SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9057

    BLg spadło do 4,5. Jutro wieczorem przeleję na cichą
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9057

      Wow, wyszło piwo dla lubiących chmielową gorycz w piwie, czyli tak jak miało być.
      Właśnie otworzyłem buteleczkę po trzech tygodniach od rozlania.
      Mam co z sobą wziąć do wrocka

      Jeszcze tylko etykieta.
      Last edited by Ahumba; 2012-04-15, 14:05.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9057

        23 - Kaprys wrocławski, czyli wariacje Ahumby nt. ciemnej pszenicy

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedzi
        Ale mi się częstotliwość warzenia zrobiła jedno piwo na rok .
        Aż wstyd, że dalej tak jest.

        Festiwal Dobrego Piwa tuż tuż a ja nie mam piwa. Mam nadzieję dziś to zmienić.

        Ześrutowałem:

        - słód pszeniczny ciemny Weyermanna - 2 kg
        - słód pszeniczny jasny Weyermanna - 1 kg
        - słód monachijski - 1,7 kg
        - Carahell - 0,3 kg.

        Wsypane do 20 l wody o temp. 40.
        Jest już po dwóch przerwach:
        - 15 min. w temp. 44
        - 15 min. w temp. 52.

        Teraz trwa 30 minutowa przerwa w temp. 65.
        W planie jeszcze 40 minutowa przerwa w 73.

        Potem dodam 0,05 czekoladowego. Podgrzeje do 78.

        Czeka też 30g granulatu chmielu Hersbruecker.

        I tylko plama z drożdżami. Z różnych przyczyn do dyspozycji mam albo Brewferm Blanche albo Winsto Danstary. Chyba zdecydujęsię na te pierwsze.

        Plan warzenia wzięty częściowo z przepisu na Zacher Dunkelweizen z książeczki Znakomite piwa - sprawdzone receptury.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9057

          Wszystko zgodnie z planem.

          Dodam dwa słowa o wysładzaniu - 2 x 5l. o temp. 78.

          Chmiel gotowany w całości przez 60 minut.

          Wyszło 22 l. - Blg 12.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9057

            A to efekt 13 godzin pracy blanszaków:
            Attached Files
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9057

              Dziś pomiar dał śtyry gradusy BLg i "kaprys..." poszedł na cichą.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9057

                Ostatnio mam wspaniałą częstotliwość warzenia - 1 warka na rok.
                Tegoroczna uwarzona z zestawu od ARTa to WARIACJE AHUMBY, Scottish Ale.
                18 BLg i dziś poszło w butelki. 60 bączków i handgranatów napełniłem piwem

                Natomiast już w piątek zburzę grafik warzenia i zajmę się piwem o nazwie: WARIACJE AHUMBY, Żytnie (również z ARTowego zestawu). Żeby się nie rozmyślić już rozgryzłem fiolkę w drożdżach
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9057

                  XXV - Żytnie

                  No i stało się. Złamałem stereotyp ostatnich lat i druga w tym roku warka już pod pianką.
                  skład:

                  PIĄTEK

                  słody
                  - żytni - 2,2 kg
                  - pilzneński - 1 kg
                  - monachijski - 0,8 kg
                  - karmelowy jasny - 0,2 kg

                  przerwy:
                  - ok. 46 stopni - 15 minut
                  - ok. 63 stopni - 30 minut
                  - ok. 72 stopni - 20 minut

                  podgrzane do 78 stopni i

                  prawie 3 godzinne filtrowanie

                  SOBOTA

                  drożdże Wyest XL 3068 do 20l. Ekstrakt wyszedł 13 BLg

                  NIEDZIELA

                  pokazała się piana.


                  Wszystko wskazuje, że będzie co najmniej jeszcze trzecia warka w tym roku. Na jesieni wypada mi uwarzyć piwo pępkowe-dziadkowe
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • HokusProkus
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.09
                    • 70

                    O Gratulacje

                    Może planujesz zrobić porter i leżakować go 18 lat??

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9057

                      XXV - Wariacje Ahumby - Roggenbier

                      18 l w butelkach. 13 BLg i 5,5 % alk.

                      XXIV -WA- Scottish Ale nieźle się zapowiada, choć chyba trochę za słodkie wyszło.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9057

                        XXVI - Ahumbowy koźlak

                        Co ja się mam z tymi moimi synami. Rafał kupił drugą chłodziarkę, wstawił ją do swojego pokoju i "nakazał" mi warzyć piwo dolnej fermentacji. No to uzbierałem wszystko co trzeba i jutro będę gotował. A dziś śrutuję 2 kg pilzneńskiego, 3 kg , monachijskiego, 0,75 kg karmelowego jasnego i 0,25 kg karmelowego ciemnego.
                        Namnażają się już Wyeast 2308 Munich Lager
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9057

                          XXVI - Ahumbowy koźlak

                          Nalew główny - 17 l.
                          przerwy:
                          62-62 - 35 minut
                          73-71 - 30 minut
                          76 - i filtracja
                          wysładzanie - 2 x 5l. (temp. 75)
                          a teraz się chłodzi
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9057

                            22 sierpnia poszło na burzliwą w temperaturze 10 stopni. Dziś po 19 dniach idzie na cichą w temperaturę 8 stopni.
                            W tym czasie Blg spadło z 18 na 6 .
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9057

                              XXVII - Ahumbowe Marcowe

                              Dziś z zestawu tutejszego CP gotowałem marcowe.
                              Dla porządku:

                              pilzeński - 1,3 kg
                              monachijski - 2,5 kg
                              karmelowy jasny - 0,5 kg
                              wiedeński - 0,4 kg.

                              nalew główny - 17,5 l

                              przerwy:
                              63 - 61 - 25 minut
                              73 - 70 - 55 minut

                              78 i filtracja

                              A pojutrze scotisch Ale :-)

                              wysładzanie 2 x 5l temp. 75

                              gotowanie 60 min z 30g Marynki, ostatnie 10 minut 15g Lubelskiego.

                              Wyszło 20 litrów (w temp. 25 - 13 BLg). Po schłodzeniu dodam FM 31 Bawarska Dolina i do lodówy na dwa tygodnie w temperaturę ok. 8 - 10 stopni.

                              A w czwartek Scottisch Ale :-)
                              Last edited by Ahumba; 2015-04-14, 14:48. Powód: skleroza
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9057

                                Ponad dziewięć lat nic tu nie pisałem. Ostatni wpis dotyczył marcowego i po tym czasie zaczynam Marcowym.
                                Dziś pokręciłem korbką i ześrutowałem:
                                - 2,85 kg monachijskiego jasnego
                                - 1,4 kg pilzneńskiego
                                - 0,55 kg karmelowego
                                - 0,55 kg wiedeńskiego

                                Dane z opakowania.

                                Wieczorem idę do Bierhalle na piwo a jutro do roboty :-D
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X