SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9056

    Na cichej spadło BLg o ułamki wartości.
    Wczoraj zabutelkowałem #17 - "MGS" - 20x 0,5l
    Zaraz będę rozlewał #18 - "nawinie" - w buteleczki 0,33l + 5 x 0,5l na warsztaty
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9056

      SZTAB REAKTYWACJA - # 19

      Wygląda na to, że wreszcie będzie udana warka.

      Warzone 29 listopada 2008r.

      - 4 kg Pale Ale Brewferm
      - 0,3 kg Carared
      - 0,2 kg Carahell
      - 0,1 kg Special B Brewferm

      Przerwy:
      - 10 minut w temp. ok. 52 stopni.
      - 90 minut postój w temp. ok. 63 - 66 stopni.
      - 20 minut przerwy w temp. ok. 72 - 74stopni.

      Chmielenie:
      - 30 g Chalenger w szyszkach – 60 minut
      - 20 g Cascade w szyszkach – ostatnie 15 minut

      Drożdże – Wyeast 1968 London ESB

      Wyszło 20 l. piwa o 12 Blg.
      Pomiar przed butelkowaniem wskazywał 3 Blg.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedzi
        Wygląda na to, że wreszcie będzie udana warka.
        (...)
        Szefuniu Drogi
        A czy te drożdże faktycznie dają klarowne piwko jak o nich piszą? Ja je kiedyś zakupiłem, ale w trakcie uruchamiania saszetki zrobiłem koszmarny błąd i w efekcie poszła zasilić Wisłę
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • sopista
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 1747

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedzi
          Wygląda na to, że wreszcie będzie udana warka.

          Warzone 29 listopada 2008r.
          Prawdziwa REAKTYWACJA. Od poprzedniego postu minęło tylko 9 miesięcy. To akurat dobry czas aby coś nowego się urodziło

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9056

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
            Szefuniu Drogi
            A czy te drożdże faktycznie dają klarowne piwko jak o nich piszą? Ja je kiedyś zakupiłem, ale w trakcie uruchamiania saszetki zrobiłem koszmarny błąd i w efekcie poszła zasilić Wisłę
            Będziesz miał okazję w lutym się o tym przekonać.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9056

              # 20

              # 20



              wczoraj zabutelkowałem 24 l. ale.
              z 12 BLg zeszło do 2.

              Piwo powstawało w koprodukcji rodzinnej.



              ps. Syn namawia mnie na wspólne kontynuowanie piwowarzenia za tydzień.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                Niewiele o tej #20 napisałeś...

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9056

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Niewiele o tej #20 napisałeś...
                  Ponieważ ostatnio jak pisałem, to ........., to teraz napiszę jak będzie o czym
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ponieważ ostatnio jak pisałem, to ........., to teraz napiszę jak będzie o czym
                    No to czekam z wypiekami na pyzach...

                    PS Zamiast czarować zacznij chlorować...

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9056

                      # Kaprysy Rafała

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Niewiele o tej #20 napisałeś...
                      3 kg pilzeńskiego, 0,5 monachijskiego, 0,2 Caramunich
                      Jedna przerwa 60 min w temp. 66-69 stopni.
                      I tu niestety skleroza nie daje mi przypomnieć sobie jakiego chmielu użyłem.
                      Drożdże suche "czerwone"
                      Wyszło 24 l. piwa o BLg 12. Po pięciu dniach 2 BLg i na cichą.

                      Choć jeszcze powinno trochę poleżeć do Żywca wezmę kilka butelek.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9056

                        # 21

                        Najgorzej jak komuś czas wymyka się między palcami i ma do tego sklerozę.
                        W maju zeszłego roku kupiłem słody (dobrze, że nie ześrutowane) na ciemniaczka. Co to za zestaw w worku był???
                        Tak więc to, co teraz gotuje się aby wrzucić szyszki Marynka i Lubelski, jest wielką niewiadomą.
                        Dwie przerwy po 35 minut w temp. 62-64 i 72-73 za mną.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9056

                          #21

                          No i do przyszłego ciemniaczka o ok. 12,5 BLg trafiły drożdże Danstar - Windsor.

                          Teraz trzymam kciuki
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            Też uważam, że browar to nie apteka
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9056

                              Ale mi się częstotliwość warzenia zrobiła jedno piwo na rok .

                              No ale właśnie mija rok i dziś korzystam z przepisu Piotra Kucharskiego z książki "Znakomite piwa".

                              Jak wszystko będzie ok. to wg. książki wyjdzie bitter.

                              skład:

                              Weyermann Pale Ale - 3,5 kg;
                              karmelowy jasny - 0,35 kg
                              Carafa I - 0,05 kg.
                              płatki pszenne - 0,6 kg

                              Przerwy:

                              60 min w temp. 67 C
                              15 min w temp. 74 C.

                              Zaraz będę dawał Marynkę ok. 50g granulatu.
                              Po 45minutach dodam lubelskiego granulatu ok. 30g i mech irlandzki. I po 10 minutach jeszcze 30g lubelskiego. tak na 5-10 minut.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9056

                                Zaraz drożdże US-05 będą miały okazję do wykazania się.

                                Obecny stan to: 20 litrów - 11 BLg - 20 C
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X