Pszeniczniak umiera??

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.08
    • 6771

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    też miałem podobny problem z burzliwą fermentacją, ale trwającą 4 dni przy pocz. balingu 20. a swoją drogą piwo wyszło mało pszeniczne, choć stosunek pszenicznego ekstraktu do jęczmiennego był właściwy. natomiast kiedy zrobiłem piwo z jęczmiennego z dodatkiem miodu i cukru trzcinowego oraz drożdży do pszenicznych (suchych) efekt był minimalny, ale dostrzegalny. następne pszeniczne chyba warto zrobić przy wydatnej pomocy płynnych drożdży.
    Przy 20 Ballingach, nawet przy właściwym stosunku słodów i drożdżach w piwku typu weizen doppel bock będzie bardzo mało akcentów pszenicznych w smaku - zostaną przykryte przez słodowe akcenty. Powinna być za to lepsza pienistość niż przy zwykłym doppel bocku - słód pszeniczny odpowiedzialny jest głównie za pienistość, a nie smak pszeniczniaków, o czym było w innym temacie
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buzzylee
      A na serio - nie wiedziałem że piwa pszeniczne mogą startować z tak wysokiej gęstości. Lub inaczej: nie widziałem nigdy komercyjnego pszeniczniaka z takimi parametrami
      Nie wiem czy Primatora Double można nazwać typowym pszeniczniakiem, ale słód takowy zawiera i ma parametry 24°/10%.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

Related Topics

Collapse

• Kamil97
        Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
        Kamil97
        Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
        W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
        2023-04-05, 17:59
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • Petitpierre
        Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
        Petitpierre
        7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
        2025-02-01, 10:59
      • Petitpierre
        Amber, Po Godzinach Imperial Stout
        Petitpierre
        Czekolada, wanilia, karmel, w oddali chmiel korzenny i lukrecja. Nuta dolna więcej chmielu, w smaku lekkie, czekoladowe, orzechowo, to bardziej double, charakter kawy lungo, fajne, nieskomplikowane, ale nie ris.
        2025-01-25, 10:55
      • e-prezes
        Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
        e-prezes
        alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
        2024-12-03, 23:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...