Ilość nawarzonego piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zenon15
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.10
    • 9

    Ilość nawarzonego piwa?

    Próbowałem znaleźć informację na temat ilości nawarzonego piwa w Browarach Domowych w 2004 roku i niestety nie znalazłem (jeśli takowy temat już istnieje proszę Admina o usunięcie postu). Chciałbym wiedzieć ile jesteśmy w stanie nawarzyć w warunkach domowych w porównaniu do przemysłówki i jaki to jest procent?
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Browar Domowy Św. Hildegarda:
    2003 r. - 3 hl
    2004 r. - 3 hl
    plan na 2005 r. - 5 hl

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Browar Kopyra, w 2004 r. skromnie - 0,4 hl. Plany na 2005 r. - 2 hl.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • oryks
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.01
        • 297

        #4
        Takie pytanie może być trochę niebezpieczne. Różne urzędy czuwają a żądza kładzenia łapy na wszytkim jest nieograniczona. Jeszcze ktoś przeliczy, "pomyśli" i bedziemy musieli się rejestrować i płacić (my albo np. BA) akcyzę czy co tam jeszcze.

        Comment

        • zenon15
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2004.10
          • 9

          #5
          Myślę, że do tego nie dojdzie. Domowy wyrób wina i piwa na własne potrzeby nie jest limitowany ustawowo, a więc niekomercyjne warzenie piwa na własne potrzeby. Akcyza i VAT narzucane są dla handlu.

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #6
            Domowy wyrób wina jeszcze niedawno był limitowany do 100 litrów rocznie; o piwie mowy nie było, ale możnaby przyjąć wielkość analogiczną. Ostatnio chyba to ograniczenie zostało wycofane.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • zenon15
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2004.10
              • 9

              #7
              W ustawie jest mowa o niskoalkoholowych produktach fermentacji (myślę, że chodzi o wina i piwo) i ich ilość nie jest ograniczona przez ustawodawcę.

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                #8
                Jak nie jest ograniczona - to i ja się przyznam
                2003 rok - 1,00 hl
                2004 rok - 4,50 hl
                styczeń - połowa marca 2005 roku - 0,8 hl
                Last edited by Małażonka; 2005-03-14, 15:50.

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                  Jak nie jest ograniczona - to i ja się przyznam
                  2003 rok - 1,00 hl
                  2004 rok - 4,50 hl
                  styczeń - połowa marca 2005 roku - 0,8 hl
                  Normalnie - koncern...
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • Hannibal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1426

                    #10
                    2003 r. - ok. 0,5 hl (niemrawe początki)
                    2004 r. - ponad 3 hl
                    2005 r. - ok. 2,4 hl (do teraz)
                    "All the good things for those who wait"

                    Comment

                    • spider74
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.12
                      • 77

                      #11
                      Ja zaczalem dopiero w pod koniec listopada 04 i do teraz uwarzylem ok. 0,7 hl za tydzien powieksze dorobek o kolejna warke

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        #12
                        2003 - 0.15 hl
                        2004 - ok. 1 hl
                        2005 - nie ma co liczyć

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X