Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
SZTAB w natarciu
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
-
A od dziś trzecia warka to : 50 x 330ml.
Jest to ciemne piwo uwarzone z okazji urodzin Żony-Taxi (na jej listopadowe urodziny) przez browar SZTAB szon (spółkę z ogromną nieodpowiedzialnością)Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaA od dziś trzecia warka to : 50 x 330ml.
Osiem butelek to już historia.
Po jednej są jeszcze ślady na suficie.
Z pozostałych na wszelki wypadek pospuszczałem trochę gazu.
Troszkę za szybko (podobno) zlałem z cichej do butelek. Nie wiedziałem, że białe plamki na piwie to była oznaka, że drożdże jeszcze urządzają sobie harce i należy poczakać.
Ponadto c h y b a trochę przesadziłem z ilością suchego ekstraktu.
N A S Z C Z Ę Ś C I E nawet te plamy sufitowe nie spowodowały wykwaterowania mnie z domu razem z piwem. Mogę warzyć dalejWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Wczoraj w godzinach wieczornych Żona-Taxi zażywając kąpieli w wannie dokonała kontrolnej degustacji "swojego" piwa. Test smakowy wyszedł pozytywnie. Teraz muszę więc zacząć realizować koncepcję etykietowania.
Plany nazewnicze na następne warki, obie ciemne:
#4 - (jeszcze z ekstraktów) - "MP4"
#5 - (pierwsza z zacieraniem ) - "chrzest bojowy" - skład jeszcze do przemyśleniaWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Zapomniałem dodać, że istnieje wersja limitowana, tj. życzenia Żonie-Taxi składają konkretne osoby. Próbka takiej etykiety na stronie największego kolekcjonera etykiet domowych.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
# 4 - "Chrzest bojowy"
Może i zapeszę, może nie, ale w życiu nie myślałem, że w swoim wieku będę coś tak przeżywał.
Jeśli coś z tego co aktualnie warzę wyjdzie a jeszcze będzie nadawało się do picia, to jestem przez przypadek wielki . Co innego jak się warzy pod okiem takich speców jak Małażonka z Ironem a co innego jak człowiek jest sam na sam ze sprzętem i składnikami oraz dwoma kotami i do pomocy ma komórkę.
Miał to być pierwotnie stout owsiany, zakupiłem zestaw w BA do pale ale a wyjdzie... "chrzest bojowy"
3,8 kg słodu pilzeńskiego i 0,2 karmelowego jasnego ześrutowanego wsypałem do 10 l. wody o temperaturze 68*. U Ironów temperatura spadła do 62* a tu dalej 68. Teraz już wiem, że termometr mam może i czytelniejszy od Ironów natomiast strasznie powolny i dlatego sypałem do dużo cieplejszej wody. Po dodaniu zimnej , wymieszaniu doszło do ok. 638 i tak sobie 30 minut stało. Po podgrzaniu (prawdopodobnie) do 72* tak zgłupiałem przez termometr, że nie wiem w jakiej właściwie temperaturze miałem przerwę ok 20 minut.
U ironów przy ciemnym piwie jak pobierałem próbkę do próby jonowej to było coś ciemnego i efekty było widać. Ten mój wyrób wydawał mi się jasny jak woda w kranie. Wk..... dalej podgrzałem, a teraz się filtruje. Uspokoiłem się już, bo to co gromadzi się po przefiltrowaniu ma porządny nawet dość ciemny kolor.
A teraz możecie się pośmiać z moich "wyczynów". Wiem jedno, żeby mnie mieli roztrzelać to nie będę w stanie powtórzyć tej warkiLast edited by Ahumba; 2005-10-24, 11:56.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemowHmm - chyba trochę za mało ciemnych składników jak na stouta? Nie dodawałeś nic poza pilzeńskim i karmelowym jasnym?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
#4
No i jestem po 60 minutowym gotowaniu. Przez cały czas gotowała się Marynka (40g). Na ostatnie 15 minut dodałem 15g lubelskiego.
A teraz chłodzonko w wannie.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
#4
No więc wyszło 17,5l. - 10,5*Blg - strraasznie gorzkiego płynu. Co z tego wyjdzie?
Teraz zadam mu papu (Danstar Windsor) i niech się dzieje wola nieba.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Ta strraaszna gorycz złagodnieje w czasie leżakowania... Chmieliłeś granulatem, czy szyszkami? Ja zauważyłem, że po granulacie jest bardziej gorzkie - ale może to tylko złudzenie?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggyTa strraaszna gorycz złagodnieje w czasie leżakowania... Chmieliłeś granulatem, czy szyszkami? Ja zauważyłem, że po granulacie jest bardziej gorzkie - ale może to tylko złudzenie?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy(...) Ja zauważyłem, że po granulacie jest bardziej gorzkie - ale może to tylko złudzenie?
Jak na mój gust sporo nachmieliłeś brzeczkę, tym bardziej, że nie jest ona bardzo ekstraktywna..., ale to tylko mój gust, więc specjalnie się nim nie przejmuj
Comment
-
Comment