Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23932

    Notuję sobie ku pamięci:

    #40 HSA (najbardziej obiecujący)

    odfermentowało do 3*

    #40 HHE

    odfermentowało do 3,5*

    #40 HSP

    odfermentowało do 2,5*

    rozlew 23.05.2010
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5617

      #40 American Brown Ale 15 BLG

      zasyp na ok. 20 litrów:
      5,2 Pale Ale
      0,5 karmelowy jasny Strzegom
      0,25 monachijski ciemny Steinbach
      0,15 pszeniczny Steinbach
      Chmielenie:
      25 g Lubelski granulat (60 min)
      25 g Lubelski (30 min)
      50 g Marynka (szyszka, chmielenie na zimno)

      Dodatki specjalne:
      1 łyżeczka soli - zacieranie
      1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego - zacieranie
      1/2 łyżeczki gipsu piwowarskiego - zacieranie
      1/2 łyżeczki mchu irlandzkiego (jak się znajdzie) - na 10 minut przed końcem gotowania

      Przerwy
      44°C - 20 minut
      52°C - 20 minut
      65°C - 40 minut
      72°C - 10 minut
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
        #40 American Brown Ale 15 BLG
        Errata
        + Marynka, granulat, 30 (8 min)
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
          #40 American Brown Ale 15 BLG
          Errata
          + Marynka, granulat, 20 g (8 min)
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

            Errata 2
            Patrząc na zasyp spodziewałam się, iż wyjdzie tego trochę więcej, no i wyszło coś ponad 30 litrów - ile będzie wynosić to coś to się jeszcze okaże, ale że dziś jakoś powoli nam idzie, bo dodatkowo robimy tez mnóstwo innych rzeczy i trwa jeszcze wysładzanie, jednakże postanowiłam zmienić chmielenie:
            30 g Lubelski granulat (60 min)
            30 g Lubelski (30 min)
            25 g Marynka (8 min)
            50 g Marynka (szyszka, chmielenie na zimno)
            Last edited by Maggyk; 2010-05-27, 15:29.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2484

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Notuję sobie ku pamięci:

              #40 HSA (najbardziej obiecujący)

              odfermentowało do 3*
              Pyszny, pyszny. Jest mętny, z wyraźną zawiesiną i w klasycznie złotym kolorze. Piana tworzy się bardzo ładna, choć topnieje szybko, ale pozostawia ładną obwódkę na szkle. Na początku w smaku wyczuwalny jest słód, słodowa słodycz i delikatna zbożowość, ale zaraz pierwsze skrzypce zaczyna grać goryczka, która na finiszu ładnie miesza się ze słodem i pozostaje na podniebieniu bardzo wytrawna. Dzięki za prezent.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23932

                Fajnie że smakowało. W Czętochowie nie przeszedł preeliminacji (?).
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  Fajnie że smakowało. W Czętochowie nie przeszedł preeliminacji (?).
                  No cóż, wszystkie polskie konkursy są normatywne. Nie biorą pod uwagę kreatywności, fantazji, odwagi, a nawet genialnego szaleństwa piwowara chcącego stworzyć niebanalny produkt. Ja nie warzę, ale mam wrażenie, że piwowarzy dzielą się (z grubsza rzecz biorąc) na tych, którzy chcą dorównać piwom referencyjnym w danym gatunku i tych, których nudzi kopiowanie takich samych smaków. Ci drudzy tworzą różne kolaże smakowo-zapachowe, które często w konkursach przepadają w przedbiegach.

                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5617

                    Wykorzystując chwile chłodku w domu i fakt, że chwilowo wodę mamy za darmo , bo licznik czeka na wymianę zabraliśmy się za warzenie:
                    #42 Czerwone Imbirowe 12 BLG
                    pilzneński 2,0 kg
                    monach jasny 2,0 kg
                    wiedeński 0,4 kg
                    monachijski ciemny 0,15 kg
                    karmelowy ciemny 0,15 kg

                    Magnum, grnulat 15 g
                    Saaz, granulat 10 g
                    Imbir kandyzowany 80 g

                    Zacieranie:
                    - 62°C - 15 min
                    - 72°C - 50 min
                    negatywna próba jodowa

                    mash out 76°C

                    Magnum na 60 min
                    Saaz na 10 min
                    Imbir na 5 min

                    T-58

                    #43 Robust Porter 14º BLG

                    Zasyp jak w zestawie CP - link powyżej.

                    Zacieranie:
                    69°C - 110 min

                    Chmielenie zacznie się za chwilę:
                    Chmiel Magnum, granulat, 30 g na 60 min
                    Chmiel Lubelski, granulat, 20 g na 10 minut

                    S-04

                    Jeszcze jest plan na jedno z ekstraktów, ale o tym później.
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

                      #44 Ciemne Imbirowe
                      Bursztynowy WES 1,7
                      Bursztynowy WES 1,2
                      Cemny WES 1,2
                      Imbir kandyzowany 80 g
                      Magnum 10 g
                      Saaz 10 g

                      Zacieranie: brak

                      Chmielenie:
                      Magnum na 60 min
                      Saaz na 10 min

                      Dodatki
                      Imbir na 5 min przed końcem gotowania

                      Drożdże: T-58

                      Zakończyliśmy chwilę po północy.

                      A dziś od nowa jazda na maksa - niepokojące jest trochę to słońce za oknem

                      W planach mamy:

                      #45 Pale Ale 12 BLG
                      Standardowa receptura

                      Zacieranie:
                      - 65°C - 40 min
                      - 72°C - 40 min

                      Chmielenie:
                      Marynka 60 min
                      Lubelski 10 min

                      #46 India Pale Ale 14 BLG
                      Słód pilzneński 2 kg
                      Słód monachijski 2,3 kg
                      Słód karmelowy jasny 0,3 kg
                      Chmiel Marynka, granulat, 45 g
                      Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

                      Zacieranie:
                      - 69°C - 60 min

                      Chmielenie:
                      Marynka 60 min
                      Lubelski 10 min przed końcem

                      Mam zresztą nadzieję, że w przyszłym tygodniu najpóźniej w środę się ochłodzi, bo mam jeszcze trochę planów warzelniczych na najbliższe dni, a w takim skwarze warzyć się nie chce
                      Last edited by Maggyk; 2010-07-21, 07:42.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • Maggyk
                        Szara Adminiscjencja
                        🍼
                        • 2004.05
                        • 5617

                        Plany warzelnicze odeszły w kąt, ostatnio bawię się ekstraktami. Dla chronologii zapiszę, że powstały z nich:
                        #47 A'la Witbier (obecnie na cichej)
                        #48 A'la Grodzisz (obecnie na cichej)
                        a teraz właśnie chmieli #49 A'la Milk Stout.

                        Jak będę miała chwilę opiszę co i jak powstawało.
                        Last edited by Maggyk; 2010-10-07, 14:19.
                        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                        Piwo domowe -
                        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                        Reklama w BROWARZE
                        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                        Comment

                        • Maggyk
                          Szara Adminiscjencja
                          🍼
                          • 2004.05
                          • 5617

                          #50 Ciemne imbirowe
                          #51 Stout owsiany
                          Dalej chwili brak.
                          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                          Piwo domowe -
                          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                          Reklama w BROWARZE
                          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5617

                            A teraz przyszedł czas na zacieranie, bo się napitek w domu kończy. Z uwagi na brak czasu oraz walory smakowe wybór padł na:
                            #52 Robust Porter 14º BLG
                            Zasyp
                            * Słód pale ale 3,40 kg
                            * Słód karmelowy jasny 0,4 kg
                            * Słód Karamel Pils 0,4 kg
                            * Słód czekoladowy 0,2 kg
                            * Słód barwiący 0,2 kg
                            * Chmiel Magnum, granulat, 35 g
                            * Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

                            Na razie trwa chmielenie - wyjdzie coś ok. 24-25 litrów piwa - dlatego zwiększono ilość granulatu w stosunku do receptury bazowej o 5 gram.

                            Kolejna warka na dziś to również będzie #53 Robust Porter 14º BLG.
                            Żeby nie było tak nudno do tego na cichą wrzucimy jeszcze: płatki dębowe Sherry Oloroso. Ilość podpowie mi fantazja.

                            Wszystko będzie okraszone drożdżami s-04.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              Ciekaw jestem jak z tej ilości słodów wciągniecie zamierzone 25l 14-tki?
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • Maggyk
                                Szara Adminiscjencja
                                🍼
                                • 2004.05
                                • 5617

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ciekaw jestem jak z tej ilości słodów wciągniecie zamierzone 25l 14-tki?
                                Sama nie wiem - mieszając Nie wyciągniemy, a podobno wyciągnęliśmy wg męża, który przejął browar na filtrację i chmielenie.
                                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                                Piwo domowe -
                                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                                Reklama w BROWARZE
                                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X