SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9127

    #181
    Na cichej spadło BLg o ułamki wartości.
    Wczoraj zabutelkowałem #17 - "MGS" - 20x 0,5l
    Zaraz będę rozlewał #18 - "nawinie" - w buteleczki 0,33l + 5 x 0,5l na warsztaty
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9127

      #182
      SZTAB REAKTYWACJA - # 19

      Wygląda na to, że wreszcie będzie udana warka.

      Warzone 29 listopada 2008r.

      - 4 kg Pale Ale Brewferm
      - 0,3 kg Carared
      - 0,2 kg Carahell
      - 0,1 kg Special B Brewferm

      Przerwy:
      - 10 minut w temp. ok. 52 stopni.
      - 90 minut postój w temp. ok. 63 - 66 stopni.
      - 20 minut przerwy w temp. ok. 72 - 74stopni.

      Chmielenie:
      - 30 g Chalenger w szyszkach – 60 minut
      - 20 g Cascade w szyszkach – ostatnie 15 minut

      Drożdże – Wyeast 1968 London ESB

      Wyszło 20 l. piwa o 12 Blg.
      Pomiar przed butelkowaniem wskazywał 3 Blg.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #183
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
        Wygląda na to, że wreszcie będzie udana warka.
        (...)
        Szefuniu Drogi
        A czy te drożdże faktycznie dają klarowne piwko jak o nich piszą? Ja je kiedyś zakupiłem, ale w trakcie uruchamiania saszetki zrobiłem koszmarny błąd i w efekcie poszła zasilić Wisłę
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • sopista
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 1747

          #184
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
          Wygląda na to, że wreszcie będzie udana warka.

          Warzone 29 listopada 2008r.
          Prawdziwa REAKTYWACJA. Od poprzedniego postu minęło tylko 9 miesięcy. To akurat dobry czas aby coś nowego się urodziło

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9127

            #185
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Szefuniu Drogi
            A czy te drożdże faktycznie dają klarowne piwko jak o nich piszą? Ja je kiedyś zakupiłem, ale w trakcie uruchamiania saszetki zrobiłem koszmarny błąd i w efekcie poszła zasilić Wisłę
            Będziesz miał okazję w lutym się o tym przekonać.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9127

              #186
              # 20

              # 20



              wczoraj zabutelkowałem 24 l. ale.
              z 12 BLg zeszło do 2.

              Piwo powstawało w koprodukcji rodzinnej.



              ps. Syn namawia mnie na wspólne kontynuowanie piwowarzenia za tydzień.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #187
                Niewiele o tej #20 napisałeś...

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9127

                  #188
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                  Niewiele o tej #20 napisałeś...
                  Ponieważ ostatnio jak pisałem, to ........., to teraz napiszę jak będzie o czym
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #189
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                    Ponieważ ostatnio jak pisałem, to ........., to teraz napiszę jak będzie o czym
                    No to czekam z wypiekami na pyzach...

                    PS Zamiast czarować zacznij chlorować...

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9127

                      #190
                      # Kaprysy Rafała

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      Niewiele o tej #20 napisałeś...
                      3 kg pilzeńskiego, 0,5 monachijskiego, 0,2 Caramunich
                      Jedna przerwa 60 min w temp. 66-69 stopni.
                      I tu niestety skleroza nie daje mi przypomnieć sobie jakiego chmielu użyłem.
                      Drożdże suche "czerwone"
                      Wyszło 24 l. piwa o BLg 12. Po pięciu dniach 2 BLg i na cichą.

                      Choć jeszcze powinno trochę poleżeć do Żywca wezmę kilka butelek.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9127

                        #191
                        # 21

                        Najgorzej jak komuś czas wymyka się między palcami i ma do tego sklerozę.
                        W maju zeszłego roku kupiłem słody (dobrze, że nie ześrutowane) na ciemniaczka. Co to za zestaw w worku był???
                        Tak więc to, co teraz gotuje się aby wrzucić szyszki Marynka i Lubelski, jest wielką niewiadomą.
                        Dwie przerwy po 35 minut w temp. 62-64 i 72-73 za mną.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9127

                          #192
                          #21

                          No i do przyszłego ciemniaczka o ok. 12,5 BLg trafiły drożdże Danstar - Windsor.

                          Teraz trzymam kciuki
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #193
                            Też uważam, że browar to nie apteka
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9127

                              #194
                              Ale mi się częstotliwość warzenia zrobiła jedno piwo na rok .

                              No ale właśnie mija rok i dziś korzystam z przepisu Piotra Kucharskiego z książki "Znakomite piwa".

                              Jak wszystko będzie ok. to wg. książki wyjdzie bitter.

                              skład:

                              Weyermann Pale Ale - 3,5 kg;
                              karmelowy jasny - 0,35 kg
                              Carafa I - 0,05 kg.
                              płatki pszenne - 0,6 kg

                              Przerwy:

                              60 min w temp. 67 C
                              15 min w temp. 74 C.

                              Zaraz będę dawał Marynkę ok. 50g granulatu.
                              Po 45minutach dodam lubelskiego granulatu ok. 30g i mech irlandzki. I po 10 minutach jeszcze 30g lubelskiego. tak na 5-10 minut.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9127

                                #195
                                Zaraz drożdże US-05 będą miały okazję do wykazania się.

                                Obecny stan to: 20 litrów - 11 BLg - 20 C
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
                                  ART
                                  Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
                                  2024-11-03, 22:00
                                • Hannibal
                                  SZTAB w natarciu - ploty
                                  Hannibal
                                  Admin: wątek wydzielony z tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49687


                                  -------------------------------------


                                  To czekamy z niecierpliwością na kolejne meldunki.
                                  2005-04-20, 20:21
                                • MarcinKa
                                  SZTAB, Chrzczonka XXIX
                                  MarcinKa
                                  Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
                                  2016-10-29, 22:26
                                • jerzy
                                  Sztab, "Hurra, hurra, hurra" (warka #3)
                                  jerzy
                                  Dane z etykiety: Piwo ciemne 13&#176;Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.

                                  Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
                                  Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
                                  CO2 sporo.
                                  Zapach intensywnie...
                                  2006-02-21, 20:56
                                • becik
                                  Sztab, Kozioł
                                  becik
                                  alk ok 7%, 18blg

                                  kolor - ciemnobrązowy, prawie czarny (pite wieczorem)
                                  piana - bezowa, gęsta konkretna, śmietankowa, pięknie faluje przy mieszaniu piwem, opada powoli
                                  zapach - słabiutki, śliwkowo-słodowy
                                  smak - pełne, treściwe, gęste, delikatna paloność,...
                                  2015-06-04, 20:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...