Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj moi mili rozpoczęliśmy z Maggykiem mieszanie w garach Po długich przygotowaniach i mozolnej akcji kompletowania sprzętu i surowców dzisiaj nastąpiło to co stać się musiało.
Warka nr #1 - jeszcze bez nazwy (bo nie wiadomo czy będzie co nazywać ). Żeby nie nudziło nam się przy pierwszej warce rozpoczęliśmy od zacierania dekokcyjnego. W planie było nieco mocniejsze piwko w stylu opolskimŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Buuum..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziCholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziCholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziCholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Mało się pisze, bo mało czasu, ale coś tam się warzy, więc coś się dzieje w Świńskim Ryjku.
W tym sezonie letnim kilka piw z owocami od sąsiada powstało - z czerwoną porzeczką, wiśnią i czereśnią. Obecnie ciągle jeszcze na fermentacji.
Za wielką wodą ktoś dostrzegł etykietkę Świńskiego Ryjka i trafiła do głosowania na nagrodę czytelników Brew Your Own
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
W sobotę uwarzy się w szwajneryjku
kwik quick kveik pale ale. Prosty szybki chmielony pejl ejl
Trochę przybija brak czasu no i w ogóle wstyd - pierwsze zacieranie w tym roku. Kilka ekstraktowych tylko.
Zasyp jest gotowy
5kg słód pale ale clear choice z crispa
1kg słód pale ale clear choice extra z crispa
2kg słód do destylacji (takie moje zwichnięcie, fajnie uwypukla chmielenie).
Chmielenie się układa. Ahtanum, Cascade, cashmere
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Dzisiaj psim swędem ;0 udało się zaplanować warzenie. Warzymy z zacieraniem klona Raptora z czeskiego Pivovar Matuska. Browar udostępnił swoją recepturę
Z pewnych nowości w naszym sprzęcie skorzystamy przy chmieleniu podczas fermentacji burzliwej - do sprzętu browaru Świński Ryjek dołączył BrewBrain Float do pomiaru blg i temperatury w fermentorze.Last edited by ART; 2022-08-07, 17:34.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
👍 1
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedziGenialna zabawka! Dajcie znać, jak się sprawuje.
Warzyliśmy ostatnio takie lekkie piwko, warka 20l. No i wyszła rutynka z worka. Miało być szybko i lekko a było długo i boleśnie.
Zasyp ok. 3kg w 9l wody w garze 50l to nie był dobry pomysł. Temp. źle się rozkładała w zacierze. Miało być na lenia z 72*c w godzinkę a tu zacieranie ze 3h walki z ciągłym podrzewaniem i niewygodnym mieszaniem nad filtratorem. Potem wysładzanie skończyło się przerzuceniem młóta do starej poczciwej kadzi filtracyjnej, bo za małe złoże się robiło w dużym garze.
Chmielenie whirlpoolowe z hallertau Tango
zrobiłem nie wiedzieć po co z zamontowanym flitratorem, przez co chmieliny go skutecznie oblepiły i nie uformowały stożka po zamieszaniu, więc i ten temat nie poszedł zgodnie z oczekiwaniem.
Katorga.
no ale piwo uwarzone, schłodzone do 29*c napowietrzone i zadane suchymi lutra kveikami przed północą
Górna fermentacja Drożdże Omega Dry Lutra Kveik 11 g Drożdże o niespotykanie czystym profilu, polecane do szerokiej gamy piw. Szeroki zakres temperatur fermentacji, wysoka tolerancja na alkohol i szybka fermentacja są powodem ich niezwykłej popularności. Przefermentują odświeżającego ps
rano piana jak ta lala, podjęły pracę ze 2 godz. po zadaniu.
Pewnie piwo wyjdzie fajne, ale nie będzie za bardzo możliwe do odtworzenia...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment