Pszeniczniak umiera??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.08
    • 6717

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    też miałem podobny problem z burzliwą fermentacją, ale trwającą 4 dni przy pocz. balingu 20. a swoją drogą piwo wyszło mało pszeniczne, choć stosunek pszenicznego ekstraktu do jęczmiennego był właściwy. natomiast kiedy zrobiłem piwo z jęczmiennego z dodatkiem miodu i cukru trzcinowego oraz drożdży do pszenicznych (suchych) efekt był minimalny, ale dostrzegalny. następne pszeniczne chyba warto zrobić przy wydatnej pomocy płynnych drożdży.
    Przy 20 Ballingach, nawet przy właściwym stosunku słodów i drożdżach w piwku typu weizen doppel bock będzie bardzo mało akcentów pszenicznych w smaku - zostaną przykryte przez słodowe akcenty. Powinna być za to lepsza pienistość niż przy zwykłym doppel bocku - słód pszeniczny odpowiedzialny jest głównie za pienistość, a nie smak pszeniczniaków, o czym było w innym temacie
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buzzylee
      A na serio - nie wiedziałem że piwa pszeniczne mogą startować z tak wysokiej gęstości. Lub inaczej: nie widziałem nigdy komercyjnego pszeniczniaka z takimi parametrami
      Nie wiem czy Primatora Double można nazwać typowym pszeniczniakiem, ale słód takowy zawiera i ma parametry 24°/10%.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      Przetwarzanie...
      X