Najgorzej jak ktoś warzy piwa od wielkiego dzwonu i uprawia jeszcze średniowieczne metody. Do filtrowania użyłem i wiaderka z otworkami i filtratora. Ponieważ wczoraj ześrutowałem słody dosyć drobno to zaraz filtracja stanęła bo wiaderko zakorkowało się. Dopiero gdy usunąłem je z zestawu wszystko poszło elegancko. Teraz szykuję się do chmielenia. W temperaturze ok 47 stopni pomiar balingu dał wynik 11 Blg.
SZTAB w natarciu
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
😂 2👍 1 -
No to na dziś koniec. Zgodnie z instrukcją dodałem na 60 minut 30 g chmielu TRADITION, na ostatnie 15 minut jeszcze 20g. Udało mi się schłodzić do 23 stopni. i zadałem 2 op. Lager Yeats Diamond. Teraz czekam aż une się wezmą za 19 litrów przyszłego marcowego o 13 Blg.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
👍 1Comment
-
-
Parę lat temu syn kupił lodówkę, żebyśmy mogli dolne piwa warzyć i wstawił sobie do pokoju. Teraz się wyprowadził zostawiając lodówkę. Mogę więc zgodnie z instrukcją trzymać przez dwa tygodnie w temperaturze ok 10 stopni a cichą prowadzić przy 7 stopniach. Buteleczki z piwem wywiozę do niego, gdzie sobie będą stały w pomieszczeniu gospodarczym o temperaturze ok, 7 stopni.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Poprzedni wpis był o 27 warce. Przez ten czas kllkanaście warek uwarzyłem. Niedawno Art miał okazję spróbować mojej pszenicy. A u syna w 7 stopniach dochodzi do siebie koźlak. Będzie jak znalazł na święta. Dla buchalterii przyjmę, że to marcowe to moja 41 warka.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
My tu gadu gadu a fermentor został zamknięty w 10 stopniachWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
👍 1Comment
-
Dziś przelałem marcowe na cichą. Po dwóch tygodniach pracy w temperaturze 10 stopni BLg z 13 spadło do 5. Teraz na dwa tygodnie fermentor zamknąłem w temperaturze 5 stopni.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
👍 1Comment
-
Zaraz będę robił to, czego nie lubię - rozlew. Butelki już przygotowane i zaraz marcowe o BLg 4 znajdzie się w bączkach i butelkach euro. A wieczorem śrutowanie słodów do kolejnej pszenicy.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
👍 1Comment
-
Podsumowując 41 warkę -marcowe ahumbowe
13 Blg - ok 4,5% alko
24 butelki 0,5l = 12 l
16 butelek 0,33l = 5,2
RAZEM - ok. 17l.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Zgodnie z zapowiedzią ruszyły prace nad WARKĄ nr 42 - ahumbowy weizen
Właśnie ześrutowałem:
- 2,15 kg słodu pilzeńskiego
- 2,35 kg słodu pszenicznego.
Jutro dalszy ciąg i na swoją kolej czeka:
- chmiel lubelski PL 2023
- drożdże Mangrove Jack's Bavarian Wheat Yeast M-20Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
drożdże zadane i 20 litrów przyszłej pszenicy o Blg 13 stoi sobie w pokoju.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
A to efekt wczorajszej mojej działalności1 PhotoWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
👍 1Comment
-
Dziś kończę tegoroczne zabawy z warzeniem.
warka 39 - ahumbowy bock - premiera - uprzyjemniał siedzenie przy świątecznym stole;
warka 40 - ahumbowy weizen - ostatnie butelki czekają na spożycie;
warka 41- ahumbowe marcowe - wywiezione w chłodne miejsce;
warka 42- ahumbowy weizen - Blg spadło do ok. 2,5 i rozlałem dziś do butelek.(27x0,5l + 16x0,33l)
Teraz z powodów remontowych w domu, wyjazdu itp. wznowienie "produkcji" przewiduję ok. marca.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
Related Topics
Collapse
-
Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym
Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem.
...
-
Channel: Piwa z browarów domowych
-
-
Admin: wątek wydzielony z tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49687
-------------------------------------
To czekamy z niecierpliwością na kolejne meldunki.-
Channel: Przy piwie
-
-
Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
-
Channel: Piwa z browarów domowych
2016-10-29, 22:26 -
-
Dane z etykiety: Piwo ciemne 13°Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.
Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
CO2 sporo.
Zapach intensywnie...-
Channel: Piwa z browarów domowych
-
-
alk ok 7%, 18blg
kolor - ciemnobrązowy, prawie czarny (pite wieczorem)
piana - bezowa, gęsta konkretna, śmietankowa, pięknie faluje przy mieszaniu piwem, opada powoli
zapach - słabiutki, śliwkowo-słodowy
smak - pełne, treściwe, gęste, delikatna paloność,...-
Channel: Piwa z browarów domowych
2015-06-04, 20:46 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment