SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9132

    #151
    #13

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
    Za to przyszły tydzień będzie (najprawdopodobniej) bardzo pracowity:
    sobota pszenica w Sztabie, niedziela koźlak w MDM-ie (lub odwrotnie)

    No to zgodnie z planem wziąłem:
    -2,5 kg ciemnej pszenicy
    -0,5 jasnej pszenicy
    - 1 kg pilzeńskiego
    - 1 kg monachijskiego
    - 1 kg jasnego karmelu.

    Powtórzyłem sposób warzenia z warki 8 infuzyjnie.
    słody pszeniczne wsypałem w temp. 40*
    w temp. 45* przerwa 17 minut
    w temp. 50* wsypałem resztę słodów
    w temp. 53* przerwa 12 minut
    w temp. 61-63* przerwa 35 minut
    w temp. 71-74* przerwa 40 minut

    filtrowanie na gorąco bezproblemowe
    wysładzanie 3 x 5 l.

    Teraz garnuszek podgrzewa się aby na godzinę wrzucić 50g. chmielu w szyszkach STYRIAN (4,1% alpha).
    Póżniej już tylko drożdże Wyeast 3068 (nowe) i zobaczymy.
    Na warsztaty do konkursu się nie nada ze względów formalnych, lecz do degustacji mam nadzieję będą się nadawały.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9132

      #152
      Jest 21 litrów 12-tki. Temperatura spadła w sposób naturalny (bez dopingu) do 25*, więc drożdże dostały robotę
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9132

        #153
        #13

        4 BLg i dość już "burzliwości'. Czas na cichą, gdzie trafił dziś mój ciemny pszeniczniak.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9132

          #154
          warka # 14

          Upał upałem a pić trzeba

          A więc warka #14 - Srebrnoweselne

          4 kg pilzeński
          1 kg pszeniczny jasny

          62-65* przerwa 30 minut
          71-73* przerwa 20 minut

          78* i stop.

          filtrowanie na gorąco bezproblemowe

          chmiel w szyszkach TETTNANGER (2,6% alpha) 60 g - 60 minut
          + 40 g tego samego chmielu + łyżeczka mchu irlandzkiego na 20 minut przed końcem gotowania.

          Teraz wszystko się chłodzi, czekają jeszcze drożdże Wyeasty 2565 Kolsch.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9132

            #155
            # 14

            Z początkowych 12 BLg ostało się 3, więc dziś piwo trafiło na cichą
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9132

              #156
              # 14

              Mimo fatalnych warunków cieplnych w moim mieszkanku, piwo trzyma się nieźle.
              2 BLg i dziś trafia do butelek.
              Ochrzczone zostało : srebrnoweselne.
              Jedna z butelek dostanie natomiast inną etykietę i zostanie wręczona Koledze albeertosowi za zwycięstwo w tegorocznej edycji typerów
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9132

                #157
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                Jedna z butelek dostanie natomiast inną etykietę i zostanie wręczona Koledze albeertosowi za zwycięstwo w tegorocznej edycji typerów
                Ta inna wygląda tak:
                Attached Files
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9132

                  #158
                  A tak wygląda etykieta do piwa srebrnoweselnego:
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2007-08-31, 20:05. Powód: szybciej działam niż myślę :D
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9132

                    #159
                    Oto etykieta:
                    Attached Files
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #160
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                      Oto etykieta:
                      Ulala Śliczniutka.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9132

                        #161
                        # 15 - Pod górkę

                        Właśnie jestem w trakcie warzenia.
                        Piwo miało się nazywać kobra sztabowa, gdyż inspiracją jest piwo Ironów - Kobra indyjska.
                        Ale tak wszystko idzie mi pod górkę, że postanowiłem nazwać je wlaśnie "Pod górkę".
                        Niby wszystko mam a wszystkiego szukać muszę.

                        Do warzenia wziąłem:

                        3,6 kg - pilzeńskiego
                        1 kg - karmel jasny
                        0,25 kg - Biscuit (50 EBC)
                        0,25 kg - Specjal B (350 EBC)

                        Przerwy:

                        temp. 62-65* - 40 minut
                        temp. 71-74* - 30 minut.

                        75* - i filtrowanie.
                        poszarżowałem z wysładzaniem i boję się, że będzie cienkusz.

                        Teraz powoli (może po wyparowaniu zrobi się przyzwoitszy stopień BLg) rozgrzewam całość, aby pogotować 60 minut.

                        Przygotowana jest Marynka (6,6 % alfakwasów) - 30 g.
                        zarzucę do gara jak tylko zacznie bulgotać..

                        Co do aromatu to jeszcze nie wiem.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9132

                          #162
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba

                          Przygotowana jest Marynka (6,6 % alfakwasów) - 30 g.
                          zarzucę do gara jak tylko zacznie bulgotać..

                          Co do aromatu to jeszcze nie wiem.
                          Na ostatnie 15 minut gotowania wrzucę 10 g challengera (lub cuś podobnie się nazywającego) 7,44 alfa.

                          Jako drożdży użyję Danstar Windsor
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9132

                            #163
                            No i wyszło ok. 18 l. piwka 14 BLg.
                            Drożdże zadam chyba jutro z rana, bo mimo stania na balkonie temperaturka spadła dopiero do 32*.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9132

                              #164
                              # 15 - Pod górkę

                              Temperatura 24* - drożdże ruszyły do ataku
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9132

                                #165
                                #15 - pod górkę

                                Pomimo, że BLg spadło tylko do 5* dziś piwo powędrowało na cichą.

                                A ponieważ kupiłem jeszcze jedno wiadro już w sobotę/niedzielę następne gotowanie
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
                                  ART
                                  Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
                                  2024-11-03, 22:00
                                • Hannibal
                                  SZTAB w natarciu - ploty
                                  Hannibal
                                  Admin: wątek wydzielony z tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49687


                                  -------------------------------------


                                  To czekamy z niecierpliwością na kolejne meldunki.
                                  2005-04-20, 20:21
                                • MarcinKa
                                  SZTAB, Chrzczonka XXIX
                                  MarcinKa
                                  Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
                                  2016-10-29, 22:26
                                • jerzy
                                  Sztab, "Hurra, hurra, hurra" (warka #3)
                                  jerzy
                                  Dane z etykiety: Piwo ciemne 13°Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.

                                  Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
                                  Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
                                  CO2 sporo.
                                  Zapach intensywnie...
                                  2006-02-21, 20:56
                                • becik
                                  Sztab, Kozioł
                                  becik
                                  alk ok 7%, 18blg

                                  kolor - ciemnobrązowy, prawie czarny (pite wieczorem)
                                  piana - bezowa, gęsta konkretna, śmietankowa, pięknie faluje przy mieszaniu piwem, opada powoli
                                  zapach - słabiutki, śliwkowo-słodowy
                                  smak - pełne, treściwe, gęste, delikatna paloność,...
                                  2015-06-04, 20:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...