SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9056

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
    Podejrzewam, że na cichą powędruje albo w piątek albo w sobotę po powrocie z giełdy
    Powędrowała w niedzielę przy Blg równej 5 stopni.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9056

      #77
      A od dziś trzecia warka to : 50 x 330ml.
      Jest to ciemne piwo uwarzone z okazji urodzin Żony-Taxi (na jej listopadowe urodziny) przez browar SZTAB szon (spółkę z ogromną nieodpowiedzialnością)
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9056

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
        A od dziś trzecia warka to : 50 x 330ml.
        Już tylko 42 x 330.
        Osiem butelek to już historia.
        Po jednej są jeszcze ślady na suficie.
        Z pozostałych na wszelki wypadek pospuszczałem trochę gazu.
        Troszkę za szybko (podobno) zlałem z cichej do butelek. Nie wiedziałem, że białe plamki na piwie to była oznaka, że drożdże jeszcze urządzają sobie harce i należy poczakać.
        Ponadto c h y b a trochę przesadziłem z ilością suchego ekstraktu.

        N A S Z C Z Ę Ś C I E nawet te plamy sufitowe nie spowodowały wykwaterowania mnie z domu razem z piwem. Mogę warzyć dalej
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9056

          #79
          Wczoraj w godzinach wieczornych Żona-Taxi zażywając kąpieli w wannie dokonała kontrolnej degustacji "swojego" piwa. Test smakowy wyszedł pozytywnie. Teraz muszę więc zacząć realizować koncepcję etykietowania.

          Plany nazewnicze na następne warki, obie ciemne:

          #4 - (jeszcze z ekstraktów) - "MP4"
          #5 - (pierwsza z zacieraniem ) - "chrzest bojowy" - skład jeszcze do przemyślenia
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9056

            #80
            Oto jak wygląda etykieta do mojej trzeciej warki.
            Attached Files
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Pinio74
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.10
              • 3881

              #81
              Super pomysł
              Tylko żeby wszystko było po kolei, to trzeba najpierw odpalić 2 załącznik, a potem 1.
              BIRRARE HUMANUM EST

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9056

                #82
                Zapomniałem dodać, że istnieje wersja limitowana, tj. życzenia Żonie-Taxi składają konkretne osoby. Próbka takiej etykiety na stronie największego kolekcjonera etykiet domowych.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9056

                  #83
                  # 4 - "Chrzest bojowy"

                  Może i zapeszę, może nie, ale w życiu nie myślałem, że w swoim wieku będę coś tak przeżywał.
                  Jeśli coś z tego co aktualnie warzę wyjdzie a jeszcze będzie nadawało się do picia, to jestem przez przypadek wielki . Co innego jak się warzy pod okiem takich speców jak Małażonka z Ironem a co innego jak człowiek jest sam na sam ze sprzętem i składnikami oraz dwoma kotami i do pomocy ma komórkę.
                  Miał to być pierwotnie stout owsiany, zakupiłem zestaw w BA do pale ale a wyjdzie... "chrzest bojowy"

                  3,8 kg słodu pilzeńskiego i 0,2 karmelowego jasnego ześrutowanego wsypałem do 10 l. wody o temperaturze 68*. U Ironów temperatura spadła do 62* a tu dalej 68. Teraz już wiem, że termometr mam może i czytelniejszy od Ironów natomiast strasznie powolny i dlatego sypałem do dużo cieplejszej wody. Po dodaniu zimnej , wymieszaniu doszło do ok. 638 i tak sobie 30 minut stało. Po podgrzaniu (prawdopodobnie) do 72* tak zgłupiałem przez termometr, że nie wiem w jakiej właściwie temperaturze miałem przerwę ok 20 minut.
                  U ironów przy ciemnym piwie jak pobierałem próbkę do próby jonowej to było coś ciemnego i efekty było widać. Ten mój wyrób wydawał mi się jasny jak woda w kranie. Wk..... dalej podgrzałem, a teraz się filtruje. Uspokoiłem się już, bo to co gromadzi się po przefiltrowaniu ma porządny nawet dość ciemny kolor.
                  A teraz możecie się pośmiać z moich "wyczynów". Wiem jedno, żeby mnie mieli roztrzelać to nie będę w stanie powtórzyć tej warki
                  Last edited by Ahumba; 2005-10-24, 11:56.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • mgrzemow
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2004.09
                    • 79

                    #84
                    Hmm - chyba trochę za mało ciemnych składników jak na stouta? Nie dodawałeś nic poza pilzeńskim i karmelowym jasnym?

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9056

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
                      Hmm - chyba trochę za mało ciemnych składników jak na stouta? Nie dodawałeś nic poza pilzeńskim i karmelowym jasnym?
                      Stout i to owsiany miał być, ale nie dostałem Carafa II, więc kupiłem zestaw w pudełku słodów pt. Pale Ale. A stouta uwarzę może następnym razem.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9056

                        #86
                        #4

                        No i jestem po 60 minutowym gotowaniu. Przez cały czas gotowała się Marynka (40g). Na ostatnie 15 minut dodałem 15g lubelskiego.
                        A teraz chłodzonko w wannie.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9056

                          #87
                          #4

                          No więc wyszło 17,5l. - 10,5*Blg - strraasznie gorzkiego płynu. Co z tego wyjdzie?

                          Teraz zadam mu papu (Danstar Windsor) i niech się dzieje wola nieba.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            #88
                            Ta strraaszna gorycz złagodnieje w czasie leżakowania... Chmieliłeś granulatem, czy szyszkami? Ja zauważyłem, że po granulacie jest bardziej gorzkie - ale może to tylko złudzenie?
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9056

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                              Ta strraaszna gorycz złagodnieje w czasie leżakowania... Chmieliłeś granulatem, czy szyszkami? Ja zauważyłem, że po granulacie jest bardziej gorzkie - ale może to tylko złudzenie?
                              W zestawie był niestety granulat. Piszę niestety, bo mi się po prostu nie podoba i gdy będę miał możliwość będę wolał bawić się szyszkami.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                                (...) Ja zauważyłem, że po granulacie jest bardziej gorzkie - ale może to tylko złudzenie?
                                To nie złudzenie, a większa zawartość alfa-kwasów w granulacie...
                                Jak na mój gust sporo nachmieliłeś brzeczkę, tym bardziej, że nie jest ona bardzo ekstraktywna..., ale to tylko mój gust, więc specjalnie się nim nie przejmuj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X