Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Piwo Wielkiego_B
Collapse
X
-
To nie jest takie proste. Wydajność chmielu zależna jest również od ilości izoalfakwasów w brzeczce. Mogło więc się zdarzyć, że "skutek" 15 g marynki w 1 litrze brzeczki będzie taki, jak 5 gram w 20 litrach - czyli w całym piwie nieznaczny.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuTo nie jest takie proste. Wydajność chmielu zależna jest również od ilości izoalfakwasów w brzeczce. Mogło więc się zdarzyć, że "skutek" 15 g marynki w 1 litrze brzeczki będzie taki, jak 5 gram w 20 litrach - czyli w całym piwie nieznaczny.
Organoleptycznie, te 15 g Marynki w 0,5 l brzeczki, dało taki efekt, że przez chwilę zastanawiałem się, czy aby moje kubki smakowe nie ulegną uszkodzeniu z powodu siły goryczki. Ale to oczywiście o niczym jeszcze nie świadczy. Na pewno jednak piwo będzie bardziej gorzkie niż w pierwotnym założeniu.
Comment
-
-
Warka # 6 - ZWYCIĘSTWO!
Zapomniałem się pochwalić, a i zarazem odnotować w "moim warzeniu", że eksperymentalna warka # 6, od której na forum zaczęło się "Piwo Wielkiego_B", została laureatem III KPD w Żywcu w kategorii "piwa aromatyzowane". Piwo to występowało pod "marketingową" nazwą "Słodka Curacao".
Zatem: "Wielki_B" - przyjmij nasze GRATULACJE!"
PS.
1) To jedna z nielicznych warek mojej produkcji, które na prawdę mi smakowały.
2) Została mi już tylko jedna butelka tego piwa.
3) W konkursie dziennikarzy na 33 piwa zgłoszone "Słodka Curacao" zajęła 2 miejsce, a więc coś w tym piwie jest. Dlatego zachęcam do podobnych kombinacji i zżynania receptury
Comment
-
-
Unowocześnianie linii technologicznej W_B
Stałem się rozrzutny. Postanowiłem, że unowocześnię nanobrowar W_B oraz natchnę go nowymi pomysłami. W spełnieniu tego zamiaru zakupiłem elektryczny kociołek zacierno-warzelny z "Ba" oraz dwie pozycje książkowe w Amazon.com: "Clone brews" i "Beer Captured".
Chyba mi odbiło...
Comment
-
-
Może kiedyś uwarzysz jakieś prostego ale, ze słodu pilzneńskiego, a nie te niesmaczne wygibasy
P.S. Jak Twoje konkursowe było najlepsze z Twoich piw, to te dwa pozostałe co mam, to jeszcze długo u mnie poleżakują
P.P.S. To za tę Maru(dę)
Comment
-
-
dotyczy warki #14
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B„Przyłów”: dodatkowo odparowałem wody wysłodkowe i uzyskane 4 litry brzeczki o gęstości 10,5 Blg (nie ma tu cukru kandyzowanego) zadałem drożdżami Wyeast 1762 Belgian Abbey.
Comment
-
-
warka #14 i takie tam...
Warka # 14 została własnie zabutelkowana na 150 g cukru rozpuszczonego w 150 ml wody. Wyszło 44 but. 0,355 l i 13 but. 0,33 l.
Na cichej była tylko 5 dni, bo trzeba było zwolnić fermentor. Kolor machoniowy, w butelkach mętnawe.
W najbliższym wolnym czasie padnie warka # 16. Jakiś ciemniaczek na drożdżach munich lager, bo abbeye poszły do ubikacji.
Warka # 15 - "Żywiec" fermentuje w chłodziarce w temp. 10 st. C.
Comment
-
-
Warka #16 – ciemne „Irish Cream” (warzone z poczwórną a’la dekokcją!)
Zamiar:
Eksperyment z aromatycznym syropem jak w tytule (bez tego w nawiasie) oraz test kociołka zacierno-warzelnego.
Zasyp:
– 2000 g pilzneński 2-3 EBC,
– 2000 g monachijski 14 EBC ,
– 800 g karmelowy 128 EBC,
– 135 g melanoidynowy 60-80 EBC,
– 65 g karmelowy 680 EBC,
– 100 g ekstrakt słodowy barwiący.
Chmiel:
20 g goryczkowy “Marynka” szyszka 11,10 % a-k,
13 g aromatyczny „Lubelski” szyszka 3,3 % a-k,
37 g aromatyczny „Lubelski” granulat.
Drożdże:
gęstwa Wyeast 2308 Munich Lager.
Dodatki:
- syrop Irish Cream 400 ml. (dodany na 3 minuty przed końcem gotowania),
- laktoza 500 g (dodana na 10 minut przed końcem gotowania).
Zacieranie:
Cała śruta ziarna wsypana do 20 l wody o temp. 54 st. C.
Przerwa 15 min. w temp. 54>52 st. C.
I tu zaczęły się problemy: kociołek przestał grzać! Nie chciałem już dolewać wody, więc postanowiłem zacier podgrzewać a’la dekokcją. – Nie mając większego garnka, musiałem zadowolić się 4,5 – litrowym, do którego przelewałem zacier i natychmiast po zagotowaniu wracałem go do kociołka. W skrócie było tak:
Przerwa 35 min. 62 st. C,
Przerwa 10 min. 68 st. C,
Przerwa 15 min. 73 st. C,
Przerwa 10 min. 75 st. C.
Filtracja: problemowa, za drobno zmieliłem śrutę. Dało to mi jednak czas na otworzenie kociołka.
„Fajnie”, bo po wykonaniu pomiarów stwierdziłem, że kociołek powinien grzać. No i teraz grzał! Nie wiem, co było przyczyną, ale boję się problemów z samą płytką grzejną. Bowiem w trakcie zacierania grzałka nie działała, a termostat działał poprawnie i napięcie do grzałki musiało być też podawane, bo zapalała się lampka kontrolna, która jest wpięta równolegle do grzałki.
Gotowanie odbyło się więc w moim nowym nabytku.
Chmielenie:
Gotowanie 60 min. Na początku cała „Marynka”, w 45 minucie „Lubelski” – 13 g szyszka i 27 g granulat. 3 minuty przed końcem – 10 g granulatu lubelskiego.
Schładzanie:
Chłodnica zanurzeniowa w akcji – 35 minut i temp. 28 st. C.
Wyszło: brzeczka nastawna (nie wiem ile litrów) 16 Blg. Dobrze, że nie podgrzewałem zacieru wrzącą wodą, bo wyszedłby cieńkusz, zważywszy, że ze 3 Blg to efekt dodania syropu i laktozy.
Natychmiast po zakończeniu pracy zadałem drożdże. Postoi to w temp. pokojowej do czasu ruszenia drożdży, potem do chłodziarki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B13 g aromatyczny „Lubelski” szyszka 3,3 % a-k,
37 g aromatyczny „Lubelski” granulat.
Brzeczka dostała intensywnej piany, więc zaraz ostudzę agresywność drożdży w chłodziarce.
Zrobiłem sobie przy okazji 4 butelki 0,33 l niechmielonej brzeczki o gęstości 10,5 Blg, nalanej do butelek pod kapsel i zakapslowane. Włożyłem to do garnka i podgrzałem razem z nalaną do garnka zimną wodą do temp. 75 st. C i tak przetrzymałem przez 30 min. Dwie butelki pękły, choć podłożyłem na dno ściereczkę, a i nie podgrzewałem zbyt intensywnie. Następnym razem trzeba zmienić butelki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BNastępnym razem trzeba zmienić butelki.
Przed przygotowaniem startera rozmrażasz i pasteryzujesz.
Pokarm jak ta lalaPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
Comment