Hannibal warzy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hannibal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1426

Jak robię warkę 20 litrową, to zacieram ok. 5 kg słodu z 17, 18 litrami wody. Po filtracji otrzymuję jakieś 12 litrów przedniej brzeczki, więc wylewam jeszcze ok. 15 litrów wody o temp. 78 stopni na złoże filtracyjne i mam już wszytko gotowe. Część mi w czasie gotowania z chmielem wyparuje i z reguły dostaję konkretną ilość brzeczki.
    Teraz część wód wysłodkowych gotuję w innym garnku, przez co szybciej mi wyparuje woda.
    "All the good things for those who wait"

Comment

• Hannibal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1426

Kontynuuję pisanie historii mojego warzenia.
      Teraz kolej na warkę nr 16 - "Złociste"
      skład słodów: 3 kg sł. pilzn, 1,2 kg sł. monach., 0,4 kg sł. wiedeń.
      przerwy: 70 minut w tem. 65-67o C
      dawkowanie chmielu: 50 g chm. goryczk.+ 15 g chm. arom. na 15 min. + 15 g chm. arom. na 5 minut
      Chmiel goryczkowy, tak jak zresztą używany w poprzednich warkach, ma 7,6 % alfakwasów, natomiast aromatyczny ok. 3%
      Warka, standardowo, 20-litrowa
      Drożdże tym razem Saf-brew
      Ekstrakt początkowy to 12,5 Blg, końcowy to 6 Blg (na tych Safe-brew jakoś nie schodzi mi tak nisko)
      Rozlew: 9.12.2004
      Wrażenia smakowe są bardzo pozytywne. Zupełnie inny smak piwa, aniżeli w przypadku Safe-ale. Trudno powiedzieć, że lepszy. Na pewno jest inny. A to jest na pewno zaleta.

Comment

• Hannibal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1426

Warkę 17-tą wylałem to kibla, bo nie chciało mi się butelkować kwasiżura, który później musiałbym wypić. Niestety, znów coś nie tak poszło z gęstwą drożdżową.

Warka 18-ta wyszła natomiast całkiem przyzwoicie.
        Skład słodów: 4,5 kg sł. pilzn., 0,4 kg sł. karm. ciemn., 0,4 kg sł. karm. jasn., 0,2 kg sł. czekol.
        Zacieranie: 30 minut w temp. 63o C; 30 minut w temp. 73o C
        Dawkowanie chmielu: 50 g chm. goryczk.+ 15 g chm. aromat.. na 15 min. + 15 g chm. aromat. na 5 minut
        Drożdże Safe-brew
        Warka 20,5 l.
        Ekstrakt początkowy to 15,2 Blg, końcowy ok. 6 Blg
        Zabutelkowane 27 grudnia 2004

Comment

• emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

Hannibal, jestem pod wrażeniem, że wylałeś kwasiżura, a nie np przyniosłeś na jakąś impreze Kontrola jakości widać zaczyna działać
          Wesołych Świąt

Comment

• Hannibal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1426

Nowy Rok 2005 zacząłem piwem "Noworocznym" - warka nr 19

skład słodów: 4,5 kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. wiedeńskiego., 0,26 kg słodu Cara-red
            przerwy: 20 minut w temp. 63o C; 50 minut w temp. 73o C
            dawkowanie chmielu: 45 g chm. goryczk.+ 10 g chm. aromat. na 15 min. + 10 g chm. aromat. na 5 minut
            Znów powróciłem do drożdży Safe-ale, ale będą to już ostatnie warki robione na tych drożdżach
            Warka 21-litrowa
            Początkowe Blg to 14, natomiast końcowe to 5 Blg
            Rozlane 4 stycznia nowego roku
            Spróbowałem już paru butelek, i dla mnie bez zarzutu. Pełny, wyrazisty smak, o wyraźnej goryczce (jak zresztą prawie zawsze u mnie). Trochę mocniejsze aniżeli wiele moich poprzednich warek, ale wcale to mi nie przeszkadza.

Comment

• Hannibal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 1426

Drugą dziesiątkę - warka nr 20 - zamyka "Jasne Karmelowe" - nazwą nie należy się w tym przypadku sugerować
              skład słodów: 4 kg sł. pilzn., 0,54 kg s. wiedeńskiego, 1 kg s. karm. jasn.
              przerwy: 25 minut w temp. 62o C; 40 minut w temp. 72o C
              dawkowanie chmielu: 30 g chm. goryczk. + 10 g chm. goryczk. na 30 minut + 10 g chm. aromat. na 10 minut
              Standardowy czas gotowania brzeczki z chmielem wynosi u mnie ok. 70 minut, a więc nie będę pisał tego przy opisie każdej warki.
              Drożdże Safe-ale
              Warka 25 litrowa (od tego momentu wszystkie następne będą właśnie robione w takich ilościach)
              Początkowy ekstrakt to 12,5 Blg, końcowy zaś to 4,5 Blg
              Rozlane 7 stycznia 2005

W przypadku tej warki popełniłem taki sam błąd, jak w niektóych wcześniejszych, a mianowicie, za szybko zawiozłem je do piwnicy, gdzie temp. w tym czasie wahała się między 0 a 1 stopień C.
              Musiałem więc przy następnym razie przywieźć butelki do domu, trochę nimi potrząsnąć, odczekać z tydzień (temp. ok. 19 stopni C) i wszystko wróciło do normy.

Comment

• Hannibal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 1426

21 warka również znalazła swoje zaszczytne miejsce w ściekach. Szkoda było marnować, ale cóż zrobić. Błądzić rzecz ludzka.

22 warka robiona było już na zupełnie nowych drożdżach - płynne drożdże Wyeast Irish Ale. Nazwałem ją "Master Stout"
                skład słodów: 3,6 kg sł. pilzn., 1,05 sł. monach., 0,5 sł. karm. jasn., 0,6 sł. karm. ciemn., 0,3 sł. czekolad.
                przerwy: 25 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
                dawkowanie chmielu: 45 g chm. goryczk + 10 g chm. goryczk. na 10 minut
                Teraz zacząłem używać chmielu goryczkowego, który ma ponad 9% alfakwasów.
                Warka 24-litrowa
                Wystartowało z 14 Blg, a zeszło do 6 Blg
                Rozlew: 14.02.2005

Jedną buteleczkę już spróbowałem. Piwo ciemne jak smoła. Po prostu rasowy stout.

Comment

• akszeinga
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.03
                  • 225

To ja piszę się na pomlaskanie tej smoły.... w czwartek lub w piątek....
                  w zależności od okoliczności spotkania pod beczką tfuuuu, z beczką

Comment

• Hannibal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1426

No i powracam po "krótkiej" przerwie do uzupełnienia historii mojego warzenia.
                    Teraz kolej na warkę 23 - nazwałem ją "London Ale", ponieważ robiłem ją na płynnych drożdżach Wyeast 1028 "London Ale"
                    Zacząłem teraz używać nowych słodów z Wyermanna
                    Użyte słody: 2,5 kg sł. pilzn., 2,5 kg sł. pale ale, 0,6 kg sł. Caramunich typ I
                    Przerwy: 20 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
                    Chmielenie: 35 g chm. goryczk. +10 g chm. goryczk. na 30 minut + 15 chm. aromat. na 10 minut
                    Wystartowało z 13 Blg, a skończyło na 5 Blg
                    Warka 24 litrowa
                    Zabutelkowane 16.02.2005

Miałem okazję wypić parę buteleczek tego piwka. Smak zupełnie inny od tych, robionych na standardowych suchych drożdżach - bogatszy, z plejadą najróżniejszych nut. Goryczka niezbyt duża - jak na to piwko w sam raz. Piana utrzymuje się z 5 minut.
                    Po 1,5 miesiąca piwo nadal pozostaje mętne - myślę, że to zasługa tych drożdży.
                    Zawiosłem parę buteleczek do dziadków na Wielkanoc, i wiele osobom bardzo to piwo smakowało. Mój brat cioteczny na początku stwierdził nawet, że to pszeniczniak.

Comment

• Hannibal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 1426

Kolejna warka - nr 24 to "Marcowy Munich"
                      Użyłem gęstwy z poprzedniej warki, czyli drożdży London Ale
                      Słody: 3 kg sł. pilzn, 1,5 kg sł. Munich typ I, 0,5 kg sł. Caramunich typ I, 0,7 kg sł. Carahell
                      Przerwy: 30 minut w temp. 62o C; 40 minut w temp. 72o C
                      Chmielenie: 35 g chm. goryczk. +10 g chm. goryczk. na 30 minut + 15 chm. aromat. na 10 minut
                      Początkowy ekstrakt to 12,5 Blg, końcowy zaś to 4,5 Blg
                      Warka 24-litrowa
                      Zabutelkowane 2 marca 2005

Jeszcze nie miałem okazji spróbować. Niech sobie jeszcze trochę poleżakuje w chłodniutkiej i ciemnej piwniczce u mnie na działce.

Comment

• Hannibal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1426

Przechodzę teraz do warki nr 25 - "Master Stout II"
                        Użyłem gęstwy drożdży płynnych Wyeast 1084 Irish Ale
                        Słody: 3,1 kg sł. Pilzn., 2 kg sł. Munich typ I, 0,16 kg sł. Czekol., 0,35 sł. Caramunich, 0,7 kg sł. Karm. Ciemn.
                        Przerwy: 25 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
                        Dawkowanie chmielu: 40 g chm. goryczk. + 10 g chm. goryczk. na 30 minut + 20 g chm. aromat. na 15' + 10 g chm. aromat. na 5 minut
                        Wystartowało z 13,5 Blg, a zeszło do 5,5 Blg
                        Warka 24-litrowa
                        Zabutelkowane 4.03.2005

Comment

• Hannibal
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 1426

Warka nr 26 to "Master Stout III"
                          Użyłem tu gęstwy drożdzowej z Master Stout II
                          Słody: 4 kg sł. Pilzn, 1 kg sł. Munich typ II, 0,4 kg sł. Carafa Spezial typ III, 0,7 kg sł. Caraaroma
                          Dawkowania chmielu nie zapisałem sobie, wiec tym bardziej nie pamietam. Na pewno jednak chmielu goryczkowego dalem cos miedzy 40 a 50 g
                          Warka 26-litrowa
                          Początkowy ekstrakt to 12,5 Blg, a końcowy zaś to 5,5 Blg
                          Rozlew 9.03.2005

Comment

• Hannibal
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.03
                            • 1426

Warka nr 27 to "Łagodne marcowe"
                            Użyłem drożdży Danstar Windsor. Ostatnio użyłem ich w "Strong Ale", robionym jeszcze z ekstraktów słodowych
                            Skład słodów: 2,5 kg sł. pilzn., 2,5 kg sł. pale ale, 0,7 kg sł. Munich typ II, 0,2 kg sł. Caraaroma
                            Przerwy: 70 minut w temp. 67-70o C
                            Dawkowanie chmielu: 25 g chm. goryczk. + 15 g chm. goryczk. na 30 minut + 20 g chm. aromat. na 10 minut
                            Warka 25l
                            Początkowy Blg to 12,5, końcowy to 5 Blg
                            Rozlany do butelek 16 marca 2005

Comment

• Hannibal
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 1426

Po prawie tygodniowej przerwie wracam do tematu:

Teraz kolej na 28 warkę o nazwie "Wielkanocne"
                              Użyte słody: 4 kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. karm. jasn., 1 kg sł. Munich typ II, 0,6 kg sł. Carahell, 0,4 kg sł. Caramunich
                              Przerwy standardowe, czyli 25 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
                              Chmielenie umiarkowane, bo 20 g chmielu goryczkowego + 10 chmielu goryczkowego na 30 minut + 10 g chmielu aromatycznego na 5 minut
                              Drożdże Danstar Windsor
                              Warka 25-litrowa
                              Początkowy ekstrakt to 13 Blg, końcowy zaś to 6 Blg. Widać, że na tych Danstarach, to końcowy blg jest trochę wyższy niż chociażby w przypadku Safe-ale. 30 warkę, którą robiłem na tych właśnie drożdżach, zostawiłem zatem na fermentację cichą, aby zobaczyć, czy uda się go trochę obniżyć.
                              Rozlew: 25 marca 2005

Comment

• Hannibal
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.03
                                • 1426

29 warka to znów stout, również nie zbyt mocny, a nazwałem ją "Master Stout IV" jako kontynuacja poprzednich.
                                Drożdże wiadomo jakie - Wyeast Irish Ale
                                Słody: 4,5 kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. Caramunich, 0,5 kg sł. Caraaroma, 0,5 kg sł. Carafa Spezial typ III
                                Dawkowanie chmielu: 30 g chm. goryczk. + 10 g chm. goryczk. na 30 minut + 10 g chm. arom. na 5 minut
                                Warka 26-litrowa
                                Początkwy Blg to 12,5, końcowy zaś to 5,5
                                Rozlane również 25 marca. Pomagał mi mój znajomy z liceum, który choć na razie jeszcze nie warzy piwa (ale namawiam go nieustannie ), to właśnie jest jego zasługą, że dowiedziałem się o piwowarstwie domowym i firmie Browamator. Pierwszą warkę (z brew-kitu) warzyliśmy również wspólnie. Wspólnie też ją wypiliśmy.

Comment