Na razie SZTAB przygotowany jest do przegrupowania sprzętu ze sklepu do domu. Przelew pieniężny poszedł i teraz komendant główny Marschal oczekuje na sygnał, aby rozpocząć manewry.
SZTAB w natarciu
Collapse
X
-
SZTAB w natarciu
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Tagi: brak
-
-
Nie wiem, czy nie zdradzam tajemnicy
Zakupiliśmy zestaw browamatora super start z zestawem z nienachmielonego ekstraktu słodowego + chmiel w szyszkach aromatyczny "lubelski" +goryczkowy "Marynka".
Co z tego wyjdzie? Mam nadzieję, że nie heniek.
Ponadto wybieram się na nauki do Białej i do Wrocka ( tu być może z komendantem nadporucznikiem Marschalem))Last edited by Ahumba; 2005-04-20, 21:31.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Właśnie rozpakowałem sprzęt browamatora. Zachowuję się i cieszę się jak mały Kazio.
Na razie patrzę, oglądam, czytam i dziwuję się.
Z warzeniem poczekam do powrotu z Białej. Do tej pory powinienem rozwiać wszelkiego rodzaju niepewności, pytania i takie tam różne.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Mam już 2,2 kg ekstraktów i za cholerę nie mogę znaleźć informacji na ile litrów piwa wystarczy mi tego.
Łoj na Białą szykuje mi się ogrompytań.
Tych z doświadczeniem zanudzę pytaniami.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
-
e-prezes!
Jesteś wielki, z pierwszej warki masz u mnie buteleczkę za ten wzórWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Ja Ci to uproszczę
1 kg ekstraktu po zmieszaniu z wodą w sposób dający w efekcie 20 litrów roztworu, daje nam brzeczkę o gęstości ok. 3,3 Blg
2 kg da nam oczywiście 6,6 Blg + 0,2kg - 0,66Blg
razem ok. 7,3 Blg
dla 10 litrów wyjdzie Ci 14,6 BlgLast edited by kangurpl; 2005-04-25, 18:01.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
A więc stało się : w zalakowanej kopercie Marschall otrzymał termin niespodziewanej ŚCIŚLE TAJNEJ akcji. Według dobrze poinformowanych źródeł akcja rozpocznie się we wtorek 3 maja.
W akcji pod kryptonimem : PIWO POBOROWE wezmą udział:
-ekstrakt słodowy ciemny - 1,2 kg
-ekstrakt słodowy jasny - 2,3 kg
-ekstrakt słodowy bursztynowy - 0,5 kg
-chmiel aromatyczny "lubelski" - szyszki
-chmiel goryczkowy "Marynka" - szyszki
-ekstrakt słodowy w proszku - 0,2 kg
-drożdże górnej fermentacji.
Plan główny - ok. 20l piwa rozlanego w buteleczki 0,33l.
Plan dodatkowy - żeby to dało się pićWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HannibalAle chyba druga warka to już będzie robiona normalnie, ze słodu? Bo jednak te ekstrakty słodowe to musiały cię, Achumba, nie mało kosztować.
O pieniądzach podobno w niektórych sferach się nie mówi, więc tylko sobie wzdechnę.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
ja do dziś stosuje ekstrakt jako bazę a uzupełniam słodami specjalnymi. jest to droga metoda, bo korzystam z ekstraktów WES a słody kupuję/dostaję z innego miejsca, niemniej po warsztatach wrocławskich zamierzam chyba porzucić ekstrakty.
Comment
-
-
Dzień przed zapowiadanym terminem zaczęło się.
Fermentor się odkaża a drożdże też już w wodzie budzą się do życia.
Natępny meldunek z frontu już wkrótceWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaW akcji pod kryptonimem : PIWO POBOROWE wezmą udział:
-ekstrakt słodowy ciemny - 1,2 kg
-ekstrakt słodowy jasny - 2,3 kg
-ekstrakt słodowy bursztynowy - 0,5 kg
-chmiel aromatyczny "lubelski" - szyszki
-chmiel goryczkowy "Marynka" - szyszki
-ekstrakt słodowy w proszku - 0,2 kg
-drożdże górnej fermentacji.
Marynka gotowała się 55 minut
Lubelski ostatnie 10 minut.
I wszystko byłoby fajnie, gdybym pomyślał i wcześniej przygotował sobie troszki zimnej wody . A tak czekam sierota aby się całość ochłodziła, cobym mógł zmierzyć Blg i dać drożdże.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment