Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
SZTAB w natarciu
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet -
#4
Niestety Danstar Windsor okazały się bardziej leniwe ode mnie i od godz. 20-tej wczoraj do godz. 17-tej dziś ani myślały o jedzeniu.
Wziąłem więc dodałem safale i te już zmajstrowały cienki kożuszek na wierzchuWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Po dwóch tygodniach Blg spadło tylko o połowę do 5.
Dalej jest gorzkie (choć trochę mniej) i pewnie ta gorycz spowodowała, że nawet drożdżom nie smakowało.
Nie było na co czekać (tak uważam) i przelałem na cichą.
W najgorszym przypadku będę sam popijał to niskoalkoholowe za to wysokogoryczkowe piwo.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Faktycznie długo
Proponuję kup sobie lepszy termometr, ja na Allegro kupiłem elektroniczny za kilkanaście zł. Jego zaletą jest bardzo mała bezwładność cieplna, wadą niewielka waga.
Raz mi wypadł z ręki i się wykąpał w gorącej brzeczce
Ale po wypłukaniu w czystej wodzie i wysuszeniu - dalej działaŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
# 4 - "Chrzest bojowy"
Efekt - Piwo grejfrutowe.
Historia zamknięta.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
# 5 - Rezerwista
Miałem później je opisać, ale kłopoty z pamięcią. Wole teraz coby nie zapomnieć.
Zacieranie odbyło się pod nadzorem Arka.
Skład:
- ok.2 kg słodu pilzeńskiego
- 1 kg słodu monachijskiego
Przerwy:
- 65 stopni - 45 minut
- 73 stopni - 30 minut
W temp 75 stopni dodane:
- 0,25 kg Carafa II
- 0,5 kg jęczmienia palonego
- 0,8 kg płatków owsianych
Chmielenie 50 minut - 40g goryczkowa Marynka
Drożdże - Safale US-56.
Wyszło w sumie 16l. - 13BLg.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
#5 - rezerwista
Dziś 33 buteleczki 0,5 podfaszerowane suchym ekstraktem zakapslowane.
Blg spadło do 6.
Mam nadzieję, że tym razem uniknę kanonady i parę buteleczek w czasie giełdy warszawskiej trafi do rąk smakoszy.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaDziś 33 buteleczki 0,5 podfaszerowane suchym ekstraktem zakapslowane.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
# 5 rezerwista
Wczoraj nie wytrzymałem i otworzyłem po trzech tygodniach od zabutelkowania pierwsze szkło.
Nie wiem w 100% jak powinien wyglądać, pachnieć i smakować stout owsiany, ale to co mi wyszło przy pomocy Arka mi smakuje.
Kolor - smoła, piana trochę jaśniejsza i ten smak, którego nie opiszę, ale mi odpowiada.
Jak jeszcze trochę poleży będzie super.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
#6
Z jednej strony nie mam teraz głowy do warzenia, z drugiej czułem, że muszę coś zrobić.
Poszedłem na kompromis tj wykończyłem ekstrakty:
- 1,7 kg jasnego
- 1,7 kg bursztynowego
- 1,2 kg ciemnego
Teraz gotuje się z .................no właśnie, okazało się, że mam taki okres, że nie powinienem nic robić. W rzuciłem do siatek szyszki, tylko idiota nie zaznaczyłem która siateczka który chmiel zawiera. Jedną z nich wrzuciłem do garnka na godzinę, drugą wrzucę na ostatnie 20 minut.
Czym grozi odwrotne podanie chmielu nie wiem.
W ogóle dochodzę do wniosku, że powinienem warzyć tylko nieparzyste warki.
#2 uległa samozagładzie spływając sama do wanny, dopiero #2 bis udała się
#4 sam wylałem do kibla
#6 ...zobaczymy.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaCzym grozi odwrotne podanie chmielu nie wiem.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Piwo się chłodzi, aktualnie ma ok.40 * C.
Odlana i ostudzona do 20*C część wykazuje 15,5* BLg. Jest tego ciut więcej jak 20 litrów.
Danstary Nottinghamy czekają, aby dać im jeść.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaDanstary Nottinghamy czekają, aby dać im jeść.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Humor z rana poprawił mi się, gdy zobaczyłem sporą piankę w fermentorze.
Jakby się jeszcze okazało, że nie pomyliłem siateczek z chmielemWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
Related Topics
Collapse
-
Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym
Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem.
...
-
Channel: Piwa z browarów domowych
-
-
Admin: wątek wydzielony z tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49687
-------------------------------------
To czekamy z niecierpliwością na kolejne meldunki.-
Channel: Przy piwie
-
-
Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
-
Channel: Piwa z browarów domowych
2016-10-29, 22:26 -
-
Dane z etykiety: Piwo ciemne 13°Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.
Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
CO2 sporo.
Zapach intensywnie...-
Channel: Piwa z browarów domowych
-
-
alk ok 7%, 18blg
kolor - ciemnobrązowy, prawie czarny (pite wieczorem)
piana - bezowa, gęsta konkretna, śmietankowa, pięknie faluje przy mieszaniu piwem, opada powoli
zapach - słabiutki, śliwkowo-słodowy
smak - pełne, treściwe, gęste, delikatna paloność,...-
Channel: Piwa z browarów domowych
2015-06-04, 20:46 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment