mhm wracam do tematu, po dłuższej przerwie
temat wcześniejszy do pośmiania się ze mnie:
dobry do tego "czego nie robić"
a więc zaczne od tego co wszyscy robili.. czyli od spisu warek i tutaj mam nadzieję że będę godzien pisać {wcześniej nie śmiałem wyjść z "kołyski" i opisywałem moje przygody tam
warka nr1.
mi smakowała, innym też, narzekali niektórzy (ja nie ] na posmak drożdży, ale co się dziwić jak po niecałych 3 miesiącach większość piwa została wypita zostały 3 butelki :/
warka nr2
Tutaj przy tej warce problem który już opisałem, czyli nieumiejętność totalna w przelewaniu z fermentatora do fermentatora przez rurke [przez kranik to żadna (rz?.. sory fcjp) filozofia ]... tutaj trochę nie wyszło, z 5 l warki się zmarnowało.
zostało mi jeszcze z 8 butelek.. których pod nie chce ruszać.
tutaj też posmak drożdżowy, po zacieraniu widać, że piwo raczej z zamiarem bycia wytrawnym.
warka nr 3.
EKSPERYMENTALNA tą proszę o komentarz. moja pierwsza warka eksperymentalna, która nie mam pojęcia jak wyjdzie przepis z nieba wzięty, wymyślany na bierząco
a więc tak.
Słodu w sumie 4kg, większy stosunkowo zasyp niż w poprzednich słodu monachijskiego.
A teraz najdziwniejsze.. proces zacierania
Zacieranie:
ilość wody 10l
50 st C temperatura początkowa
62-65 st C 10 min
72-75 st C 35min
78 st C 5 min
przy czym, pierwszą przerwe mogłem popsuć, ponieważ do 75 stopni na dole zacieru (? to zacier sie nazywa?) podgrzałem... mimo że powyżej 2 cm nad dnem było 63st... dziwne bo sporo mieszałem (chociaż wiem że się nie powinno napowietrzać za bardzo), no ale nic.. opuściłem temperature.. strasznie mi to szło.. ale ogólnie jeśli nie zabiłem enzymów, to przynajmniej 50% zacieru było w tempeaturze 62-65 st przez te 10 minut...
a więc pewnie piwo będzie nisko alkoholowe, mało wytrawne.
nie wiem jak smakuje mało wytrawne, stąd ten eksperyment, nei wiem czy nie przegiołem z tą przerwą.
Nastepna przerwa 72 stopnie, podobnie jak w poprzedniej do 85 przy dnie było.. nie wiem czemu może za gęste to było, za mało wody [może walnałem się przy ważeniu- słodu, nie warzeniu piwa, chociaz w moim przypadku pewnie oba warz/żenia są zwalone ]...
no ale większość zacieru...w okolicach tych 72-75. 5 minut 78st, chociaż to raczej bym wątpił bo po prostu przykryłem i poszedłem na forum zobaczyć ile by tu chmielu dowalić tym razem
Filtracja
Czas około 40min (szybko.. ale w miarę drobno ześrutowałem... więc pewnie zasługa większej ilości monachijskiego słodu)
Efekt końcowy Nie zmierzyłem, ale wysłodzenie 5l wody dało 17BLG.
warzenie:
Chmielenie
chmiel goryczkowe - granulat "marynka" (40 gr) + szyszka "magnum" (10gr) 15 min
chmiel aromatyczny- granulat (55gr) 45 min
ostudzenie, dolanie do 14 l wody (!).
BLG gdzieś 16-14 z wrażenia zapomniałem czy w końcu dolałem wody, żeby nie przegiąć czy nie
Tutaj pytanie kolejne. chmielu dałem na taką ilość... chyba za dużo? lubie mocno chmielone, ale to chyba przegiołem
no i następne pytanie... 14-16BLG drożdże:
Safbrew S-33 10g ("Znakomicie fermentują piwa o zawartości alkoholu aż do 11,5% obj.", a więc jakieś wytrzymałe )
i czy te drożdże w takiej ilości będą miały siłe sfermentować te 14-16blg.. i do ilu mniej więcej biorąc pod uwagę wydziwiony proces zacierania
trochę je chyba namnożyłem, albo przynajmniej obudziłem, bo leżały przy kaloryferze w brzeczkowodze (czyli pół na pół brzeczka/woda) przez 5 godzin...w okolicach 28stopni...
Napowietrzenie brzeczki w moim wykonaniu wyglądało tak, że z 2 metrów chyba wlewałem z gara warzelnego do fermentatora, co raczej ją napowietrzyło...
nie mierzyłem jescze BLG bo nie ma po co... 5 dni trwa dopiero fermentacja (skończyłem w pon o 6 rano.... a wieczorkiem już była gęsta piana o ostrym zapachu kwasu (znowu mało nie kichnąłem ]... kiedyś się przestraszyłem, ale teraz wiem że narazie za wcześnie oceniać czy zepsuta czy nie... wtedy też taki zapach był, a smaku nawet najmniejszego kwasku nie było czuć, piwo na 100% wtedy niezepsute .
teraz piana już opadła, w końcu widzę piwo.... korci mnie do sprawdzenia BLG
ale nie wiem czy nie odpuścić sobie.
aa i jeszce jeden mały wałek... otworzyłem okno w celu zbicia temperatury do 11oC (zalecana temp drożdży 15-24), aczkolwiek termometr na fermentatorze pokazywał 16oC więc piwko samo się nagrzewało...
później znowu 20oC temp.. ogólnie skoki temperatur strasznie robiłem.. bo a tu za zimno a tu za ciepło... :P wiem że drożdże tego nie znoszą.. na przyszłość postaram się zautomatyzować okno
no to teraz krzyczcie na mniem, wyżywajcie nad moją niewiedzą, wytykajcie błędu.. bo po to zakładam temat człowiek mądry uczy się na cudzych błędach, głupi na własnych. ja jestem hybryda... jestem półgłupkiem więc uczę się na cudzych i własnych i krytyka, krzyczenie, śmianie się, CHWALENIE mile widziane
PS. przepraszam FCJP
PS2. nie umiałem sam nazwy wymyśleć... mama mi wymyśliła ))) brow- browar, kon - moje imie konrad.
wyszedł browkon... głupie, ale nic mi nie przychodziło do głowy poza "browary bemowskie" (dzielnica warszawy), ale to chyba by było zbyt... komercyjne i niegodne bemowa
temat wcześniejszy do pośmiania się ze mnie:
dobry do tego "czego nie robić"
a więc zaczne od tego co wszyscy robili.. czyli od spisu warek i tutaj mam nadzieję że będę godzien pisać {wcześniej nie śmiałem wyjść z "kołyski" i opisywałem moje przygody tam
warka nr1.
Warka nr1 27.092004
Ilość
Browamator Jasne Pełne 1,8 kg puszka
słód pilzneński 2kg
chmiel goryczkowy 10gr
chmiel aromatyczny 7gr
Ilość wody 22l [TESCO] 25l
Chemipro 15gr
koszt ogólny 19,7787
Filtracja
Czas około 20 minut
Efekt końcowy 18BLG, po wysłodzeniu 5l wody= 16BLG
Chmielenie
chmiel goryczkowy- granulat ("chmiel polski") 15 min
chmiel aromatyczny- granulat ("chmiel polski") 45 min
dolanie Browamatora Jasne Pełne 60 min
dalsze gotowanie 15 min
fermentacja burzliwa w temperaturze 22-24st C 8 dni
fermentacja cicha w temperaturze 22-24st C 8 dni
Końcowe BLG 5.5blg
Uwagi:
Przy przelewaniu z burzliwej na cichą zostało 14l warki (mój błąd przy odzyskiwaniu drożdży)
6L wyparowało
Cena końcowa
Ilość butelek 23,2
Cena całkowita 19,7787
Cena/butelke 0,852530172
Ilość
Browamator Jasne Pełne 1,8 kg puszka
słód pilzneński 2kg
chmiel goryczkowy 10gr
chmiel aromatyczny 7gr
Ilość wody 22l [TESCO] 25l
Chemipro 15gr
koszt ogólny 19,7787
Filtracja
Czas około 20 minut
Efekt końcowy 18BLG, po wysłodzeniu 5l wody= 16BLG
Chmielenie
chmiel goryczkowy- granulat ("chmiel polski") 15 min
chmiel aromatyczny- granulat ("chmiel polski") 45 min
dolanie Browamatora Jasne Pełne 60 min
dalsze gotowanie 15 min
fermentacja burzliwa w temperaturze 22-24st C 8 dni
fermentacja cicha w temperaturze 22-24st C 8 dni
Końcowe BLG 5.5blg
Uwagi:
Przy przelewaniu z burzliwej na cichą zostało 14l warki (mój błąd przy odzyskiwaniu drożdży)
6L wyparowało
Cena końcowa
Ilość butelek 23,2
Cena całkowita 19,7787
Cena/butelke 0,852530172
warka nr2
Warka nr 2 06-10-2004
słód pilzneński 4,5kg
słód monachijski 0,5kg
chmiel goryczkowy 35 gr
chmiel aromatyczny 45 gr
Ilość wody 25l [OLIGOCEŃSKA] 25l
Drożdże z odzysku z warki nr1
Chemipro 15gr
Aromatabs 0.4 tabletki
Zacieranie:
ilość wody 15l
45 st C temperatura początkowa
62-65 st C 35 min
72-75 st C 30min
78 st C 5 min
Filtracja
Czas około 1 h 20 min
Efekt końcowy Nie zmierzyłem, ale wysłodzenie 5l wody, dało 5.5L z 14BLG.
Dolałem to do chmielonej już brzeczki.
Chmielenie
chmiel goryczkowy- granulat ("chmiel polski") 15 min
chmiel aromatyczny- granulat ("chmiel polski") 45 min
Ostudzenie, dolanie do 21l wody.
Zadanie drożdżami z warki nr1
fermentacja burzliwa w temperaturze 22-24st C 11 dni
fermentacja cicha w temperaturze 22-24st C 12 dni
Końcowe BLG 5.5blg
Cena końcowa
Ilość butelek 28
Cena całkowita 30,294
Cena/butelke 1,081928571
słód pilzneński 4,5kg
słód monachijski 0,5kg
chmiel goryczkowy 35 gr
chmiel aromatyczny 45 gr
Ilość wody 25l [OLIGOCEŃSKA] 25l
Drożdże z odzysku z warki nr1
Chemipro 15gr
Aromatabs 0.4 tabletki
Zacieranie:
ilość wody 15l
45 st C temperatura początkowa
62-65 st C 35 min
72-75 st C 30min
78 st C 5 min
Filtracja
Czas około 1 h 20 min
Efekt końcowy Nie zmierzyłem, ale wysłodzenie 5l wody, dało 5.5L z 14BLG.
Dolałem to do chmielonej już brzeczki.
Chmielenie
chmiel goryczkowy- granulat ("chmiel polski") 15 min
chmiel aromatyczny- granulat ("chmiel polski") 45 min
Ostudzenie, dolanie do 21l wody.
Zadanie drożdżami z warki nr1
fermentacja burzliwa w temperaturze 22-24st C 11 dni
fermentacja cicha w temperaturze 22-24st C 12 dni
Końcowe BLG 5.5blg
Cena końcowa
Ilość butelek 28
Cena całkowita 30,294
Cena/butelke 1,081928571
zostało mi jeszcze z 8 butelek.. których pod nie chce ruszać.
tutaj też posmak drożdżowy, po zacieraniu widać, że piwo raczej z zamiarem bycia wytrawnym.
warka nr 3.
EKSPERYMENTALNA tą proszę o komentarz. moja pierwsza warka eksperymentalna, która nie mam pojęcia jak wyjdzie przepis z nieba wzięty, wymyślany na bierząco
a więc tak.
Warka nr 3 30-01-2005
słód pilzneński 3250 gr .+/- 0.5 kg
słód monachijski 750 gr
chmiel goryczkowy 'Marynka' 7,2 40 gr
chmiel goryczkowy 'MAGNUM" 14,6 szyszka 10 gr
chmiel aromatyczny 'Lubelski' 55 gr
Ilość wody 15L 15l
Drożdże 10 gr
Chemipro 30 gr
słód pilzneński 3250 gr .+/- 0.5 kg
słód monachijski 750 gr
chmiel goryczkowy 'Marynka' 7,2 40 gr
chmiel goryczkowy 'MAGNUM" 14,6 szyszka 10 gr
chmiel aromatyczny 'Lubelski' 55 gr
Ilość wody 15L 15l
Drożdże 10 gr
Chemipro 30 gr
A teraz najdziwniejsze.. proces zacierania
Zacieranie:
ilość wody 10l
50 st C temperatura początkowa
62-65 st C 10 min
72-75 st C 35min
78 st C 5 min
przy czym, pierwszą przerwe mogłem popsuć, ponieważ do 75 stopni na dole zacieru (? to zacier sie nazywa?) podgrzałem... mimo że powyżej 2 cm nad dnem było 63st... dziwne bo sporo mieszałem (chociaż wiem że się nie powinno napowietrzać za bardzo), no ale nic.. opuściłem temperature.. strasznie mi to szło.. ale ogólnie jeśli nie zabiłem enzymów, to przynajmniej 50% zacieru było w tempeaturze 62-65 st przez te 10 minut...
a więc pewnie piwo będzie nisko alkoholowe, mało wytrawne.
nie wiem jak smakuje mało wytrawne, stąd ten eksperyment, nei wiem czy nie przegiołem z tą przerwą.
Nastepna przerwa 72 stopnie, podobnie jak w poprzedniej do 85 przy dnie było.. nie wiem czemu może za gęste to było, za mało wody [może walnałem się przy ważeniu- słodu, nie warzeniu piwa, chociaz w moim przypadku pewnie oba warz/żenia są zwalone ]...
no ale większość zacieru...w okolicach tych 72-75. 5 minut 78st, chociaż to raczej bym wątpił bo po prostu przykryłem i poszedłem na forum zobaczyć ile by tu chmielu dowalić tym razem
Filtracja
Czas około 40min (szybko.. ale w miarę drobno ześrutowałem... więc pewnie zasługa większej ilości monachijskiego słodu)
Efekt końcowy Nie zmierzyłem, ale wysłodzenie 5l wody dało 17BLG.
warzenie:
Chmielenie
chmiel goryczkowe - granulat "marynka" (40 gr) + szyszka "magnum" (10gr) 15 min
chmiel aromatyczny- granulat (55gr) 45 min
ostudzenie, dolanie do 14 l wody (!).
BLG gdzieś 16-14 z wrażenia zapomniałem czy w końcu dolałem wody, żeby nie przegiąć czy nie
Tutaj pytanie kolejne. chmielu dałem na taką ilość... chyba za dużo? lubie mocno chmielone, ale to chyba przegiołem
no i następne pytanie... 14-16BLG drożdże:
Safbrew S-33 10g ("Znakomicie fermentują piwa o zawartości alkoholu aż do 11,5% obj.", a więc jakieś wytrzymałe )
i czy te drożdże w takiej ilości będą miały siłe sfermentować te 14-16blg.. i do ilu mniej więcej biorąc pod uwagę wydziwiony proces zacierania
trochę je chyba namnożyłem, albo przynajmniej obudziłem, bo leżały przy kaloryferze w brzeczkowodze (czyli pół na pół brzeczka/woda) przez 5 godzin...w okolicach 28stopni...
Napowietrzenie brzeczki w moim wykonaniu wyglądało tak, że z 2 metrów chyba wlewałem z gara warzelnego do fermentatora, co raczej ją napowietrzyło...
nie mierzyłem jescze BLG bo nie ma po co... 5 dni trwa dopiero fermentacja (skończyłem w pon o 6 rano.... a wieczorkiem już była gęsta piana o ostrym zapachu kwasu (znowu mało nie kichnąłem ]... kiedyś się przestraszyłem, ale teraz wiem że narazie za wcześnie oceniać czy zepsuta czy nie... wtedy też taki zapach był, a smaku nawet najmniejszego kwasku nie było czuć, piwo na 100% wtedy niezepsute .
teraz piana już opadła, w końcu widzę piwo.... korci mnie do sprawdzenia BLG
ale nie wiem czy nie odpuścić sobie.
aa i jeszce jeden mały wałek... otworzyłem okno w celu zbicia temperatury do 11oC (zalecana temp drożdży 15-24), aczkolwiek termometr na fermentatorze pokazywał 16oC więc piwko samo się nagrzewało...
później znowu 20oC temp.. ogólnie skoki temperatur strasznie robiłem.. bo a tu za zimno a tu za ciepło... :P wiem że drożdże tego nie znoszą.. na przyszłość postaram się zautomatyzować okno
no to teraz krzyczcie na mniem, wyżywajcie nad moją niewiedzą, wytykajcie błędu.. bo po to zakładam temat człowiek mądry uczy się na cudzych błędach, głupi na własnych. ja jestem hybryda... jestem półgłupkiem więc uczę się na cudzych i własnych i krytyka, krzyczenie, śmianie się, CHWALENIE mile widziane
PS. przepraszam FCJP
PS2. nie umiałem sam nazwy wymyśleć... mama mi wymyśliła ))) brow- browar, kon - moje imie konrad.
wyszedł browkon... głupie, ale nic mi nie przychodziło do głowy poza "browary bemowskie" (dzielnica warszawy), ale to chyba by było zbyt... komercyjne i niegodne bemowa
Comment