Dziś warzy się pszeniczniak. tym razem beze mnie, więc zapewne będzie fe, ale myślę że schładzarka nasza
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
-
-
wczoraj rozlałem pszeniczkę #12, dziwnym trafem powstały dwie wersje:
a) odfermentowana do 2,5*BLG
b) odfermentowana do 4,5*BLG
co ciekawe, brzeczka była zadana tymi samymi drożdżami, tyle że z braku dużego fermentora została na pół rozlana do dwóch fermentorów. zobaczymy cóż z tego się urodzi...
z problemów przy warzeniu: dużo syfu wytrąciło się podczas chwmielenia - niestety nie chciały osiąść na dnie i to czego nie uydało się oddzielić poszło do fermentacji. A przy fermentacji burzliwej i cichej - podobne przejścia jak u Fido:
http://www.browar.biz/forum/showthre...311#post673311 czyli dalej pełno syfu w fermentorze
Aha, fermentacja przy 19-20*C.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
pszeniczka wyszła do bani jeśli ktoś ją dostał to niech nie przeklina admina- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzipszeniczka wyszła do bani jeśli ktoś ją dostał to niech nie przeklina adminaLast edited by Shlangbaum; 2007-05-16, 12:57.
Comment
-
-
#14 - Ale z Łubnian
przy okazji naszego weekendowania w GulGulowie ukręciliśmy wspólnymi siłami ciemnawego ejla w sobotę.
zasyp:
2500g słód pilzneński
1750g monachijski
1000g pale ale
0250g carared
zacieranie "na lenia". do gara z ześrutowanym słodem chlust 16l wody 74*C. zawijas w kocyk i wio do baru po godzince - negatywna próba jodowa.
potem w chwili wolnej filtracja i wysładzanie - ok. 17l wody 80*C
chmielenie:
45 minut: 20g East Kent Goldings (granulat)
5 minut: 5g East Kent Goldings oraz jako akcent lokalny: 75g niesuszonego szyszkowanego chmielu odmiany Łubnianka
brzeczka w 21*C zadana dzisiaj ok. południa drożdżami Danstar Nottingham.
zobaczym cóż to będzie po takiej długiej przerwie w i tak naszym skromnym warzeniu- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
mniejsze pół warki #14 fermentowanej w drugim fermentorze zasiliło dzisiaj kanał. nie wiedziałem że mamy tak pięknie przystosowaną muszlę klozetową do odbioru kwasiżurów.
większe pół raczej też pójdzie w ślady mniejszego brata. choć na razie jeszcze fermenci. Nie miałem serca sprawdzać W porównaniu do wylanego, które jak na złość pięknie się wyklarowało to jest cholernie mętne.
ps. właśnie widzę że chciałem zafałszować numerację. Podświadomie sądziłem że uda nam się przechytrzyć przeznaczenie i nadałem warce numer 14. W rzeczywistości była to warka 13- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzimniejsze pół warki #14większe półMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
owe połufki - urzyte z premedykacjom- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziowe połufki - urzyte z premedykacjom- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
cholera, prawie rok od ostatniej warki, Aby przełamać impas - saszetka z pożywką dla drożdży płynnych została dzisiaj przełamana a słód już czeka ześrutowany.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
#15 - ale
2008.09.19 - warka #15 - kryptonim Klon babuni
zasyp:- 2375g słód pilzneński
- 2375g słód monachijski
- 0250g słód Cara Red (za mało żeby w efekcie piwo było czerwone :/ )
zacieranie takie sobie dekokcyjne:
- 35' @ 62*C / 30' @ 70*C
- dekokt (ok. 25% zacieru, po 20'): 20' @ 70*C + doprowadzenie do wrzenia, dodanie do głównego waru
- po negatywnej próbie jodowej (cholera zapomniałem co znaczy negatywna ) do ok. 80*C i filtracja wiaderkowa + wysładzanie.
piwo schłodzone przez noc na balkonie, drożdże strasznie leniwie ruszały w starterze i trzeba było czekac do dnia następnego, na szczęście było zimno jak cholera.
wyszło 27l 11* BLG.
fermentacja:
Wyeast Irish Ale z saszetki- burzliwa 2008.09.20 - 2008.09.24 - @ 18*C 11* BLG-> ~5* BLG
- cicha 2008.09.24 - 2008.09.29 - @ 18*C ~4,5* BLG-> ~3* BLG
rozlew/refermentacja:
- 10l - zadane ekstraktem słodowym jasnym WES 100g
- 16l - zadane syropem klonowym 130ml
no i po rozlewie - leżakowanie w trakcie. Trochę martwi mnie temp., bo jakoś ciepło się znowu zrobiło (ok. 20*C )
piwo rokuje całkiem nieźle, już chciało się wypić, zobaczymy jaki efekt da syrop klonowy
powstał też projekt etykietki:
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
dzięki, obaczym jak się wydrukuje i czy będzie na co nalepić- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
coś tak czytam i czytam i w opisie pominąłem chmielenie:
50' - Target - 50g szyszka
5' - Spalt - 40g szyszka- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi- burzliwa 2008.09.20 - 2008.09.24 - @ 18*C 11* BLG-> ~5* BLG
- cicha 2008.09.24 - 2008.09.29 - @ 18*C ~4,5* BLG-> ~3* BLG
Mniej książków więcej piwa
Comment
Comment