SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
    To nie złudzenie, a większa zawartość alfa-kwasów w granulacie... [...]
    Wiem, że jest większa; dawałem mniej granulatu, niż stało w przepisie dla szyszek...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9128

      #92
      #4

      Niestety Danstar Windsor okazały się bardziej leniwe ode mnie i od godz. 20-tej wczoraj do godz. 17-tej dziś ani myślały o jedzeniu.
      Wziąłem więc dodałem safale i te już zmajstrowały cienki kożuszek na wierzchu
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9128

        #93
        Po dwóch tygodniach Blg spadło tylko o połowę do 5.
        Dalej jest gorzkie (choć trochę mniej) i pewnie ta gorycz spowodowała, że nawet drożdżom nie smakowało .
        Nie było na co czekać (tak uważam) i przelałem na cichą.
        W najgorszym przypadku będę sam popijał to niskoalkoholowe za to wysokogoryczkowe piwo.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #94
          Faktycznie długo
          Proponuję kup sobie lepszy termometr, ja na Allegro kupiłem elektroniczny za kilkanaście zł. Jego zaletą jest bardzo mała bezwładność cieplna, wadą niewielka waga.
          Raz mi wypadł z ręki i się wykąpał w gorącej brzeczce
          Ale po wypłukaniu w czystej wodzie i wysuszeniu - dalej działa
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9128

            #95
            # 4 - "Chrzest bojowy"

            Efekt - Piwo grejfrutowe.
            Historia zamknięta.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9128

              #96
              # 5 - Rezerwista

              Miałem później je opisać, ale kłopoty z pamięcią . Wole teraz coby nie zapomnieć.
              Zacieranie odbyło się pod nadzorem Arka.

              Skład:
              - ok.2 kg słodu pilzeńskiego
              - 1 kg słodu monachijskiego

              Przerwy:
              - 65 stopni - 45 minut
              - 73 stopni - 30 minut

              W temp 75 stopni dodane:

              - 0,25 kg Carafa II
              - 0,5 kg jęczmienia palonego
              - 0,8 kg płatków owsianych


              Chmielenie 50 minut - 40g goryczkowa Marynka

              Drożdże - Safale US-56.

              Wyszło w sumie 16l. - 13BLg.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • kalifat
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.10
                • 1168

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                Efekt - Piwo grejfrutowe.
                Historia zamknięta.
                Z czerwonych grejpfrutów czy żółtych
                bla bla bla

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9128

                  #98
                  #5 - rezerwista

                  Dziś 33 buteleczki 0,5 podfaszerowane suchym ekstraktem zakapslowane.
                  Blg spadło do 6.
                  Mam nadzieję, że tym razem uniknę kanonady i parę buteleczek w czasie giełdy warszawskiej trafi do rąk smakoszy.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9128

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                    Dziś 33 buteleczki 0,5 podfaszerowane suchym ekstraktem zakapslowane.
                    Zachowałem się jak rasowy mąż matematyczki. Buteleczek jest 31.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9128

                      #100
                      # 5 rezerwista

                      Wczoraj nie wytrzymałem i otworzyłem po trzech tygodniach od zabutelkowania pierwsze szkło.
                      Nie wiem w 100% jak powinien wyglądać, pachnieć i smakować stout owsiany, ale to co mi wyszło przy pomocy Arka mi smakuje.
                      Kolor - smoła, piana trochę jaśniejsza i ten smak, którego nie opiszę, ale mi odpowiada.
                      Jak jeszcze trochę poleży będzie super.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9128

                        #101
                        #6

                        Z jednej strony nie mam teraz głowy do warzenia, z drugiej czułem, że muszę coś zrobić.
                        Poszedłem na kompromis tj wykończyłem ekstrakty:
                        - 1,7 kg jasnego
                        - 1,7 kg bursztynowego
                        - 1,2 kg ciemnego

                        Teraz gotuje się z .................no właśnie, okazało się, że mam taki okres, że nie powinienem nic robić. W rzuciłem do siatek szyszki, tylko idiota nie zaznaczyłem która siateczka który chmiel zawiera. Jedną z nich wrzuciłem do garnka na godzinę, drugą wrzucę na ostatnie 20 minut.
                        Czym grozi odwrotne podanie chmielu nie wiem.
                        W ogóle dochodzę do wniosku, że powinienem warzyć tylko nieparzyste warki.
                        #2 uległa samozagładzie spływając sama do wanny, dopiero #2 bis udała się
                        #4 sam wylałem do kibla
                        #6 ...zobaczymy.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • jerzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 4707

                          #102
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                          Czym grozi odwrotne podanie chmielu nie wiem.
                          Piwem mało goryczkowym i mało aromatycznym.
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9128

                            #103
                            Piwo się chłodzi, aktualnie ma ok.40 * C.
                            Odlana i ostudzona do 20*C część wykazuje 15,5* BLg. Jest tego ciut więcej jak 20 litrów.
                            Danstary Nottinghamy czekają, aby dać im jeść.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9128

                              #104
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                              Danstary Nottinghamy czekają, aby dać im jeść.
                              No i doczekały się. W temperaturze 29* przystąpiły do swojej ciężkiej pracy.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9128

                                #105
                                Humor z rana poprawił mi się, gdy zobaczyłem sporą piankę w fermentorze.
                                Jakby się jeszcze okazało, że nie pomyliłem siateczek z chmielem
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
                                  ART
                                  Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
                                  2024-11-03, 22:00
                                • Hannibal
                                  SZTAB w natarciu - ploty
                                  Hannibal
                                  Admin: wątek wydzielony z tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49687


                                  -------------------------------------


                                  To czekamy z niecierpliwością na kolejne meldunki.
                                  2005-04-20, 20:21
                                • MarcinKa
                                  SZTAB, Chrzczonka XXIX
                                  MarcinKa
                                  Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
                                  2016-10-29, 22:26
                                • jerzy
                                  Sztab, "Hurra, hurra, hurra" (warka #3)
                                  jerzy
                                  Dane z etykiety: Piwo ciemne 13°Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.

                                  Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
                                  Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
                                  CO2 sporo.
                                  Zapach intensywnie...
                                  2006-02-21, 20:56
                                • becik
                                  Sztab, Kozioł
                                  becik
                                  alk ok 7%, 18blg

                                  kolor - ciemnobrązowy, prawie czarny (pite wieczorem)
                                  piana - bezowa, gęsta konkretna, śmietankowa, pięknie faluje przy mieszaniu piwem, opada powoli
                                  zapach - słabiutki, śliwkowo-słodowy
                                  smak - pełne, treściwe, gęste, delikatna paloność,...
                                  2015-06-04, 20:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...