SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
    No i doczekały się. W temperaturze 29* przystąpiły do swojej ciężkiej pracy.
    Bardzo wysoką temperaturę zadania drożdży podajesz, fermentacja będzie bardzo burzliwa co negatywnie wpływa na smak piwa. Ja osobiście zjechałem z 25 do 22*C i wydaje mi się, że piwo wychodzi lepsze.

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9056

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Bardzo wysoką temperaturę zadania drożdży podajesz, fermentacja będzie bardzo burzliwa co negatywnie wpływa na smak piwa. Ja osobiście zjechałem z 25 do 22*C i wydaje mi się, że piwo wychodzi lepsze.
      Czekając na 22* czekałbym pewnie do dziś, gdyż teraz jest 24*.
      Albo bym musiał zostawić na noc fermentor na balkonie i dziś wturlać przemarznięty półprodukt.
      Nie mogłem natomiast już dłużej czekać wczoraj na schłodzenie, gdyż już nosem się podpierałem (zmęczenie)
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
        Czekając na 22* czekałbym pewnie do dziś, gdyż teraz jest 24*.
        Albo bym musiał zostawić na noc fermentor na balkonie i dziś wturlać przemarznięty półprodukt.
        Nie mogłem natomiast już dłużej czekać wczoraj na schłodzenie, gdyż już nosem się podpierałem (zmęczenie)
        Walka wiedzę ciężka była, nic tylko życzyć rychłego pojawienia się chłodnicy.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
          Teraz gotuje się z .................no właśnie, okazało się, że mam taki okres,
          moja żona wtedy nie zabiera się za gotowanie , bo nic jej nie wychodzi
          Last edited by anteks; 2006-01-15, 13:02.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9056

            Blg spadło do 5 a piwko właśnie wylądowało na cichej.
            Ochrzciłem je A6- Intruder
            Last edited by Ahumba; 2006-01-21, 18:18.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9056

              #6 - A6- Intruder

              Pooszło w butelki
              16x0,5l i 35x0,33l. Razem 19,55l jeśli umiem liczyć.
              Dobra wiadomość dla etykieciarzy domowych - będą dwie etykiety.

              Jest też już pomysł na warkę nr 7, ale to po powrocie z Sopotu.
              Słody sponsorowane przez szwagierkę (prezent urodzinowy), drożdże sponsorowane przez Marusię. Mam nadzieję, że do 20 lutego przetrzymają w dobrej kondycji a wtedy będziemy cuś belgijskiego warzyć
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9056

                #7

                Aby nie powtarzać się - większość danych na temat warki nr 7 jest opisanych w temacie:
                http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=551478. od postu #107
                Efekty warzenia natomiast będą tu odnotowane.
                Last edited by Ahumba; 2006-02-24, 19:27.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9056

                  #7

                  Pomiar BLg dał wynik 4.
                  Jutro na cichą.
                  Zapach, jak stwierdził syn winny.
                  Smak goryczka chmielowa walczy z lekko słodkimi.
                  Ciekawym końcowego efektu.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9056

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                    Jutro na cichą.
                    Jakem rzekł, takem uczynił.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9056

                      # 7

                      Już żeby nie zaśmiecać tematu konkursowego piwa we Wrocławiu.
                      Dodałem dziś suchego ciemnego eksztrakta i poooszłooo w butelki.
                      14 x 0,5 l. = 7,0 l.
                      38 x 0,33 l. = 12,54
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9056

                        #8

                        Po krótkiej przygodzie z Browarem TRZECH NESTORÓW wracam do źródeł i zaryzykowałem.
                        Muszę przyznać, że temat marusi o psuciu się pszenic trochę mnie wystraszył, ale cóż.
                        Wróciłem z pracy i wziąłem:
                        - 3 kg słodu pszenicznego ciemnego
                        - 1 kg słodu pilzeńskiego
                        - 1 kg słodu monachijskiego
                        - 1 kg słodu karmelowego jasnego.

                        Może źle wybrałem, ale zrezygnowałem z dekokcji, mało tego dokonałem małego "plagiatu" przepisu mario123 mianowicie:
                        - słody pszeniczne wylądowały w garze w temperaturze ok. 40*C;
                        - temperatura ok. 44*C - przerwa 18 minut;
                        - ok. 50*C - reszta słodów w garze;
                        - ok. 53*C - przerwa 12 minut;
                        - ok. 61-64*C - przerwa 35 minut;
                        - ok. 71-74*C - przerwa 40 minut.
                        Filtrowanie na gorąco bez problemu.
                        I tu postanowiłem wykorzystać puszkę, która pałętała mi się pod ręką. Zawartość - ekstrakt słodowy pszeniczny o wadze 0,5 kg. Też poszedł do gara, razem z chmielem - aromatyczna szyszka "lubelski" na godzinkę.
                        Drożdże płynne Wyeast 3068 (nowe) już czekają, aby jutro je dodać.
                        Wypada mi jeszcze dać na mszę za powodzenie i czekać na moją ciemną pszeniczkę, czy wyjdzie.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9056

                          #8

                          Na dzień dzisiejszy mam 21 litrów o ekstrakcie 12,5.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Z 6 kg słodu i puchy ekstraktu tylko 21 litrów 12,5 blg? Strasznie słaba wydajność. Może za grubo śrutujesz? Powinno Ci wyjść z 28 litrów
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9056

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Z 6 kg słodu i puchy ekstraktu tylko 21 litrów 12,5 blg? Strasznie słaba wydajność. Może za grubo śrutujesz? Powinno Ci wyjść z 28 litrów
                              To raczej wina nie tyle śrutowania, lecz termometra.
                              Jako znany domowy burdelarz położyłem gdzieś termometr, którego zawsze używałem i za cholerę nie mogłem wczoraj go znależć. Używałem więc rezerwowego.
                              Ten niestety ma tak dużą bezwładność, że bardzo ciężko otrzymać/utrzymać właściwą temperaturę. Kilka razy aż włosy na pewnej części ciała mi się jeżyły, gdy widziałem co i jak on wskazuje. Chyba będę musiał się go pozbyć .
                              Last edited by Ahumba; 2006-05-07, 20:52.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                                Używałem więc rezerwowego
                                No co Ty - rezerwę ruszasz ? Kota trza było wsadzić do gara a nie rezerwowego
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X