SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9128

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
    Podejrzewam, że na cichą powędruje albo w piątek albo w sobotę po powrocie z giełdy
    Powędrowała w niedzielę przy Blg równej 5 stopni.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9128

      #77
      A od dziś trzecia warka to : 50 x 330ml.
      Jest to ciemne piwo uwarzone z okazji urodzin Żony-Taxi (na jej listopadowe urodziny) przez browar SZTAB szon (spółkę z ogromną nieodpowiedzialnością)
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9128

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
        A od dziś trzecia warka to : 50 x 330ml.
        Już tylko 42 x 330.
        Osiem butelek to już historia.
        Po jednej są jeszcze ślady na suficie.
        Z pozostałych na wszelki wypadek pospuszczałem trochę gazu.
        Troszkę za szybko (podobno) zlałem z cichej do butelek. Nie wiedziałem, że białe plamki na piwie to była oznaka, że drożdże jeszcze urządzają sobie harce i należy poczakać.
        Ponadto c h y b a trochę przesadziłem z ilością suchego ekstraktu.

        N A S Z C Z Ę Ś C I E nawet te plamy sufitowe nie spowodowały wykwaterowania mnie z domu razem z piwem. Mogę warzyć dalej
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9128

          #79
          Wczoraj w godzinach wieczornych Żona-Taxi zażywając kąpieli w wannie dokonała kontrolnej degustacji "swojego" piwa. Test smakowy wyszedł pozytywnie. Teraz muszę więc zacząć realizować koncepcję etykietowania.

          Plany nazewnicze na następne warki, obie ciemne:

          #4 - (jeszcze z ekstraktów) - "MP4"
          #5 - (pierwsza z zacieraniem ) - "chrzest bojowy" - skład jeszcze do przemyślenia
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9128

            #80
            Oto jak wygląda etykieta do mojej trzeciej warki.
            Attached Files
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Pinio74
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.10
              • 3881

              #81
              Super pomysł
              Tylko żeby wszystko było po kolei, to trzeba najpierw odpalić 2 załącznik, a potem 1.
              BIRRARE HUMANUM EST

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9128

                #82
                Zapomniałem dodać, że istnieje wersja limitowana, tj. życzenia Żonie-Taxi składają konkretne osoby. Próbka takiej etykiety na stronie największego kolekcjonera etykiet domowych.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9128

                  #83
                  # 4 - "Chrzest bojowy"

                  Może i zapeszę, może nie, ale w życiu nie myślałem, że w swoim wieku będę coś tak przeżywał.
                  Jeśli coś z tego co aktualnie warzę wyjdzie a jeszcze będzie nadawało się do picia, to jestem przez przypadek wielki . Co innego jak się warzy pod okiem takich speców jak Małażonka z Ironem a co innego jak człowiek jest sam na sam ze sprzętem i składnikami oraz dwoma kotami i do pomocy ma komórkę.
                  Miał to być pierwotnie stout owsiany, zakupiłem zestaw w BA do pale ale a wyjdzie... "chrzest bojowy"

                  3,8 kg słodu pilzeńskiego i 0,2 karmelowego jasnego ześrutowanego wsypałem do 10 l. wody o temperaturze 68*. U Ironów temperatura spadła do 62* a tu dalej 68. Teraz już wiem, że termometr mam może i czytelniejszy od Ironów natomiast strasznie powolny i dlatego sypałem do dużo cieplejszej wody. Po dodaniu zimnej , wymieszaniu doszło do ok. 638 i tak sobie 30 minut stało. Po podgrzaniu (prawdopodobnie) do 72* tak zgłupiałem przez termometr, że nie wiem w jakiej właściwie temperaturze miałem przerwę ok 20 minut.
                  U ironów przy ciemnym piwie jak pobierałem próbkę do próby jonowej to było coś ciemnego i efekty było widać. Ten mój wyrób wydawał mi się jasny jak woda w kranie. Wk..... dalej podgrzałem, a teraz się filtruje. Uspokoiłem się już, bo to co gromadzi się po przefiltrowaniu ma porządny nawet dość ciemny kolor.
                  A teraz możecie się pośmiać z moich "wyczynów". Wiem jedno, żeby mnie mieli roztrzelać to nie będę w stanie powtórzyć tej warki
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2005-10-24, 11:56.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • mgrzemow
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2004.09
                    • 79

                    #84
                    Hmm - chyba trochę za mało ciemnych składników jak na stouta? Nie dodawałeś nic poza pilzeńskim i karmelowym jasnym?

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9128

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
                      Hmm - chyba trochę za mało ciemnych składników jak na stouta? Nie dodawałeś nic poza pilzeńskim i karmelowym jasnym?
                      Stout i to owsiany miał być, ale nie dostałem Carafa II, więc kupiłem zestaw w pudełku słodów pt. Pale Ale. A stouta uwarzę może następnym razem.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9128

                        #86
                        #4

                        No i jestem po 60 minutowym gotowaniu. Przez cały czas gotowała się Marynka (40g). Na ostatnie 15 minut dodałem 15g lubelskiego.
                        A teraz chłodzonko w wannie.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9128

                          #87
                          #4

                          No więc wyszło 17,5l. - 10,5*Blg - strraasznie gorzkiego płynu. Co z tego wyjdzie?

                          Teraz zadam mu papu (Danstar Windsor) i niech się dzieje wola nieba.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            #88
                            Ta strraaszna gorycz złagodnieje w czasie leżakowania... Chmieliłeś granulatem, czy szyszkami? Ja zauważyłem, że po granulacie jest bardziej gorzkie - ale może to tylko złudzenie?
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9128

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                              Ta strraaszna gorycz złagodnieje w czasie leżakowania... Chmieliłeś granulatem, czy szyszkami? Ja zauważyłem, że po granulacie jest bardziej gorzkie - ale może to tylko złudzenie?
                              W zestawie był niestety granulat. Piszę niestety, bo mi się po prostu nie podoba i gdy będę miał możliwość będę wolał bawić się szyszkami.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                                (...) Ja zauważyłem, że po granulacie jest bardziej gorzkie - ale może to tylko złudzenie?
                                To nie złudzenie, a większa zawartość alfa-kwasów w granulacie...
                                Jak na mój gust sporo nachmieliłeś brzeczkę, tym bardziej, że nie jest ona bardzo ekstraktywna..., ale to tylko mój gust, więc specjalnie się nim nie przejmuj

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
                                  ART
                                  Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
                                  2024-11-03, 22:00
                                • Hannibal
                                  SZTAB w natarciu - ploty
                                  Hannibal
                                  Admin: wątek wydzielony z tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49687


                                  -------------------------------------


                                  To czekamy z niecierpliwością na kolejne meldunki.
                                  2005-04-20, 20:21
                                • MarcinKa
                                  SZTAB, Chrzczonka XXIX
                                  MarcinKa
                                  Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
                                  2016-10-29, 22:26
                                • jerzy
                                  Sztab, "Hurra, hurra, hurra" (warka #3)
                                  jerzy
                                  Dane z etykiety: Piwo ciemne 13°Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.

                                  Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
                                  Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
                                  CO2 sporo.
                                  Zapach intensywnie...
                                  2006-02-21, 20:56
                                • becik
                                  Sztab, Kozioł
                                  becik
                                  alk ok 7%, 18blg

                                  kolor - ciemnobrązowy, prawie czarny (pite wieczorem)
                                  piana - bezowa, gęsta konkretna, śmietankowa, pięknie faluje przy mieszaniu piwem, opada powoli
                                  zapach - słabiutki, śliwkowo-słodowy
                                  smak - pełne, treściwe, gęste, delikatna paloność,...
                                  2015-06-04, 20:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...