Najgorzej jak ktoś warzy piwa od wielkiego dzwonu i uprawia jeszcze średniowieczne metody. Do filtrowania użyłem i wiaderka z otworkami i filtratora. Ponieważ wczoraj ześrutowałem słody dosyć drobno to zaraz filtracja stanęła bo wiaderko zakorkowało się. Dopiero gdy usunąłem je z zestawu wszystko poszło elegancko. Teraz szykuję się do chmielenia. W temperaturze ok 47 stopni pomiar balingu dał wynik 11 Blg.
SZTAB w natarciu
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
😂 2👍 1
-
-
No to na dziś koniec. Zgodnie z instrukcją dodałem na 60 minut 30 g chmielu TRADITION, na ostatnie 15 minut jeszcze 20g. Udało mi się schłodzić do 23 stopni. i zadałem 2 op. Lager Yeats Diamond. Teraz czekam aż une się wezmą za 19 litrów przyszłego marcowego o 13 Blg.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
👍 1
Comment
-
-
Parę lat temu syn kupił lodówkę, żebyśmy mogli dolne piwa warzyć i wstawił sobie do pokoju. Teraz się wyprowadził zostawiając lodówkę. Mogę więc zgodnie z instrukcją trzymać przez dwa tygodnie w temperaturze ok 10 stopni a cichą prowadzić przy 7 stopniach. Buteleczki z piwem wywiozę do niego, gdzie sobie będą stały w pomieszczeniu gospodarczym o temperaturze ok, 7 stopni.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziMaciek nic nie warzyłeś czy nie pisałeś?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
My tu gadu gadu a fermentor został zamknięty w 10 stopniachWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
👍 1
Comment
-
Comment