SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
    To nie złudzenie, a większa zawartość alfa-kwasów w granulacie... [...]
    Wiem, że jest większa; dawałem mniej granulatu, niż stało w przepisie dla szyszek...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9056

      #92
      #4

      Niestety Danstar Windsor okazały się bardziej leniwe ode mnie i od godz. 20-tej wczoraj do godz. 17-tej dziś ani myślały o jedzeniu.
      Wziąłem więc dodałem safale i te już zmajstrowały cienki kożuszek na wierzchu
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9056

        #93
        Po dwóch tygodniach Blg spadło tylko o połowę do 5.
        Dalej jest gorzkie (choć trochę mniej) i pewnie ta gorycz spowodowała, że nawet drożdżom nie smakowało .
        Nie było na co czekać (tak uważam) i przelałem na cichą.
        W najgorszym przypadku będę sam popijał to niskoalkoholowe za to wysokogoryczkowe piwo.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #94
          Faktycznie długo
          Proponuję kup sobie lepszy termometr, ja na Allegro kupiłem elektroniczny za kilkanaście zł. Jego zaletą jest bardzo mała bezwładność cieplna, wadą niewielka waga.
          Raz mi wypadł z ręki i się wykąpał w gorącej brzeczce
          Ale po wypłukaniu w czystej wodzie i wysuszeniu - dalej działa
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9056

            #95
            # 4 - "Chrzest bojowy"

            Efekt - Piwo grejfrutowe.
            Historia zamknięta.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9056

              #96
              # 5 - Rezerwista

              Miałem później je opisać, ale kłopoty z pamięcią . Wole teraz coby nie zapomnieć.
              Zacieranie odbyło się pod nadzorem Arka.

              Skład:
              - ok.2 kg słodu pilzeńskiego
              - 1 kg słodu monachijskiego

              Przerwy:
              - 65 stopni - 45 minut
              - 73 stopni - 30 minut

              W temp 75 stopni dodane:

              - 0,25 kg Carafa II
              - 0,5 kg jęczmienia palonego
              - 0,8 kg płatków owsianych


              Chmielenie 50 minut - 40g goryczkowa Marynka

              Drożdże - Safale US-56.

              Wyszło w sumie 16l. - 13BLg.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • kalifat
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.10
                • 1168

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                Efekt - Piwo grejfrutowe.
                Historia zamknięta.
                Z czerwonych grejpfrutów czy żółtych
                bla bla bla

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9056

                  #98
                  #5 - rezerwista

                  Dziś 33 buteleczki 0,5 podfaszerowane suchym ekstraktem zakapslowane.
                  Blg spadło do 6.
                  Mam nadzieję, że tym razem uniknę kanonady i parę buteleczek w czasie giełdy warszawskiej trafi do rąk smakoszy.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9056

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                    Dziś 33 buteleczki 0,5 podfaszerowane suchym ekstraktem zakapslowane.
                    Zachowałem się jak rasowy mąż matematyczki. Buteleczek jest 31.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9056

                      # 5 rezerwista

                      Wczoraj nie wytrzymałem i otworzyłem po trzech tygodniach od zabutelkowania pierwsze szkło.
                      Nie wiem w 100% jak powinien wyglądać, pachnieć i smakować stout owsiany, ale to co mi wyszło przy pomocy Arka mi smakuje.
                      Kolor - smoła, piana trochę jaśniejsza i ten smak, którego nie opiszę, ale mi odpowiada.
                      Jak jeszcze trochę poleży będzie super.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9056

                        #6

                        Z jednej strony nie mam teraz głowy do warzenia, z drugiej czułem, że muszę coś zrobić.
                        Poszedłem na kompromis tj wykończyłem ekstrakty:
                        - 1,7 kg jasnego
                        - 1,7 kg bursztynowego
                        - 1,2 kg ciemnego

                        Teraz gotuje się z .................no właśnie, okazało się, że mam taki okres, że nie powinienem nic robić. W rzuciłem do siatek szyszki, tylko idiota nie zaznaczyłem która siateczka który chmiel zawiera. Jedną z nich wrzuciłem do garnka na godzinę, drugą wrzucę na ostatnie 20 minut.
                        Czym grozi odwrotne podanie chmielu nie wiem.
                        W ogóle dochodzę do wniosku, że powinienem warzyć tylko nieparzyste warki.
                        #2 uległa samozagładzie spływając sama do wanny, dopiero #2 bis udała się
                        #4 sam wylałem do kibla
                        #6 ...zobaczymy.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • jerzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 4707

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                          Czym grozi odwrotne podanie chmielu nie wiem.
                          Piwem mało goryczkowym i mało aromatycznym.
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9056

                            Piwo się chłodzi, aktualnie ma ok.40 * C.
                            Odlana i ostudzona do 20*C część wykazuje 15,5* BLg. Jest tego ciut więcej jak 20 litrów.
                            Danstary Nottinghamy czekają, aby dać im jeść.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9056

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                              Danstary Nottinghamy czekają, aby dać im jeść.
                              No i doczekały się. W temperaturze 29* przystąpiły do swojej ciężkiej pracy.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9056

                                Humor z rana poprawił mi się, gdy zobaczyłem sporą piankę w fermentorze.
                                Jakby się jeszcze okazało, że nie pomyliłem siateczek z chmielem
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X