BLg spadło do 4,5. Jutro wieczorem przeleję na cichą
SZTAB w natarciu
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
-
Wow, wyszło piwo dla lubiących chmielową gorycz w piwie, czyli tak jak miało być.
Właśnie otworzyłem buteleczkę po trzech tygodniach od rozlania.
Mam co z sobą wziąć do wrocka
Jeszcze tylko etykieta.Last edited by Ahumba; 2012-04-15, 14:05.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
23 - Kaprys wrocławski, czyli wariacje Ahumby nt. ciemnej pszenicy
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedziAle mi się częstotliwość warzenia zrobiła jedno piwo na rok .
Festiwal Dobrego Piwa tuż tuż a ja nie mam piwa. Mam nadzieję dziś to zmienić.
Ześrutowałem:
- słód pszeniczny ciemny Weyermanna - 2 kg
- słód pszeniczny jasny Weyermanna - 1 kg
- słód monachijski - 1,7 kg
- Carahell - 0,3 kg.
Wsypane do 20 l wody o temp. 40.
Jest już po dwóch przerwach:
- 15 min. w temp. 44
- 15 min. w temp. 52.
Teraz trwa 30 minutowa przerwa w temp. 65.
W planie jeszcze 40 minutowa przerwa w 73.
Potem dodam 0,05 czekoladowego. Podgrzeje do 78.
Czeka też 30g granulatu chmielu Hersbruecker.
I tylko plama z drożdżami. Z różnych przyczyn do dyspozycji mam albo Brewferm Blanche albo Winsto Danstary. Chyba zdecydujęsię na te pierwsze.
Plan warzenia wzięty częściowo z przepisu na Zacher Dunkelweizen z książeczki Znakomite piwa - sprawdzone receptury.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Wszystko zgodnie z planem.
Dodam dwa słowa o wysładzaniu - 2 x 5l. o temp. 78.
Chmiel gotowany w całości przez 60 minut.
Wyszło 22 l. - Blg 12.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Dziś pomiar dał śtyry gradusy BLg i "kaprys..." poszedł na cichą.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Ostatnio mam wspaniałą częstotliwość warzenia - 1 warka na rok.
Tegoroczna uwarzona z zestawu od ARTa to WARIACJE AHUMBY, Scottish Ale.
18 BLg i dziś poszło w butelki. 60 bączków i handgranatów napełniłem piwem
Natomiast już w piątek zburzę grafik warzenia i zajmę się piwem o nazwie: WARIACJE AHUMBY, Żytnie (również z ARTowego zestawu). Żeby się nie rozmyślić już rozgryzłem fiolkę w drożdżachWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
XXV - Żytnie
No i stało się. Złamałem stereotyp ostatnich lat i druga w tym roku warka już pod pianką.
skład:
PIĄTEK
słody
- żytni - 2,2 kg
- pilzneński - 1 kg
- monachijski - 0,8 kg
- karmelowy jasny - 0,2 kg
przerwy:
- ok. 46 stopni - 15 minut
- ok. 63 stopni - 30 minut
- ok. 72 stopni - 20 minut
podgrzane do 78 stopni i
prawie 3 godzinne filtrowanie
SOBOTA
drożdże Wyest XL 3068 do 20l. Ekstrakt wyszedł 13 BLg
NIEDZIELA
pokazała się piana.
Wszystko wskazuje, że będzie co najmniej jeszcze trzecia warka w tym roku. Na jesieni wypada mi uwarzyć piwo pępkowe-dziadkoweWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
XXV - Wariacje Ahumby - Roggenbier
18 l w butelkach. 13 BLg i 5,5 % alk.
XXIV -WA- Scottish Ale nieźle się zapowiada, choć chyba trochę za słodkie wyszło.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
XXVI - Ahumbowy koźlak
Co ja się mam z tymi moimi synami. Rafał kupił drugą chłodziarkę, wstawił ją do swojego pokoju i "nakazał" mi warzyć piwo dolnej fermentacji. No to uzbierałem wszystko co trzeba i jutro będę gotował. A dziś śrutuję 2 kg pilzneńskiego, 3 kg , monachijskiego, 0,75 kg karmelowego jasnego i 0,25 kg karmelowego ciemnego.
Namnażają się już Wyeast 2308 Munich LagerWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
XXVI - Ahumbowy koźlak
Nalew główny - 17 l.
przerwy:
62-62 - 35 minut
73-71 - 30 minut
76 - i filtracja
wysładzanie - 2 x 5l. (temp. 75)
a teraz się chłodziWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
22 sierpnia poszło na burzliwą w temperaturze 10 stopni. Dziś po 19 dniach idzie na cichą w temperaturę 8 stopni.
W tym czasie Blg spadło z 18 na 6 .Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
XXVII - Ahumbowe Marcowe
Dziś z zestawu tutejszego CP gotowałem marcowe.
Dla porządku:
pilzeński - 1,3 kg
monachijski - 2,5 kg
karmelowy jasny - 0,5 kg
wiedeński - 0,4 kg.
nalew główny - 17,5 l
przerwy:
63 - 61 - 25 minut
73 - 70 - 55 minut
78 i filtracja
A pojutrze scotisch Ale :-)
wysładzanie 2 x 5l temp. 75
gotowanie 60 min z 30g Marynki, ostatnie 10 minut 15g Lubelskiego.
Wyszło 20 litrów (w temp. 25 - 13 BLg). Po schłodzeniu dodam FM 31 Bawarska Dolina i do lodówy na dwa tygodnie w temperaturę ok. 8 - 10 stopni.
A w czwartek Scottisch Ale :-)Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Ponad dziewięć lat nic tu nie pisałem. Ostatni wpis dotyczył marcowego i po tym czasie zaczynam Marcowym.
Dziś pokręciłem korbką i ześrutowałem:
- 2,85 kg monachijskiego jasnego
- 1,4 kg pilzneńskiego
- 0,55 kg karmelowego
- 0,55 kg wiedeńskiego
Dane z opakowania.
Wieczorem idę do Bierhalle na piwo a jutro do roboty :-D1 PhotoWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
👍 2
Comment
-
Comment