WIELKI B poproś kolege żeby zostawił ze 2 lub 3 z etykietami bo w jego systemie pracy to nie będzie nic z tych etykiet
Piwo Wielkiego_B
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BNie jest to takie wesołe, bo butelki są chyba z okresu... no nie wiem, ale to chyba rząd czasowy, w którym w Żywcu wyszły pierwsze tego rodzaju butelki i od opróżnienia ich zawartości nikt ich chyba nie mył. Mają na dnie skamieniały narost. Nie wiem, czy to się uda usunąć. Na razie moczą się...
Jeśli to jest nieosiągalne - to sporządź 5% roztwór sody żrącej (inaczej - kaustycznej, jeszcze inaczej - wodorotlenku sodu). Też wszystko zeżera, ale powinien być gorący dla lepszej skuteczności, ale jest wtedy bardzo szkodliwy dla skóry.
W ostateczności zastosuj środki typu "Kret" - do czyszczenia kanalizacji. Też mają silne działanie czyszczące.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPolecam podchloryn sodu techniczny w roztworze, bez rozcieńczania. Usuwa wszystko, nawet zdechłe myszy. Do znalezienia na basenach i innych miejscach, w których uzdatnia się wodę
Dziękuję
Comment
-
-
Minęły 3 tygodnie od zabutelkowania warki nr 6. Dla leniwych: to były takie cuda z resztkami słodów pale ale, pilzneńskim, monachijskim i dodatkiem melanoidynowego i chyba carared. Jakby tej wariacji było mało dodałem jeszcze skórek curacao i cukru kandyzowanego. A zjeść to wszystko miały drożdże Trappist High Gravity.
Wyspałem się po południu, więc teraz degustuję.
Spostrzeżenie: jeśli nie masz na koncie kilkudziesięciu warek, to nie przesadzaj z różnorodnością składników, bo nie kapniesz potem, który z nich miał istotny wpływ na to, co potem będziesz pił.
Z uwagi na powyższe nie potrafię nawet opisać smaku... słodkawe, dominuje curacao, ehh... sam nie wiem, co jeszcze. Jest dobre, ale... niech jeszcze poleży i ustablizuje smak.
Kolor bursztynowo-czerwony. Nagazowanie średnie (to i tak dobrze, bo po 10 dniach nie było go wcale). Piana utrzymała się stosunkowo krótko.
Może zamknę do sejfu parę butelek, by za jakiś miesiąc wysłać do oceny kilku wytrawnym piwowarom? - Co na to "wytrawni"?
A teraz, przed snem, otworzę sobie jeszcze pysznego Milk Stouta... (zabutelkowany 22 marca i powinien chyba jeszcze sobie poleżeć, ale jest już na prawdę smaczny).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B[B]Może zamknę do sejfu parę butelek, by za jakiś miesiąc wysłać do oceny kilku wytrawnym piwowarom? - Co na to "wytrawni"?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaBa, też mi pytanie - oczywiście! Nie wiem, czy jestem wytrawnym piwowarem, ale troszku doświadczenia się już ma, więc mam nadzieję, że wciągniesz mnie na listę
Nadajesz się...
Jesteś na liście
Jutro zacieram warkę # 10.
Ładną sobie wybrałem pogodę na legera, no nie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksa ja myślałem że 18
Więc dla ścisłości: "30-WARkę". (sprawdź, że po tej poprawce wszystko w zdaniu pasuje )
Zresztą skąd u "18" doświadczenie?
To się Marusia "ucieszy", jak tu kuknie
A swoją drogą, czy nie powinieneś teraz walczyć z warką # 24 ?
Comment
-
-
Warka # 10
Zamiar: jasny pils na wzór polskich przemysłowych lagerów.
Zasyp:
– 5,0 kg pilzneński Strzegom 2-3 EBC,
– 0,50 kg Carapils 3-5 EBC.
Chmiel:
30 g goryczkowy „Marynka” szyszka, a-k 11,1%,
30 g niemiecki „Tettnanger” w granulacie, a-k 4,7%.
Drożdże:
California Lager (dolna fermentacja) zastosowane z uwagi na zalecaną stosunkowo wysoką temperaturę fermentacji (14-20 st. C).
Dodatki:
Bez dodatków.
Zacieranie:
przerwa 52 st. C przez 15 min.,
przerwa 62 st. C przez 40 min.,
dochodzenie do temp. 70 st. C 20 min.,
przerwa 70 st. C przez 10 min,
Podgrzanie do 78 st. C i przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej.
Po 20 minutach filtracja (bardzo sprawna).
Warzenie:
Po 15 minutach od zagotowania 30 g chmielu goryczkowego, po kolejnych 60 minutach (a zarazem 15 minut przed końcem) cały aromatyczny.
10 minut przed końcem mech irlandzki. Mech poszedł też do garnków z wodami wysłodkowymi.
Schładzanie:
Chłodnica zanurzeniowa w akcji. Szybko, sprawnie i bez fizycznego wysiłku.
Po filtracji i w czasie gotowania brzeczka klarowna, po schłodzeniu mętna. Od chmielu nabrała koloru zielonkawego.
Wyszło: brzeczka nastawna: 12,5 Blg, 28 litrów.
Rozpoczęcie pracy: 14.30. Zakończenie: 21.45.
Gęstwa drożdżowa zadana o godz. 21.00
Temperatura: ZA WYSOKA: 23 st. C. Na dworze jest za ciepło. Muszę coś w ciągu 24 godzin wykombinować, by zejść poniżej 20 st. C.
Comment
-
Comment