Warka nr 3

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    Warka nr 3

    Dwie warki za nami i nic nie mozna sprobowac, bo piwko musi swoje polezec. Najgorsze ze wciaz nie wiadomo czy cos nam wyszlo porzadnego czy nie. I co robic???? TRZECIA WARKE.

    Dzis zamierzam nastawic Warke nr 3

    Brown Ale a la Kozik

    Przepis zaczerpnalem od kolegi...(http://acn.waw.pl/koziol/mojepiwo.html)

    3,6 kg ekstraktu ssodowego jasnego
    0,3 kg slod monachijskiego
    0,7 kg slodu karmelowego ciemnego

    Slody wazone w temp. 65-70 przez ok. 60 minut

    30 gram szyszek chmielu goryczkowego,
    70 gram szyszek chmielu aromatycznego (30g start + 20g po 30 minutach + 20g na koniec)

    Calosc gotowana ok. 45-60 minut

    Drozdze Safale

    ok. 20-22 litrow oligocenskiej
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    #2
    Zrobione Choc przepis potraktowany zostal dosc orientacyjnie poniewaz w ostatniej chwili zorientowalismy sie ze nie mamy wagi... i odmierzalismy slody i chmiele "na objetosc". Drugim problemem byly brak odpowiednio duzego gara, ale jakos sobie poradzilismy.

    Sadze ze nazwe ta warke Od-Wazna

    Obecnosc naszych przyjaciol oprocz wiekszej ilosci rak zaowocowala znakomita atmosfera, wniosek ze piwo trzeba wazyc w grupie. Leb boli mnie jeszcze teraz.

    WARKA nr 3 wyszla pieknie ciemna, 13 BLg w 23 stopniach, miala byc slodowa i jest, ale goryczka tez jest znaczna. Przypuszczam ze to dlatego ze slody powinnismy przelac 2-3 razy a nie jak zrobilismy przelewajac i wyciskajac je z 6 czy 7 razy.

    Comment

    • spider74
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.12
      • 77

      #3
      Rano czyli po ok. 8 godzinach byla taka oto pianka...
      Attached Files

      Comment

      • spider74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.12
        • 77

        #4
        A tak wyglada po 24h.

        Teperatura fermentacji 18-20 stopni.

        Zastanawiam sie czy zlac na cicha i czy nie dodac 1/4 tabletki chmielowej. No ale o tym zadecyduje, jak sprobuje.
        Attached Files

        Comment

        • spider74
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.12
          • 77

          #5
          Po 60 godzinach piana opadla. Aerometr wskazuje 4,5 Blg z poczatkowych 13. Poczekamy chyba do piatku lub soboty i zlewam na cicha.

          Smak na tym etapie juz inny. Goryczka jest znaczna ale przyjemna, zupelnie co innego niz w brzeczce. Nie czuc juz posamku karmelowego slodu. Dosc duzo gazu.

          Comment

          • Chris
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.05
            • 812

            #6
            spider74 napisał(a)
            . Dosc duzo gazu.
            Kurcze....a ja myślałem ,że piwo sie w butelkach lub beczkach nagazowuje
            chickkiller :)

            Comment

            • spider74
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.12
              • 77

              #7
              oczywiscie, ze to nie takie babelki, jak z butelki. Ale jak na ten stan piwa to czuc bylo CO2, co nawet moja Pani stwierdzila.

              Comment

              • spider74
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.12
                • 77

                #8
                Piwo zlalismy na cicha po 5 dniach. Drozdze Safale zbite na maksa zostaly na dnie. Areometr pokazywal 4 stopnie. Piwo nabralo smaku i juz nie bylo tak gorzkie.

                Comment

                • spider74
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.12
                  • 77

                  #9
                  Wczoraj 19, rozlalismy piwko Nie-Odwazone. Pachnie slodowo jest tez takie cukierkowe jak sie na reke rozleje, cos jak slodka mocno herbata ale... jak sie je pije to okazuje sie ze jest gorzko i to gorzko spalenie, no i kolorek ciemny.
                  Teraz trzeba poczekac...

                  Comment

                  • spider74
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.12
                    • 77

                    #10
                    Do fermentora przed rozlewem dodalem roztwor suchego ekstarktu (200g), zastanawiam sie czy piwo sie nagazuje, bo po cichej Blg nie uleglo zmianie (4 stopnie) a drozdzy w drugim fermentorze bylo na dnie juz bardzo nie wiele i bardzo zbite.

                    Comment

                    • spider74
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.12
                      • 77

                      #11
                      Degustacja warki nr 2 (Wigilijne)

                      Piwo Wigilijne warzone z miodem i gozdzikami wyszlo ciemne i mile korzenne. Na razie, po 4 tygodniach, nie jest zbyt nagazowane i nie daje bogatej i trwalej piany. Wazne ze smakowo przypadlo nie tylko mnie do gustu.

                      Comment

                      • spider74
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.12
                        • 77

                        #12
                        Piwo Wigilijne ma problem... szybko sie konczy. Zostalo go tylko 8 butelek -- bardzo przypadlo pania do gustu. Do nagazowania juz nie mozna sie przyczepic podobnie do piany. Moja pani mowi tylko, ze nastepnym razem wiecej dodamy gozdzikow i... na pewno nie zrobimy 12 litrow tylko przynajmniej 20.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X