No i dotarłem wreszcie do mojej ostatniej warki, czyli nr 30
Zamierzałem zrobić teraz trochę lżejsze piwo - takie idealne na gaszenie pragnienia w te lato. Zapowiadają, że ma być upalne.
A więc użyłem trochę mniejszej ilości słodów, bo 4,8 kg pilzneńskiego i 0,5 kg Caraaroma.
Przerwy standardowe, czyli 20 minut w temp. 62o C i 45 minut w temp. 72o C
Chmielenie umiarkowane, bo 25 g chm. goryczk. + 10 chm. goryczk. na 30 minut + 10 g chm. aromat. na 5 minut. Zawsze jednak musi być czuć goryczkę, bo wówczas piwo przestaje być dla mnie piwem, a zaczyna przypominać syrop. Zresztą chmielowa goryczka ma wiele zalet. Po pierwsze wzmaga łaknienie, a jeść to ja uwielbiam. No, ale jest to zaleta jedynie dla osób z dobrą przemianą materii. Po drugie powoduje, że woda, która zawarta jest w piwie, nie jest natychmiast wydalana, tak jak mamy z tym do czynienia w przypadku orenżad, Coca Coli, etc. Tak więc, idealnie, piwo goryczkowego nadaje się na upalne dni.
No ale wracam do meritum.
Warka 24 litrowa
Ekstrakt początkowy 11 Blg (powino być jakieś 3,5% alk.)
Drożdże Danstar Windsor
Teraz stoi na cichej fermentacji.
Zamierzałem zrobić teraz trochę lżejsze piwo - takie idealne na gaszenie pragnienia w te lato. Zapowiadają, że ma być upalne.
A więc użyłem trochę mniejszej ilości słodów, bo 4,8 kg pilzneńskiego i 0,5 kg Caraaroma.
Przerwy standardowe, czyli 20 minut w temp. 62o C i 45 minut w temp. 72o C
Chmielenie umiarkowane, bo 25 g chm. goryczk. + 10 chm. goryczk. na 30 minut + 10 g chm. aromat. na 5 minut. Zawsze jednak musi być czuć goryczkę, bo wówczas piwo przestaje być dla mnie piwem, a zaczyna przypominać syrop. Zresztą chmielowa goryczka ma wiele zalet. Po pierwsze wzmaga łaknienie, a jeść to ja uwielbiam. No, ale jest to zaleta jedynie dla osób z dobrą przemianą materii. Po drugie powoduje, że woda, która zawarta jest w piwie, nie jest natychmiast wydalana, tak jak mamy z tym do czynienia w przypadku orenżad, Coca Coli, etc. Tak więc, idealnie, piwo goryczkowego nadaje się na upalne dni.
No ale wracam do meritum.
Warka 24 litrowa
Ekstrakt początkowy 11 Blg (powino być jakieś 3,5% alk.)
Drożdże Danstar Windsor
Teraz stoi na cichej fermentacji.
Comment