SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9071

    Najgorzej jak ktoś warzy piwa od wielkiego dzwonu i uprawia jeszcze średniowieczne metody. Do filtrowania użyłem i wiaderka z otworkami i filtratora. Ponieważ wczoraj ześrutowałem słody dosyć drobno to zaraz filtracja stanęła bo wiaderko zakorkowało się. Dopiero gdy usunąłem je z zestawu wszystko poszło elegancko. Teraz szykuję się do chmielenia. W temperaturze ok 47 stopni pomiar balingu dał wynik 11 Blg.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9071

      No to na dziś koniec. Zgodnie z instrukcją dodałem na 60 minut 30 g chmielu TRADITION, na ostatnie 15 minut jeszcze 20g. Udało mi się schłodzić do 23 stopni. i zadałem 2 op. Lager Yeats Diamond. Teraz czekam aż une się wezmą za 19 litrów przyszłego marcowego o 13 Blg.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • MateuszTyczka
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        🍼🍼
        • 2022.07
        • 60

        powodzenia

        W jakiej temperaturze będzie fermentowane?

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9071

          Parę lat temu syn kupił lodówkę, żebyśmy mogli dolne piwa warzyć i wstawił sobie do pokoju. Teraz się wyprowadził zostawiając lodówkę. Mogę więc zgodnie z instrukcją trzymać przez dwa tygodnie w temperaturze ok 10 stopni a cichą prowadzić przy 7 stopniach. Buteleczki z piwem wywiozę do niego, gdzie sobie będą stały w pomieszczeniu gospodarczym o temperaturze ok, 7 stopni.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            Maciek nic nie warzyłeś czy nie pisałeś?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9071

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Maciek nic nie warzyłeś czy nie pisałeś?
              Poprzedni wpis był o 27 warce. Przez ten czas kllkanaście warek uwarzyłem. Niedawno Art miał okazję spróbować mojej pszenicy. A u syna w 7 stopniach dochodzi do siebie koźlak. Będzie jak znalazł na święta. Dla buchalterii przyjmę, że to marcowe to moja 41 warka.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9071

                My tu gadu gadu a fermentor został zamknięty w 10 stopniach
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9071

                  Dziś przelałem marcowe na cichą. Po dwóch tygodniach pracy w temperaturze 10 stopni BLg z 13 spadło do 5. Teraz na dwa tygodnie fermentor zamknąłem w temperaturze 5 stopni.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X