SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9056

    #16
    Ponieważ zacząłem przysypiać nad fermentorem, aby nie dodać łupieżu do piwa, gdy brzeczka miała już ok. 32 stopni zlałem w menzurkę próbkę ( wtedy było 11Blg, dziś rano ta sama próbka ma 12,5 Blg przy ok28 stopniach), zadałem drożdże.
    Ponieważ z chemiczno-biologiczno-innych spraw jestem cienias nie wiem czy nie zamordowałem drożdży, czy dopiero w niższej temperaturze będzie się coś działo .Na razie na powierzchni są białe plamy.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9056

      #17
      Temperatura spadła o 1 stopień i już nie ma plam, tylko cienka warstwa piany (chyba)
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
        ... nie wiem czy nie zamordowałem drożdży...
        Raczej nie, drożdże powinny wytrzymać do 35 C. W wyższej temperaturze nawet szybciej się namnażają, natomiast trudniej natlenić porządnie brzeczkę, bo tlen rozpuszcza się w roztworze tym lepiej, im niższa temperatura.

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #19
          No i jak tam z pianą
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9056

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
            No i jak tam z pianą
            Temperatur zszedłbył do 24 stopni a piana ma ok.3 cm i jest brązowo-beżowa
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9056

              #21
              Już się zrobiło 22 stopni.
              Piany nie przybywa. Czy 2-3 cm to nie za mało?
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Spoko, wodzu, piana nie musi byc wysoka, żeby drożdże dobrze zarły
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  #23
                  Patrzcie no, pierwsza warka a już by chciał aby mu piana z fermentora uciekała
                  Za dużo się naczytał
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • Małażonka
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 4602

                    #24
                    Ahumba, przecież Ty miałeś proste suchutkie drożdżyki - nie wymagaj od nich pracy godnej płynnych Trapistów
                    Czekamy na dalsze doniesienia z pola walki....

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9056

                      #25
                      iłem do domku.
                      Fermentor nie został zaatakowany przez koty. Stoi.
                      Piany już prawie niet.
                      Temperatura ok.20 stopni.
                      Odlałem bez kranik . Zmierzyłem, Wyszło niecałe 5.
                      W smaku na razie straaaszna lura bez smaku. Nie wyczułem kwasu.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Hannibal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1426

                        #26
                        Yo możesz w sumie jeszcze jeden dzień odczekać, a później albo na cichą, albo od razu do butelek. Jak ci zejdzie do 4,5 to jak dla mnie możesz od razu do butelek. Ale twoje piwo, twój wybór.
                        "All the good things for those who wait"

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9056

                          #27
                          Decyzja SZTABU jest taka:
                          1. Cicha.
                          2. Rozlew po Wrocku.
                          W tak zwanem międzyczasie (ładnie brzmi) przed rozlewem powrót do fermentora z kranikiem i suchy ekstrakt i
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9056

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
                            Yo możesz w sumie jeszcze jeden dzień odczekać, a później albo na cichą, albo od razu do butelek. Jak ci zejdzie do 4,5 to jak dla mnie możesz od razu do butelek. Ale twoje piwo, twój wybór.
                            Zeszło do 4,5.
                            Jutro jak wstanę piwko zmieni fermentor.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9056

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                              Zeszło do 4,5.
                              Jutro jak wstanę piwko zmieni fermentor.
                              Właśnie zmieniło
                              Następny meldunek dopiero po powrocie z Wrocka(chyba), gdy wezmę się za rozlew.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9056

                                #30
                                Miałem rozlewać w sobotę, ale ciekawość zwyciężyła. Za chwilę skończą się "wygrzewać" w piekarniku buteleczki.
                                Dodałem już suchego ekstraktu.
                                Sprawdziłem oczywiście smak.
                                Jestem tak podniecony, że nie jestem w stanie nic o nim powiedzieć, poza najważniejszym.
                                Na razie NIE JEST to kwasiżur
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X