Blg spadło do 4.5, pianka ślicznie opada. Mieliśmy dziś wieczorem zlewać na cichą, ale...
Czytałem bardzo dużo tematów na forum. Znajduję różne opinie na temat, który chcę poruszyć i szczerze mówiąc nie wiem, której opcji się trzymać...
Chodzi mi o przeprowadzanie chichej fermentacji przy warzeniu z "puszki" (Brew-kit Browamatora - Jasne Pełne). Czy uważacie, że jest ona:
a/wskazana
b/niezbędna
c/ przy brew-kicie niepotrzebna
Ile osób na forum tyle opinii, ale może ktoś będzie mnie w stanie odpowiednio przekonać. Inne posty na podobne tematy były zamieszczane dość dawno, więc może osoby, które je pisały zmieniły zdanie w temacie..?
Proszę o radę.
"Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin
Ja jestem zdecydowanie za stosowaniem fermentacji cichej w każdym przypadku, niezależnie od zastosowanych produktów wyjściowych. Pozwala to zmniejszyć liczbe martwych drożdży w młodym iwie oraz osadów zimnych - w butelkach będzie mniej śmieci.
Ja jestem zdecydowanie za stosowaniem fermentacji cichej w każdym przypadku, niezależnie od zastosowanych produktów wyjściowych. Pozwala to zmniejszyć liczbe martwych drożdży w młodym iwie oraz osadów zimnych - w butelkach będzie mniej śmieci.
I z tej rady najpewniej skorzystam. Dziękuję bardzo.
"Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin
Dziś chcielismy zlewać piwo do butelek, jednak po otwarciu fermentatora dobiegł nas zapach skwaśniałych drożdży. Zadam pytanie, choć najpewniej znam na nie odpowiedź. Czy piwo jest do wylania? Blg młodego piwa wynosi 2...
W smaku nie jest kwaśne, ale zapach robi swoje... Przy zlewaniu na cichą zakapslowaliśmy dla próby jedną butelką, którą dziś postanowiliśmy wypróbować, czy aby nie jest kwaśna. Jest. W zapachu i smaku... ... Rozumiem, że do zakażenia doszło przy burzliwej, a nie przy przelewaniu na cichą...
Przynam, że jest mi baaaaaaaardzo przykro, ale się nie zrażam. Piwo z zacieraniem odkładam na później. W tym tygodniu kolejna puszka.
Proszę o porady i słowa otuchy...
pozdrawiam,
Michał
"Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin
Przynam, że jest mi baaaaaaaardzo przykro, ale się nie zrażam. Piwo z zacieraniem odkładam na później. W tym tygodniu kolejna puszka.
Proszę o porady i słowa otuchy...
Doskonale rozumiem twoje rozżalenie.Pierwsza warka i zaraz kłopoty,zazwyczaj kłopoty pojawiają się przy kolejnych gdy już się uważa,że wszystko się wie i nic nie może się stać nioczekiwanego.
Najważiejsze,że się nie zrażasz.Napewno, jeśli tylko masz trochę samozaparcia bedziesz jeszcze robił wspaniałe piwa.Przemyśl co mogłobyć zrobione żle,zaprocentuje to w przyszłosci.
Jesli mi wyszłoby podejrzane piwo napewno nie wylałbym go,tylko zabutelkowałbym i obserwował co się z nim dzieje.Choćby po to żeby zdobyć doswiadczenie.
Na spokojnie rób następne piwko.Bedzie dobrze!!! za to aby udały ci się następne warki
Kolejna warka nastawiona. Tym razem ciemnie. Warzona z cukrem i odrobiną miodu. Zmierzono 13 blg. Jak dotąd pachnie pięknie. Wygląda też. Zobaczymy, co dalej... Środki bezpieczeństwa być może przesadzone. Ciekawe, co z tego wyniknie
Poprzednia warka cały czas śmierdzi kwasem. Chyba jednak jej nie zlejemy...
Jutro wyjazd z żoną i dzieckiem na zasłużony wypoczynek. Przez tydzień milczę.
Zdjęć brak, bo aparat od dłuższego czasu się naprawia
Tymczasem polecam baaaaaaaaaaaaaardzo wstepną wersję strony WWW naszego baaaaaaaaardzo mini browaru Strona Browaru Domowego Krytyka mile widziana.
Pozdrawiam,
Michał
Ostatnia zmiana dokonana przez mluk; 2005-04-28, 20:52.
"Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin
Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra...
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Comment