Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
SZTAB w natarciu
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
-
-
#4
Niestety Danstar Windsor okazały się bardziej leniwe ode mnie i od godz. 20-tej wczoraj do godz. 17-tej dziś ani myślały o jedzeniu.
Wziąłem więc dodałem safale i te już zmajstrowały cienki kożuszek na wierzchuWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Po dwóch tygodniach Blg spadło tylko o połowę do 5.
Dalej jest gorzkie (choć trochę mniej) i pewnie ta gorycz spowodowała, że nawet drożdżom nie smakowało .
Nie było na co czekać (tak uważam) i przelałem na cichą.
W najgorszym przypadku będę sam popijał to niskoalkoholowe za to wysokogoryczkowe piwo.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Faktycznie długo
Proponuję kup sobie lepszy termometr, ja na Allegro kupiłem elektroniczny za kilkanaście zł. Jego zaletą jest bardzo mała bezwładność cieplna, wadą niewielka waga.
Raz mi wypadł z ręki i się wykąpał w gorącej brzeczce
Ale po wypłukaniu w czystej wodzie i wysuszeniu - dalej działaŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
# 4 - "Chrzest bojowy"
Efekt - Piwo grejfrutowe.
Historia zamknięta.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
# 5 - Rezerwista
Miałem później je opisać, ale kłopoty z pamięcią . Wole teraz coby nie zapomnieć.
Zacieranie odbyło się pod nadzorem Arka.
Skład:
- ok.2 kg słodu pilzeńskiego
- 1 kg słodu monachijskiego
Przerwy:
- 65 stopni - 45 minut
- 73 stopni - 30 minut
W temp 75 stopni dodane:
- 0,25 kg Carafa II
- 0,5 kg jęczmienia palonego
- 0,8 kg płatków owsianych
Chmielenie 50 minut - 40g goryczkowa Marynka
Drożdże - Safale US-56.
Wyszło w sumie 16l. - 13BLg.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
#5 - rezerwista
Dziś 33 buteleczki 0,5 podfaszerowane suchym ekstraktem zakapslowane.
Blg spadło do 6.
Mam nadzieję, że tym razem uniknę kanonady i parę buteleczek w czasie giełdy warszawskiej trafi do rąk smakoszy.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaDziś 33 buteleczki 0,5 podfaszerowane suchym ekstraktem zakapslowane.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
# 5 rezerwista
Wczoraj nie wytrzymałem i otworzyłem po trzech tygodniach od zabutelkowania pierwsze szkło.
Nie wiem w 100% jak powinien wyglądać, pachnieć i smakować stout owsiany, ale to co mi wyszło przy pomocy Arka mi smakuje.
Kolor - smoła, piana trochę jaśniejsza i ten smak, którego nie opiszę, ale mi odpowiada.
Jak jeszcze trochę poleży będzie super.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
#6
Z jednej strony nie mam teraz głowy do warzenia, z drugiej czułem, że muszę coś zrobić.
Poszedłem na kompromis tj wykończyłem ekstrakty:
- 1,7 kg jasnego
- 1,7 kg bursztynowego
- 1,2 kg ciemnego
Teraz gotuje się z .................no właśnie, okazało się, że mam taki okres, że nie powinienem nic robić. W rzuciłem do siatek szyszki, tylko idiota nie zaznaczyłem która siateczka który chmiel zawiera. Jedną z nich wrzuciłem do garnka na godzinę, drugą wrzucę na ostatnie 20 minut.
Czym grozi odwrotne podanie chmielu nie wiem.
W ogóle dochodzę do wniosku, że powinienem warzyć tylko nieparzyste warki.
#2 uległa samozagładzie spływając sama do wanny, dopiero #2 bis udała się
#4 sam wylałem do kibla
#6 ...zobaczymy.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaCzym grozi odwrotne podanie chmielu nie wiem.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Piwo się chłodzi, aktualnie ma ok.40 * C.
Odlana i ostudzona do 20*C część wykazuje 15,5* BLg. Jest tego ciut więcej jak 20 litrów.
Danstary Nottinghamy czekają, aby dać im jeść.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaDanstary Nottinghamy czekają, aby dać im jeść.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Humor z rana poprawił mi się, gdy zobaczyłem sporą piankę w fermentorze.
Jakby się jeszcze okazało, że nie pomyliłem siateczek z chmielemWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Comment