Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
SZTAB w natarciu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Bardzo wysoką temperaturę zadania drożdży podajesz, fermentacja będzie bardzo burzliwa co negatywnie wpływa na smak piwa. Ja osobiście zjechałem z 25 do 22*C i wydaje mi się, że piwo wychodzi lepsze.
Albo bym musiał zostawić na noc fermentor na balkonie i dziś wturlać przemarznięty półprodukt.
Nie mogłem natomiast już dłużej czekać wczoraj na schłodzenie, gdyż już nosem się podpierałem (zmęczenie)Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaCzekając na 22* czekałbym pewnie do dziś, gdyż teraz jest 24*.
Albo bym musiał zostawić na noc fermentor na balkonie i dziś wturlać przemarznięty półprodukt.
Nie mogłem natomiast już dłużej czekać wczoraj na schłodzenie, gdyż już nosem się podpierałem (zmęczenie)
Comment
-
-
-
Blg spadło do 5 a piwko właśnie wylądowało na cichej.
Ochrzciłem je A6- IntruderLast edited by Ahumba; 2006-01-21, 18:18.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
#6 - A6- Intruder
Pooszło w butelki
16x0,5l i 35x0,33l. Razem 19,55l jeśli umiem liczyć.
Dobra wiadomość dla etykieciarzy domowych - będą dwie etykiety.
Jest też już pomysł na warkę nr 7, ale to po powrocie z Sopotu.
Słody sponsorowane przez szwagierkę (prezent urodzinowy), drożdże sponsorowane przez Marusię. Mam nadzieję, że do 20 lutego przetrzymają w dobrej kondycji a wtedy będziemy cuś belgijskiego warzyćWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
#7
Aby nie powtarzać się - większość danych na temat warki nr 7 jest opisanych w temacie:
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=551478. od postu #107
Efekty warzenia natomiast będą tu odnotowane.Last edited by Ahumba; 2006-02-24, 19:27.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
#7
Pomiar BLg dał wynik 4.
Jutro na cichą.
Zapach, jak stwierdził syn winny.
Smak goryczka chmielowa walczy z lekko słodkimi.
Ciekawym końcowego efektu.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaJutro na cichą.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
# 7
Już żeby nie zaśmiecać tematu konkursowego piwa we Wrocławiu.
Dodałem dziś suchego ciemnego eksztrakta i poooszłooo w butelki.
14 x 0,5 l. = 7,0 l.
38 x 0,33 l. = 12,54Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
#8
Po krótkiej przygodzie z Browarem TRZECH NESTORÓW wracam do źródeł i zaryzykowałem.
Muszę przyznać, że temat marusi o psuciu się pszenic trochę mnie wystraszył, ale cóż.
Wróciłem z pracy i wziąłem:
- 3 kg słodu pszenicznego ciemnego
- 1 kg słodu pilzeńskiego
- 1 kg słodu monachijskiego
- 1 kg słodu karmelowego jasnego.
Może źle wybrałem, ale zrezygnowałem z dekokcji, mało tego dokonałem małego "plagiatu" przepisu mario123 mianowicie:
- słody pszeniczne wylądowały w garze w temperaturze ok. 40*C;
- temperatura ok. 44*C - przerwa 18 minut;
- ok. 50*C - reszta słodów w garze;
- ok. 53*C - przerwa 12 minut;
- ok. 61-64*C - przerwa 35 minut;
- ok. 71-74*C - przerwa 40 minut.
Filtrowanie na gorąco bez problemu.
I tu postanowiłem wykorzystać puszkę, która pałętała mi się pod ręką. Zawartość - ekstrakt słodowy pszeniczny o wadze 0,5 kg. Też poszedł do gara, razem z chmielem - aromatyczna szyszka "lubelski" na godzinkę.
Drożdże płynne Wyeast 3068 (nowe) już czekają, aby jutro je dodać.
Wypada mi jeszcze dać na mszę za powodzenie i czekać na moją ciemną pszeniczkę, czy wyjdzie.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
#8
Na dzień dzisiejszy mam 21 litrów o ekstrakcie 12,5.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Z 6 kg słodu i puchy ekstraktu tylko 21 litrów 12,5 blg? Strasznie słaba wydajność. Może za grubo śrutujesz? Powinno Ci wyjść z 28 litrów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaZ 6 kg słodu i puchy ekstraktu tylko 21 litrów 12,5 blg? Strasznie słaba wydajność. Może za grubo śrutujesz? Powinno Ci wyjść z 28 litrów
Jako znany domowy burdelarz położyłem gdzieś termometr, którego zawsze używałem i za cholerę nie mogłem wczoraj go znależć. Używałem więc rezerwowego.
Ten niestety ma tak dużą bezwładność, że bardzo ciężko otrzymać/utrzymać właściwą temperaturę. Kilka razy aż włosy na pewnej części ciała mi się jeżyły, gdy widziałem co i jak on wskazuje. Chyba będę musiał się go pozbyć .Last edited by Ahumba; 2006-05-07, 20:52.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaUżywałem więc rezerwowegoPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
Comment