Pszeniczne z gotowca z dodatkami ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kubula
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.08
    • 39

    Pszeniczne z gotowca z dodatkami ?

    Co proponujecie?
    Piwko będzie składało się z:

    - brewkit Browamator Pszeniczne
    - ekstrakt Browamator jasny 1,25 kg
    - ekstrakt pszeniczny 0,5 kg

    Myślałem, żeby dodać 0,5 kg miodu i 10 goździków. W grę też wchodził imbir, ale nie mam pojęcia jak to się wszystko zachowa z drożdzami do pszenicznych piw. Ktoś kombinował może z dodatkami do pszenicznego? Jeśli coś dodawać to co i kiedy ?
    Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Do pszenicznego właściwie nic nie należy dodawać. Klimaty pszeniczne są bardzo ulotne i każdy dodatek może je zamaskować i złamać. Jedyne odstępstwo - kilka goździków do gotowania, na 15 - 30 minut.

    Comment

    • tsulej
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.09
      • 54

      #3
      Kolega Matit dodał soku porzeczkowego do warki. Efekt świetny. Tyle, że nie będzie to wtedy piwo czysto pszeniczne. Z goździkami bym uważał, łatwo przegiąć...

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Krzysiu ortodoks z ciebie... od dawna poszukuję receptury na mapple ale (syrop klonowy) i trafiłem na takie, gdzie bazą jest pszeniczny gotowiec. sam jestem ciekaw efektu.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23929

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          Krzysiu ortodoks z ciebie... od dawna poszukuję receptury na mapple ale (syrop klonowy) i trafiłem na takie, gdzie bazą jest pszeniczny gotowiec. sam jestem ciekaw efektu.
          może pod złym hasłem szukałeś - bo jeśli klon to maple nie mapple

          http://www.stoutbillys.com/stout/recipens/(Flat)/688BA9B3.htm
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #6
            a skąd ja wezmę Scottish crystal malt (80L)??

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

              #7
              Ze Szkocji?
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #8
                dowcipaśnik się znalazł skład musi być w miarę dostępny. syrop klonowy już mam.

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  A co za problem z tym słodem? Ot, wystarczy dowolny karmelowy o zbliżonej barwie, ewentualnie więcej jeśli jaśniejszy lub mniej gdy ciemniejszy. 80 w skali Lovibonda to 210 w EBC. Receptury piwne są przecież dość elastyczne. Zresztą syrop klonowy też syropowi klonowemu nierówny

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                    (...)80 w skali Lovibonda to 210 w EBC. ...
                    a to tego nie znałem

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      Wzór jest taki: L=(EBC+1,2)/2,65

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X