Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzibardzo dominująca ? używać 1:1 ?
Comment
-
-
Jak już pisałam w innym temacie proponuję stosowanie 1:1, chyba, że lubicie bardzo wydatną wędzonkę.
#26 Krosnowicki Alt
Słód monachijski 4 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Alt uwarzony z małymi przygodami - gar elektryczny nie chciał współpracować i podgrzewanie do ustalonych temperatur trwało masakrycznie długo, nie mówiąc już o chmieleniu. Druga trudność polegała na bardzo intuicyjnym odczytywaniu temperatur z termometru - 6 i 8 wyświetlały się jako 8, 1 i 7 jako jedynka. Cóż należało pożegnać staruszka i zaopatrzyć się w nowy.
Nie mamy zatem pewności co do temperatur, ale plan był następujący:
- 63°C - 45 min
- 72°C - 20 min
Chmielenie:
Marynka 50 g w proporcjach:
60 m - 48 g
10 m - 2 g
Dodatkowo ART stwierdził, że zastosuje chmielenie na zimno i dorzucił na oko dwie garści szyszek.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Kolejna warka
#27 Gama Red Ale
zasyp:
2500 g pilzneński
500g Carared
500 g melanoidynowy
Zacieranie:
- 62°C - 30 min
- 72°C - 30 min
Negatywna próba jodowa
Chmielenie:
60 min - Fuggles granulat 12 g
20 min - Fuggles granulat 12 g
5 min - Fuggles granulat 12 g
Piwo ma 11, 5 BLG. Dodano 30 g szyszek Lubelskiego do pojemnika fermentacyjnego.
Drożdże: 1/3 gęstwy Scottish Ale z odzysku po IPA.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
1 kg monacha uciekł z przepisu.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ano jakoś mi uciekłŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
A dziś:
#23 Ala Grodziskie
1 kg słodu pszenicznego Litovel
1,5 kg słodu wędzonego Steinbach
Zacieranie:
- 52°C - 20 min
- 69°C - 90 min
Wędzony Steinbach ma jak dla mnie o wiele fajniejszą wędzonkę niż Weyermann. No i jest mocniej wędzony. Mi smakuje takie,jakie jest, ale chyba do przepisu na Grodzisza, żeby się trzymał stylu, trzeba by robić zasyp w proporcjach 1:1.
Mniam
Comment
-
-
#24 India Pale Ale
#25 Pale Ale
zeszły do 2 BLG i 23 października zostały zabutelkowane. Dodano 3g glukozy / 0,5 litra piwa. Smakują wyśmienicie - przynajmniej mi i ARTowi, a to jest najważniejsze.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
IPA do 2,5-3 BLG- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
#28 2009.11.08 Spiż - 6 zbóż 12 BLG
Zasyp na 15 litrów
1,69 wiedeński
1 kg pszeniczny
0,17 płaskurka
0,17 orkiszowy
0,17 owsiany
0,17 żytni
Chmielenie - tu zonk, muszę odnaleźć notatki
przerwy
- 44°C - 10 min
- 55°C - 10 min
- 63°C - 30 min
- 72°C - 30 min
Zadano T-58
Ciekawy winny klimacik, posmaki chlebowo-sezamowe.Last edited by Maggyk; 2010-02-01, 08:32.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
#29 PA 12 BLG
Standardowa receptura
Słód pilzneński 2,5 kg
Słód monachijski 1,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Zacieranie:
- 63°C - 40 min
- 72°C - 40 min
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min
W planach na dziś jest jeszcze IPA, 2 miniwarki piwa miodowego z ekstraktów (testowo).Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
#30 India Pale Ale 14 BLG
* Słód pilzneński 2 kg
* Słód monachijski 2,3 kg
* Słód karmelowy jasny 0,3 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 45 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 45 g
Zacieranie:
- 69°C - 60 min
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min przed końcemŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
#31 Miodowe Jasne 12 BLG
0,85 jasny WES
0,125l miodu
Chmielenie:
Marynka 5 g 60 min
Lubelski 5 g 10 min przed końcem
Wyszło coś koło 7 litrów.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
#32 Miodowe Ciemne 14 BLG
0,6 ciemny WES
0,425 jasny WES
0,125 l miodu
Chmielenie:
Marynka 5 g 60 min
Lubelski 5 g 10 min przed końcem
Właśnie się chmieli.
Ponieważ zostało nam jeszcze 0,6 ekstraktu ciemnego, trochę miodu i po IPA ok. 3 litry brzeczki 1 BLG to strzelimy jeszcze jedną małą wareczkę i padnę trupemLast edited by Maggyk; 2010-02-01, 21:22.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment