Post o podobnej treści zamieściłem w "Kołysce piwowarskiej". Nie uzyskałem na niego żadnej odpowiedzi, dlatego postanowiłem go przenieść do działu "Twoje warzenie". Jestem jeszcze mało doświadczonym piwowarem (dotychczas 9 warek, w tym 2 z gotowców i 7 z procesem zacierania, pierwsza warka 27.11.2004 r.). Szukałem na Forum tematu związanego z przyprawą do piernika i jej wpływem na smak gotowego piwa i niestety nie znalazłem. Chciałbym nawarzyć portera, który byłby spożywany dopiero na Boże Narodzenie. Czy ktoś z kolegów używał takowej i jakie były efekty? Jeśli ktoś używał, to czy dodawał jej do chmielenia, czy do fermentacji? Jeszcze jedno - jakiej firmy była ta przyprawa oraz proszę o jej gramaturę?
przyprawa do piernika
Collapse
X
-
proszę nie duplikować wątków (poprzedni usunąłem - a ten powinien być w dziale dot. surowców). z tego co zauważyłem - zamieściłeś swoje poprzednie pytanie kilka godzin wstecz. to chyba za mało by uznać że nie ma zainteresowania w niesieniu Tobie pomocy- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Sorry,że nie na temat .
Robisz na Julce czy Andzie?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
a nie można pisać na PW w takich sprawach?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment