Warka # 22 - Szybki Kozioł
Warzone wczoraj
Zamiar:
Wykorzystanie wolnego czasu podczas przygotowywania większej kolacji oraz zapełnienie marnującego się miejsca w chłodziarce, puszki ekstraktu i resztki słodu Carared.
Składniki:
– 1 800 g ekstrakt słodowy jasny,
– 200 g słód karmelowy Carared 40-50 EBC,
– 36 g ekstrakt barwiący
– 100 g cukier.
Chmiel:
25 g goryczkowy “Marynka” granulat 8,7 % a-k,
Drożdże:
Gęstwa Munich Lager.
Chmielenie:
Gotowanie 60 min. Na początku cała „Marynka”.
Wyszło: brzeczka nastawna 8-9 litrów 16 Blg.
Starter zadany natychmiast po schłodzeniu brzeczki. Łączny czas pracy ok. 2 godziny.
Małe sprostowanie:
Podawane przeze mnie FG w poprzednich postach (dotyczy lagerów) ma pewien błąd, gdyż pomiary były dokonywane w piwie wyjętym z chłodziarki, a więc o temp. 8-9 st. C.
Nie potrafię tak "z głowy" tego przeliczyć, ale zakładam, że tam, gdzie pisałem np. FG=4, powinno być FG=3.
Warzone wczoraj
Zamiar:
Wykorzystanie wolnego czasu podczas przygotowywania większej kolacji oraz zapełnienie marnującego się miejsca w chłodziarce, puszki ekstraktu i resztki słodu Carared.
Składniki:
– 1 800 g ekstrakt słodowy jasny,
– 200 g słód karmelowy Carared 40-50 EBC,
– 36 g ekstrakt barwiący
– 100 g cukier.
Chmiel:
25 g goryczkowy “Marynka” granulat 8,7 % a-k,
Drożdże:
Gęstwa Munich Lager.
Chmielenie:
Gotowanie 60 min. Na początku cała „Marynka”.
Wyszło: brzeczka nastawna 8-9 litrów 16 Blg.
Starter zadany natychmiast po schłodzeniu brzeczki. Łączny czas pracy ok. 2 godziny.
Małe sprostowanie:
Podawane przeze mnie FG w poprzednich postach (dotyczy lagerów) ma pewien błąd, gdyż pomiary były dokonywane w piwie wyjętym z chłodziarki, a więc o temp. 8-9 st. C.
Nie potrafię tak "z głowy" tego przeliczyć, ale zakładam, że tam, gdzie pisałem np. FG=4, powinno być FG=3.
Comment