain)
                              OG = 1.057 FG = 1.009
                              IBU = 80 SRM = 5 ABV = 6.25%

                              “My first version of Blind Pig IPA was in 1994 at my very first brewery, Blind Pig Brewing Company, which was located in Temecula, California. This recipe originated from my homebrew days starting in 1989. Years later after Natalie and I took over Russian River Brewing Company from my former employer, Korbel Champagne Cellars, we were able to obtain the trademark for Blind Pig IPA so we brought her back to life.” – Vinnie Cilurzo

                              Ingredients
                              11 lbs. (5 kg) 2-row pale malt
                              10 oz. (283 g) wheat malt
                              3 oz. (85 g) dextrin malt}
                              13 AAU Chinook hops (60 min.) (1 oz./28 g at 13% alpha acids)
                              10.5 AAU Centennial hops (15 min.) (1 oz./28 g at 10.5% alpha acids)
                              3 AAU Cascade hops (15 min.) (0.5 oz./14 g at 6% alpha acids)
                              0.4 oz. (11 g) Amarillo® hops (whirlpool)
                              0.75 oz. (21 g) Cascade hops (whirlpool)
                              0.5 oz. (14 g) Centennial hops (whirlpool)
                              0.4 oz. (11 g) Crystal hops (whirlpool)
                              0.8 oz. (22 g) Simcoe® hops (whirlpool)
                              0.4 oz. (11 g) Amarillo® hops (dry hop)
                              0.75 oz. (21 g) Amarillo® CGXTM hops (dry hop)
                              1 oz. (28 g) Centennial hops (dry hop)
                              0.50 oz. (14 g) Citra® CryoTM hops (dry hop)
                              0.4 oz. (11 g) Chinook hops (dry hop)
                              0.7 oz. (20 g) Crystal hops (dry hop)
                              0.14 oz. (4 g) Nectaron® hops (dry hop)
                              Wyeast 1056 (American Ale), White Labs WLP001 (California Ale), or SafAle US-05 yeast
                              ¾ cup corn sugar (if priming)

                              Step by step
                              Mash the grains at 156 °F (69 °C) for 60 minutes, targeting a mash pH of 5.35–5.45. Conduct a 170 °F (77 °C) mash out step, if desired. Vorlauf until your wort is clear, then run off into the kettle. Sparge the grains with 168 °F (76 °C) water to obtain 6 gallons (23 L) of wort (or more, depending on your evaporation rate).

                              Boil for 60 minutes following the hopping schedule. After the boil is complete, add the whirlpool hop additions and stir the wort briskly to form a whirlpool, then cover and let stand for 15 minutes. Russian River adjusts the pH in the whirlpool down to 5.0–5.1.

                              Chill the wort to slightly below fermentation temperature, about 64–66 °F (18–19 °C). Aerate the wort if using a liquid yeast strain, pitch the yeast, and add yeast nutrient if desired. Ferment at 68 °F (20 °C) until final gravity is achieved and let the beer sit for one to two additional days.

                              If possible, remove yeast from fermenter before adding the dry-hop additions. If able, after three more days, dump the cone of your fermenter to remove as much dry hops and yeast as possible.

                              Before the dry hop, Vinnie Cilurzo recommends taking a gravity reading of the beer and recording it in your brew log. This exercise will be particularly helpful as it relates to hop creep. Three days after dry hopping, take a gravity reading and note it. Do the same the following day. Once you go two days in a row where your gravity has not dropped from the secondary fermentation from hop creep, you can proceed with chilling the beer and/or bottling or kegging. Depending on your conditions, you might have to wait longer to clear hop creep. Bottle or keg and force carbonate as usual.

                              Extract version:
                              Replace the 2-row, dextrin, and wheat malts with 7.3 lbs. (3.3 kg) light liquid malt extract and 8 oz. (230 g) dry wheat malt extract. Add 6.5 gallons (24.5 L) water to your brew kettle and bring to a boil. Remove kettle from heat and carefully stir in the liquid and dry malt extracts until totally dissolved. Return to boil and boil for 60 minutes. Follow the remainder of the all-grain recipe.

                              Notes from Vinnie:
                              At our Windsor, California, production brewery we incorporate whole cone hops into the final hop addition. This is done by way of a hop back where the wort runs from our whirlpool, over the whole cone hops in the hop back, and from there the wort gets cooled off and heads to the fermenter.

                              Over the years the recipe has changed some. In the past there was about 3% crystal malt (40 °L) in the recipe but as you can see, there is now no crystal malt, leaving the beer leaner and thus allowing the hops to pop more.

                              I look at a beer recipe more as a concept rather than a strict recipe. With that said, over the years some of the hops have changed so you will see some more modern hops in Blind Pig IPA now. Crystal hops are often not thought of as an IPA hop, but it can contribute a nice citrus note to a brew, which I like. In my opinion, this has kept the beer relevant even after all these years.

                              Finally, feel free to brew this recipe as is, but if you can’t find a particular hop, don’t stress over it. Find something similar and experiment and explore — that is what homebrewing is all about. Also, since this beer is on the lower side of the alcohol range for an IPA, if you like a little more malt body in the beer, I’d suggest removing some of the 2-row malt and replace it with Simpsons Best Pale Ale malt, which will add more malt body to the finished beer.

                              Written by Vito Delucchi

                              Issue: November-December 2024
                              Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

                              https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
                              https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X