SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9132

    #121
    #8

    Ciemna pszeniczka w butelkach.
    Wyszło:
    - 37x 0,5 l.
    - 4x 0,66 l.
    - 1x 0,473 l.

    Zapowiada się smakowo nieźle
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9132

      #122
      Macierewicz rozwiązuje WSI, więc ja dla równowagi dzisiaj powołuję:

      9 Pułk Zakonników (na rowerach).

      W skład tej jednostki wchodzą na razie:

      - 3,2 kg słodu pilzeńskiego
      - 2 kg słodu karmelowego jasnego
      - 1,5 kg słodu monachijskiego.

      Aktualnie jestem w trakcie przerwy w temperaturze 62 stopnie.

      Kolejny raport już wkrótce.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9132

        #123
        Przerwy w powstawaniu pułku to:
        - temp 62 stopnie - 50 minut
        - temp 72 stopnie - 25 minut
        podgrzanie do 83 i szlus
        filtracja bezproblemowa ok.1,5 godziny (z wysładzaniem)
        aktualnie na 60 minut poszło 50g goryczkowej "Marynki" w szyszkach

        na ostatnie 15 minut dojdzie
        - 30g aromatycznego "Lubelskiego

        oraz
        250g cukru kandyzowanego brązowego oraz
        0,5l soku Tarczyna z czarnej porzeczki
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9132

          #124
          20 literków przyszłego piwa o BLg = 19 stygnie cały czas i czeka na

          Wyeast 3787 Trapist
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9132

            #125
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
            20 literków przyszłego piwa o BLg = 19 stygnie cały czas i czeka na

            Wyeast 3787 Trapist
            I dziś rano doczekały się. Teraz ja będę czekał na pianę a potem na możliwość zebrania trochę drożdży do słoiczków. Może się komuś przydadzą.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9132

              #126
              Ja się obijałem na Zlocie, na szczęście drożdże nie obijały się.
              Blg spadło z 19 na 6.
              No to dziś piwko pójdzie na cichą.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9132

                #127
                Minęły prawie 3 tygodnie jak piwko jest na cichej i nadal w wiadrze pełno piany.
                BLg juz ma tylko 3 stopnie!!! Zepsuć się nie zepsuło.
                Co to z tego wyjdzie?
                Jakaś broń masowego rażenia
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9132

                  #128
                  Rozlałem do butelek, ale...........................
                  mam wrażenie, że niestety........................
                  a moze to ten sok z porzeczki tak "pachnie"
                  ?????????????????????????????????????????
                  za miesiąc otworzę pierwszą butelkę i
                  albo będzie wsio okej, albo odzyskam parę butelek
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9132

                    #129
                    # 10

                    W oczekiwaniu na roztrzygnięcie co do wypijalności "9", do garnka wrzuciłem:

                    4 kg pilzeńskiego
                    0,6 kg karmelu jasnego
                    0,5 kg Carapilsa

                    a ponieważ ma to być piwo na winie, czyli co mi się nawinie pod rękę pójdzie do piwa, później dodam jeszcze 0,5 ekstraktu słodowego jasnego.

                    Właśnie zacząłem pierwszą przerwę techniczną w temperaturze 62 stopni.

                    Czy macie jakieś sugestie co do czasu przerw lub chmielenia, czy mam iść na całkowitą improwizację?
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2006-10-15, 10:53.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9132

                      #130
                      w związku z tym, że podpowiedzi na forum ukazało się całe mnóstwo wybrałem przerwy
                      62 stopni - 50 minut
                      72 stopnie - 30 minut
                      chmielenie, które za chwilę się zacznie to
                      25g Marynki goryczkowej i
                      15 minut przed końcem - 30 g Lubelskiego aromatu
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9132

                        #131
                        # 10

                        Wyszło 22 litry piwa o ekstraktywności 14 BLg. Jeszcze trochę i potraktuję ten płyn tym razem suchymi drożdżami Safale US-56
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #132
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                          W oczekiwaniu na roztrzygnięcie co do wypijalności "9", do garnka wrzuciłem:

                          4 kg pilzeńskiego
                          0,6 kg karmelu jasnego
                          0,5 kg Carapilsa

                          a ponieważ ma to być piwo na winie, czyli co mi się nawinie pod rękę pójdzie do piwa, później dodam jeszcze 0,5 ekstraktu słodowego jasnego.

                          Właśnie zacząłem pierwszą przerwę techniczną w temperaturze 62 stopni.

                          Czy macie jakieś sugestie co do czasu przerw lub chmielenia, czy mam iść na całkowitą improwizację?
                          Mam sugestię w kwestii zasypu. Moim zdaniem, jesli dodaje się średnich lub mocnych słodów karmelowych to szkoda dodawać leciutkiego Carapilsa (karmelowy jasny ma EBC rzędu 150, a Carapils - 5). Wpływ Carapilsa na to piwo będzie niemal żaden. Dlatego lepiej było, zamiast tego słodu, zwiększyć o te 0,5 kg udział pilzneńskiego. A Carapils zostawić do czasu jakiejś "delikatnej" warki.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                          Wyszło 22 litry piwa o ekstraktywności 14 BLg.
                          Coś nie tak z wydajnością lub pomiarem. Przy 5-kg zasypie i 0,5 kg ekstrakcie słodowym powinno wyjść więcej brzeczki lub powinna ona miec więcej Blg.

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9132

                            #133
                            IX, X

                            IX

                            Najkrótsza droga do Wisły.

                            X

                            3 Blg i dopiero na cichą
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9132

                              #134
                              Piwo ( X )znalazło się w butelkach.

                              41 x 0,33 = 13,53
                              16 x 0,50 = 8
                              Razem ok. 21,5 litra

                              A już pojutrze w środę następne gotuję
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2006-11-13, 18:11.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9132

                                #135
                                XI - TS-11 Iskra

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                                A już pojutrze w środę następne gotuję

                                TS 11 Iskra wystartował.

                                4,2 kg pilzneńskiego
                                1,2 kg jasnego karmelu

                                62-64 stopnie - 45 minut
                                70-72 stopnie - 30 minut
                                85 stopni i stop

                                tera zsię chmieli

                                60 minut marynka - 50 gram
                                ostatnie 20 minut - lubelski - 20 gram
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
                                  ART
                                  Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
                                  2024-11-03, 22:00
                                • Hannibal
                                  SZTAB w natarciu - ploty
                                  Hannibal
                                  Admin: wątek wydzielony z tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49687


                                  -------------------------------------


                                  To czekamy z niecierpliwością na kolejne meldunki.
                                  2005-04-20, 20:21
                                • MarcinKa
                                  SZTAB, Chrzczonka XXIX
                                  MarcinKa
                                  Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
                                  2016-10-29, 22:26
                                • jerzy
                                  Sztab, "Hurra, hurra, hurra" (warka #3)
                                  jerzy
                                  Dane z etykiety: Piwo ciemne 13°Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.

                                  Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
                                  Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
                                  CO2 sporo.
                                  Zapach intensywnie...
                                  2006-02-21, 20:56
                                • becik
                                  Sztab, Kozioł
                                  becik
                                  alk ok 7%, 18blg

                                  kolor - ciemnobrązowy, prawie czarny (pite wieczorem)
                                  piana - bezowa, gęsta konkretna, śmietankowa, pięknie faluje przy mieszaniu piwem, opada powoli
                                  zapach - słabiutki, śliwkowo-słodowy
                                  smak - pełne, treściwe, gęste, delikatna paloność,...
                                  2015-06-04, 20:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...