Hannibal warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hannibal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1426

    #16
    Jak robię warkę 20 litrową, to zacieram ok. 5 kg słodu z 17, 18 litrami wody. Po filtracji otrzymuję jakieś 12 litrów przedniej brzeczki, więc wylewam jeszcze ok. 15 litrów wody o temp. 78 stopni na złoże filtracyjne i mam już wszytko gotowe. Część mi w czasie gotowania z chmielem wyparuje i z reguły dostaję konkretną ilość brzeczki.
    Teraz część wód wysłodkowych gotuję w innym garnku, przez co szybciej mi wyparuje woda.
    "All the good things for those who wait"

    Comment

    • Hannibal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1426

      #17
      Kontynuuję pisanie historii mojego warzenia.
      Teraz kolej na warkę nr 16 - "Złociste"
      skład słodów: 3 kg sł. pilzn, 1,2 kg sł. monach., 0,4 kg sł. wiedeń.
      przerwy: 70 minut w tem. 65-67o C
      dawkowanie chmielu: 50 g chm. goryczk.+ 15 g chm. arom. na 15 min. + 15 g chm. arom. na 5 minut
      Chmiel goryczkowy, tak jak zresztą używany w poprzednich warkach, ma 7,6 % alfakwasów, natomiast aromatyczny ok. 3%
      Warka, standardowo, 20-litrowa
      Drożdże tym razem Saf-brew
      Ekstrakt początkowy to 12,5 Blg, końcowy to 6 Blg (na tych Safe-brew jakoś nie schodzi mi tak nisko)
      Rozlew: 9.12.2004
      Wrażenia smakowe są bardzo pozytywne. Zupełnie inny smak piwa, aniżeli w przypadku Safe-ale. Trudno powiedzieć, że lepszy. Na pewno jest inny. A to jest na pewno zaleta.
      "All the good things for those who wait"

      Comment

      • Hannibal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1426

        #18
        Warkę 17-tą wylałem to kibla, bo nie chciało mi się butelkować kwasiżura, który później musiałbym wypić. Niestety, znów coś nie tak poszło z gęstwą drożdżową.

        Warka 18-ta wyszła natomiast całkiem przyzwoicie.
        Skład słodów: 4,5 kg sł. pilzn., 0,4 kg sł. karm. ciemn., 0,4 kg sł. karm. jasn., 0,2 kg sł. czekol.
        Zacieranie: 30 minut w temp. 63o C; 30 minut w temp. 73o C
        Dawkowanie chmielu: 50 g chm. goryczk.+ 15 g chm. aromat.. na 15 min. + 15 g chm. aromat. na 5 minut
        Drożdże Safe-brew
        Warka 20,5 l.
        Ekstrakt początkowy to 15,2 Blg, końcowy ok. 6 Blg
        Zabutelkowane 27 grudnia 2004
        "All the good things for those who wait"

        Comment

        • emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

          #19
          Hannibal, jestem pod wrażeniem, że wylałeś kwasiżura, a nie np przyniosłeś na jakąś impreze Kontrola jakości widać zaczyna działać
          Wesołych Świąt

          Comment

          • Hannibal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1426

            #20
            Nowy Rok 2005 zacząłem piwem "Noworocznym" - warka nr 19

            skład słodów: 4,5 kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. wiedeńskiego., 0,26 kg słodu Cara-red
            przerwy: 20 minut w temp. 63o C; 50 minut w temp. 73o C
            dawkowanie chmielu: 45 g chm. goryczk.+ 10 g chm. aromat. na 15 min. + 10 g chm. aromat. na 5 minut
            Znów powróciłem do drożdży Safe-ale, ale będą to już ostatnie warki robione na tych drożdżach
            Warka 21-litrowa
            Początkowe Blg to 14, natomiast końcowe to 5 Blg
            Rozlane 4 stycznia nowego roku
            Spróbowałem już paru butelek, i dla mnie bez zarzutu. Pełny, wyrazisty smak, o wyraźnej goryczce (jak zresztą prawie zawsze u mnie). Trochę mocniejsze aniżeli wiele moich poprzednich warek, ale wcale to mi nie przeszkadza.
            "All the good things for those who wait"

            Comment

            • Hannibal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 1426

              #21
              Drugą dziesiątkę - warka nr 20 - zamyka "Jasne Karmelowe" - nazwą nie należy się w tym przypadku sugerować
              skład słodów: 4 kg sł. pilzn., 0,54 kg s. wiedeńskiego, 1 kg s. karm. jasn.
              przerwy: 25 minut w temp. 62o C; 40 minut w temp. 72o C
              dawkowanie chmielu: 30 g chm. goryczk. + 10 g chm. goryczk. na 30 minut + 10 g chm. aromat. na 10 minut
              Standardowy czas gotowania brzeczki z chmielem wynosi u mnie ok. 70 minut, a więc nie będę pisał tego przy opisie każdej warki.
              Drożdże Safe-ale
              Warka 25 litrowa (od tego momentu wszystkie następne będą właśnie robione w takich ilościach)
              Początkowy ekstrakt to 12,5 Blg, końcowy zaś to 4,5 Blg
              Rozlane 7 stycznia 2005

              W przypadku tej warki popełniłem taki sam błąd, jak w niektóych wcześniejszych, a mianowicie, za szybko zawiozłem je do piwnicy, gdzie temp. w tym czasie wahała się między 0 a 1 stopień C.
              Musiałem więc przy następnym razie przywieźć butelki do domu, trochę nimi potrząsnąć, odczekać z tydzień (temp. ok. 19 stopni C) i wszystko wróciło do normy.
              "All the good things for those who wait"

              Comment

              • Hannibal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 1426

                #22
                21 warka również znalazła swoje zaszczytne miejsce w ściekach. Szkoda było marnować, ale cóż zrobić. Błądzić rzecz ludzka.

                22 warka robiona było już na zupełnie nowych drożdżach - płynne drożdże Wyeast Irish Ale. Nazwałem ją "Master Stout"
                skład słodów: 3,6 kg sł. pilzn., 1,05 sł. monach., 0,5 sł. karm. jasn., 0,6 sł. karm. ciemn., 0,3 sł. czekolad.
                przerwy: 25 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
                dawkowanie chmielu: 45 g chm. goryczk + 10 g chm. goryczk. na 10 minut
                Teraz zacząłem używać chmielu goryczkowego, który ma ponad 9% alfakwasów.
                Warka 24-litrowa
                Wystartowało z 14 Blg, a zeszło do 6 Blg
                Rozlew: 14.02.2005

                Jedną buteleczkę już spróbowałem. Piwo ciemne jak smoła. Po prostu rasowy stout.
                "All the good things for those who wait"

                Comment

                • akszeinga
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.03
                  • 225

                  #23
                  To ja piszę się na pomlaskanie tej smoły.... w czwartek lub w piątek....
                  w zależności od okoliczności spotkania pod beczką tfuuuu, z beczką

                  Comment

                  • Hannibal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1426

                    #24
                    No i powracam po "krótkiej" przerwie do uzupełnienia historii mojego warzenia.
                    Teraz kolej na warkę 23 - nazwałem ją "London Ale", ponieważ robiłem ją na płynnych drożdżach Wyeast 1028 "London Ale"
                    Zacząłem teraz używać nowych słodów z Wyermanna
                    Użyte słody: 2,5 kg sł. pilzn., 2,5 kg sł. pale ale, 0,6 kg sł. Caramunich typ I
                    Przerwy: 20 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
                    Chmielenie: 35 g chm. goryczk. +10 g chm. goryczk. na 30 minut + 15 chm. aromat. na 10 minut
                    Wystartowało z 13 Blg, a skończyło na 5 Blg
                    Warka 24 litrowa
                    Zabutelkowane 16.02.2005

                    Miałem okazję wypić parę buteleczek tego piwka. Smak zupełnie inny od tych, robionych na standardowych suchych drożdżach - bogatszy, z plejadą najróżniejszych nut. Goryczka niezbyt duża - jak na to piwko w sam raz. Piana utrzymuje się z 5 minut.
                    Po 1,5 miesiąca piwo nadal pozostaje mętne - myślę, że to zasługa tych drożdży.
                    Zawiosłem parę buteleczek do dziadków na Wielkanoc, i wiele osobom bardzo to piwo smakowało. Mój brat cioteczny na początku stwierdził nawet, że to pszeniczniak.
                    "All the good things for those who wait"

                    Comment

                    • Hannibal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 1426

                      #25
                      Kolejna warka - nr 24 to "Marcowy Munich"
                      Użyłem gęstwy z poprzedniej warki, czyli drożdży London Ale
                      Słody: 3 kg sł. pilzn, 1,5 kg sł. Munich typ I, 0,5 kg sł. Caramunich typ I, 0,7 kg sł. Carahell
                      Przerwy: 30 minut w temp. 62o C; 40 minut w temp. 72o C
                      Chmielenie: 35 g chm. goryczk. +10 g chm. goryczk. na 30 minut + 15 chm. aromat. na 10 minut
                      Początkowy ekstrakt to 12,5 Blg, końcowy zaś to 4,5 Blg
                      Warka 24-litrowa
                      Zabutelkowane 2 marca 2005

                      Jeszcze nie miałem okazji spróbować. Niech sobie jeszcze trochę poleżakuje w chłodniutkiej i ciemnej piwniczce u mnie na działce.
                      "All the good things for those who wait"

                      Comment

                      • Hannibal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1426

                        #26
                        Przechodzę teraz do warki nr 25 - "Master Stout II"
                        Użyłem gęstwy drożdży płynnych Wyeast 1084 Irish Ale
                        Słody: 3,1 kg sł. Pilzn., 2 kg sł. Munich typ I, 0,16 kg sł. Czekol., 0,35 sł. Caramunich, 0,7 kg sł. Karm. Ciemn.
                        Przerwy: 25 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
                        Dawkowanie chmielu: 40 g chm. goryczk. + 10 g chm. goryczk. na 30 minut + 20 g chm. aromat. na 15' + 10 g chm. aromat. na 5 minut
                        Wystartowało z 13,5 Blg, a zeszło do 5,5 Blg
                        Warka 24-litrowa
                        Zabutelkowane 4.03.2005
                        "All the good things for those who wait"

                        Comment

                        • Hannibal
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 1426

                          #27
                          Warka nr 26 to "Master Stout III"
                          Użyłem tu gęstwy drożdzowej z Master Stout II
                          Słody: 4 kg sł. Pilzn, 1 kg sł. Munich typ II, 0,4 kg sł. Carafa Spezial typ III, 0,7 kg sł. Caraaroma
                          Przerwy: 20 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
                          Dawkowania chmielu nie zapisałem sobie, wiec tym bardziej nie pamietam. Na pewno jednak chmielu goryczkowego dalem cos miedzy 40 a 50 g
                          Warka 26-litrowa
                          Początkowy ekstrakt to 12,5 Blg, a końcowy zaś to 5,5 Blg
                          Rozlew 9.03.2005
                          "All the good things for those who wait"

                          Comment

                          • Hannibal
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.03
                            • 1426

                            #28
                            Warka nr 27 to "Łagodne marcowe"
                            Użyłem drożdży Danstar Windsor. Ostatnio użyłem ich w "Strong Ale", robionym jeszcze z ekstraktów słodowych
                            Skład słodów: 2,5 kg sł. pilzn., 2,5 kg sł. pale ale, 0,7 kg sł. Munich typ II, 0,2 kg sł. Caraaroma
                            Przerwy: 70 minut w temp. 67-70o C
                            Dawkowanie chmielu: 25 g chm. goryczk. + 15 g chm. goryczk. na 30 minut + 20 g chm. aromat. na 10 minut
                            Warka 25l
                            Początkowy Blg to 12,5, końcowy to 5 Blg
                            Rozlany do butelek 16 marca 2005
                            "All the good things for those who wait"

                            Comment

                            • Hannibal
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 1426

                              #29
                              Po prawie tygodniowej przerwie wracam do tematu:

                              Teraz kolej na 28 warkę o nazwie "Wielkanocne"
                              Użyte słody: 4 kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. karm. jasn., 1 kg sł. Munich typ II, 0,6 kg sł. Carahell, 0,4 kg sł. Caramunich
                              Przerwy standardowe, czyli 25 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
                              Chmielenie umiarkowane, bo 20 g chmielu goryczkowego + 10 chmielu goryczkowego na 30 minut + 10 g chmielu aromatycznego na 5 minut
                              Drożdże Danstar Windsor
                              Warka 25-litrowa
                              Początkowy ekstrakt to 13 Blg, końcowy zaś to 6 Blg. Widać, że na tych Danstarach, to końcowy blg jest trochę wyższy niż chociażby w przypadku Safe-ale. 30 warkę, którą robiłem na tych właśnie drożdżach, zostawiłem zatem na fermentację cichą, aby zobaczyć, czy uda się go trochę obniżyć.
                              Rozlew: 25 marca 2005
                              "All the good things for those who wait"

                              Comment

                              • Hannibal
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.03
                                • 1426

                                #30
                                29 warka to znów stout, również nie zbyt mocny, a nazwałem ją "Master Stout IV" jako kontynuacja poprzednich.
                                Drożdże wiadomo jakie - Wyeast Irish Ale
                                Słody: 4,5 kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. Caramunich, 0,5 kg sł. Caraaroma, 0,5 kg sł. Carafa Spezial typ III
                                Przerwy: 20 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
                                Dawkowanie chmielu: 30 g chm. goryczk. + 10 g chm. goryczk. na 30 minut + 10 g chm. arom. na 5 minut
                                Warka 26-litrowa
                                Początkwy Blg to 12,5, końcowy zaś to 5,5
                                Rozlane również 25 marca. Pomagał mi mój znajomy z liceum, który choć na razie jeszcze nie warzy piwa (ale namawiam go nieustannie ), to właśnie jest jego zasługą, że dowiedziałem się o piwowarstwie domowym i firmie Browamator. Pierwszą warkę (z brew-kitu) warzyliśmy również wspólnie. Wspólnie też ją wypiliśmy.
                                "All the good things for those who wait"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Czarny1975
                                  Czas chłodzenia brzeczki
                                  Czarny1975
                                  Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

                                  Czy (i jaki) wpływ...
                                  2017-09-26, 08:50
                                • abernacka
                                  Radom, Marsz. Ferdynanda Focha 13, Bar Sabat
                                  abernacka
                                  Wydawało mi się, że takich miejsc już nie ma w naszym kraju, a tu proszę, uchował się jeden rodzynek w Radomiu. W centrum miasta, od kilku już dekat, w jednej z kamienic, znajduje się piwny bar, w którym to leją na codzień z beczki Belfasta oraz Warkę. Belfast jest polewany za osiem złociszy...
                                  wczoraj, 05:17
                                • heckler
                                  Czechy, Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                                  heckler
                                  Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                                  Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                                  2025-02-05, 08:15
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
                                  heckler
                                  Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

                                  To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
                                  2025-01-17, 10:05
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...