Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Dzisiaj rozlany #23 pseudoGrodzisz (wędzonka dość silna ze słodu wędzonego Steinbach, dużo silniejsza niż ta, pochodząca ze słodu Weyermanna przy tej samej proporcji).
    bardzo dominująca ? używać 1:1 ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      bardzo dominująca ? używać 1:1 ?
      Poczekaj na efekty, to jest właśnie testowanie receptury
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

        Jak już pisałam w innym temacie proponuję stosowanie 1:1, chyba, że lubicie bardzo wydatną wędzonkę.

        #26 Krosnowicki Alt

        Słód monachijski 4 kg
        Słód karmelowy jasny 0,3 kg

        Alt uwarzony z małymi przygodami - gar elektryczny nie chciał współpracować i podgrzewanie do ustalonych temperatur trwało masakrycznie długo, nie mówiąc już o chmieleniu. Druga trudność polegała na bardzo intuicyjnym odczytywaniu temperatur z termometru - 6 i 8 wyświetlały się jako 8, 1 i 7 jako jedynka. Cóż należało pożegnać staruszka i zaopatrzyć się w nowy.

        Nie mamy zatem pewności co do temperatur, ale plan był następujący:
        - 63°C - 45 min
        - 72°C - 20 min

        Chmielenie:
        Marynka 50 g w proporcjach:
        60 m - 48 g
        10 m - 2 g

        Dodatkowo ART stwierdził, że zastosuje chmielenie na zimno i dorzucił na oko dwie garści szyszek.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

          Kolejna warka
          #27 Gama Red Ale
          zasyp:
          2500 g pilzneński
          500g Carared
          500 g melanoidynowy
          Zacieranie:
          - 62°C - 30 min
          - 72°C - 30 min
          Negatywna próba jodowa
          Chmielenie:
          60 min - Fuggles granulat 12 g
          20 min - Fuggles granulat 12 g
          5 min - Fuggles granulat 12 g

          Piwo ma 11, 5 BLG. Dodano 30 g szyszek Lubelskiego do pojemnika fermentacyjnego.
          Drożdże: 1/3 gęstwy Scottish Ale z odzysku po IPA.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23925

            1 kg monacha uciekł z przepisu.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5617

              Ano jakoś mi uciekł
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi

                A dziś:
                #23 Ala Grodziskie

                1 kg słodu pszenicznego Litovel
                1,5 kg słodu wędzonego Steinbach

                Zacieranie:
                - 52°C - 20 min
                - 69°C - 90 min
                Właśnie spożywam - pyszniutki!
                Wędzony Steinbach ma jak dla mnie o wiele fajniejszą wędzonkę niż Weyermann. No i jest mocniej wędzony. Mi smakuje takie,jakie jest, ale chyba do przepisu na Grodzisza, żeby się trzymał stylu, trzeba by robić zasyp w proporcjach 1:1.

                Mniam
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

                  #24 India Pale Ale
                  #25 Pale Ale
                  zeszły do 2 BLG i 23 października zostały zabutelkowane. Dodano 3g glukozy / 0,5 litra piwa. Smakują wyśmienicie - przynajmniej mi i ARTowi, a to jest najważniejsze.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23925

                    IPA do 2,5-3 BLG
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

                      #28 2009.11.08 Spiż - 6 zbóż 12 BLG
                      Zasyp na 15 litrów
                      1,69 wiedeński
                      1 kg pszeniczny
                      0,17 płaskurka
                      0,17 orkiszowy
                      0,17 owsiany
                      0,17 żytni

                      Chmielenie - tu zonk, muszę odnaleźć notatki

                      przerwy
                      - 44°C - 10 min
                      - 55°C - 10 min
                      - 63°C - 30 min
                      - 72°C - 30 min

                      Zadano T-58

                      Ciekawy winny klimacik, posmaki chlebowo-sezamowe.
                      Last edited by Maggyk; 2010-02-01, 08:32.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • Maggyk
                        Szara Adminiscjencja
                        🍼
                        • 2004.05
                        • 5617

                        #29 PA 12 BLG
                        Standardowa receptura
                        Słód pilzneński 2,5 kg
                        Słód monachijski 1,3 kg
                        Słód karmelowy jasny 0,2 kg
                        Chmiel Marynka, granulat, 35 g
                        Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

                        Zacieranie:
                        - 63°C - 40 min
                        - 72°C - 40 min

                        Chmielenie:
                        Marynka 60 min
                        Lubelski 10 min

                        W planach na dziś jest jeszcze IPA, 2 miniwarki piwa miodowego z ekstraktów (testowo).
                        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                        Piwo domowe -
                        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                        Reklama w BROWARZE
                        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                        Comment

                        • Maggyk
                          Szara Adminiscjencja
                          🍼
                          • 2004.05
                          • 5617

                          #30 India Pale Ale 14 BLG
                          * Słód pilzneński 2 kg
                          * Słód monachijski 2,3 kg
                          * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
                          * Chmiel Marynka, granulat, 45 g
                          * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g
                          Zacieranie:
                          - 69°C - 60 min

                          Chmielenie:
                          Marynka 60 min
                          Lubelski 10 min przed końcem
                          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                          Piwo domowe -
                          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                          Reklama w BROWARZE
                          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5617

                            #31 Miodowe Jasne 12 BLG
                            0,85 jasny WES
                            0,125l miodu

                            Chmielenie:
                            Marynka 5 g 60 min
                            Lubelski 5 g 10 min przed końcem

                            Wyszło coś koło 7 litrów.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5617

                              #32 Miodowe Ciemne 14 BLG
                              0,6 ciemny WES
                              0,425 jasny WES
                              0,125 l miodu

                              Chmielenie:
                              Marynka 5 g 60 min
                              Lubelski 5 g 10 min przed końcem

                              Właśnie się chmieli.

                              Ponieważ zostało nam jeszcze 0,6 ekstraktu ciemnego, trochę miodu i po IPA ok. 3 litry brzeczki 1 BLG to strzelimy jeszcze jedną małą wareczkę i padnę trupem
                              Last edited by Maggyk; 2010-02-01, 21:22.
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                              Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                Gosia 5 warek w ciągu dnia !!! Jesteś Wielka , Szacun
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X