Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
SZTAB w natarciu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Bardzo wysoką temperaturę zadania drożdży podajesz, fermentacja będzie bardzo burzliwa co negatywnie wpływa na smak piwa. Ja osobiście zjechałem z 25 do 22*C i wydaje mi się, że piwo wychodzi lepsze.
Albo bym musiał zostawić na noc fermentor na balkonie i dziś wturlać przemarznięty półprodukt.
Nie mogłem natomiast już dłużej czekać wczoraj na schłodzenie, gdyż już nosem się podpierałem (zmęczenie)Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaCzekając na 22* czekałbym pewnie do dziś, gdyż teraz jest 24*.
Albo bym musiał zostawić na noc fermentor na balkonie i dziś wturlać przemarznięty półprodukt.
Nie mogłem natomiast już dłużej czekać wczoraj na schłodzenie, gdyż już nosem się podpierałem (zmęczenie)Comment
-
-
Blg spadło do 5 a piwko właśnie wylądowało na cichej.
Ochrzciłem je A6- IntruderOstatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2006-01-21, 18:18.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
#6 - A6- Intruder
Pooszło w butelki
16x0,5l i 35x0,33l. Razem 19,55l jeśli umiem liczyć.
Dobra wiadomość dla etykieciarzy domowych - będą dwie etykiety.
Jest też już pomysł na warkę nr 7, ale to po powrocie z Sopotu.
Słody sponsorowane przez szwagierkę (prezent urodzinowy), drożdże sponsorowane przez Marusię. Mam nadzieję, że do 20 lutego przetrzymają w dobrej kondycji a wtedy będziemy cuś belgijskiego warzyćWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
#7
Aby nie powtarzać się - większość danych na temat warki nr 7 jest opisanych w temacie:
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=551478. od postu #107
Efekty warzenia natomiast będą tu odnotowane.Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2006-02-24, 19:27.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
#7
Pomiar BLg dał wynik 4.
Jutro na cichą.
Zapach, jak stwierdził syn winny.
Smak goryczka chmielowa walczy z lekko słodkimi.
Ciekawym końcowego efektu.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaJutro na cichą.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
# 7
Już żeby nie zaśmiecać tematu konkursowego piwa we Wrocławiu.
Dodałem dziś suchego ciemnego eksztrakta i poooszłooo w butelki.
14 x 0,5 l. = 7,0 l.
38 x 0,33 l. = 12,54Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
#8
Po krótkiej przygodzie z Browarem TRZECH NESTORÓW wracam do źródeł i zaryzykowałem.
Muszę przyznać, że temat marusi o psuciu się pszenic trochę mnie wystraszył, ale cóż.
Wróciłem z pracy i wziąłem:
- 3 kg słodu pszenicznego ciemnego
- 1 kg słodu pilzeńskiego
- 1 kg słodu monachijskiego
- 1 kg słodu karmelowego jasnego.
Może źle wybrałem, ale zrezygnowałem z dekokcji, mało tego dokonałem małego "plagiatu" przepisu mario123 mianowicie:
- słody pszeniczne wylądowały w garze w temperaturze ok. 40*C;
- temperatura ok. 44*C - przerwa 18 minut;
- ok. 50*C - reszta słodów w garze;
- ok. 53*C - przerwa 12 minut;
- ok. 61-64*C - przerwa 35 minut;
- ok. 71-74*C - przerwa 40 minut.
Filtrowanie na gorąco bez problemu.
I tu postanowiłem wykorzystać puszkę, która pałętała mi się pod ręką. Zawartość - ekstrakt słodowy pszeniczny o wadze 0,5 kg. Też poszedł do gara, razem z chmielem - aromatyczna szyszka "lubelski" na godzinkę.
Drożdże płynne Wyeast 3068 (nowe) już czekają, aby jutro je dodać.
Wypada mi jeszcze dać na mszę za powodzenie i czekać na moją ciemną pszeniczkę, czy wyjdzie.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
#8
Na dzień dzisiejszy mam 21 litrów o ekstrakcie 12,5.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Z 6 kg słodu i puchy ekstraktu tylko 21 litrów 12,5 blg? Strasznie słaba wydajność. Może za grubo śrutujesz? Powinno Ci wyjść z 28 litrówComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaZ 6 kg słodu i puchy ekstraktu tylko 21 litrów 12,5 blg? Strasznie słaba wydajność. Może za grubo śrutujesz? Powinno Ci wyjść z 28 litrów
Jako znany domowy burdelarz położyłem gdzieś termometr, którego zawsze używałem i za cholerę nie mogłem wczoraj go znależć. Używałem więc rezerwowego.
Ten niestety ma tak dużą bezwładność, że bardzo ciężko otrzymać/utrzymać właściwą temperaturę. Kilka razy aż włosy na pewnej części ciała mi się jeżyły, gdy widziałem co i jak on wskazuje. Chyba będę musiał się go pozbyć.
Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2006-05-07, 20:52.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaUżywałem więc rezerwowegoPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
Related Topics
Collapse
-
Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym
Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem.
...
-
Channel: Piwa z browarów domowych
-
-
Admin: wątek wydzielony z tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49687
-------------------------------------
To czekamy z niecierpliwością na kolejne meldunki.-
Channel: Przy piwie
-
-
Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
-
Channel: Piwa z browarów domowych
2016-10-29, 22:26 -
-
Dane z etykiety: Piwo ciemne 13°Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.
Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
CO2 sporo.
Zapach intensywnie...-
Channel: Piwa z browarów domowych
-
-
alk ok 7%, 18blg
kolor - ciemnobrązowy, prawie czarny (pite wieczorem)
piana - bezowa, gęsta konkretna, śmietankowa, pięknie faluje przy mieszaniu piwem, opada powoli
zapach - słabiutki, śliwkowo-słodowy
smak - pełne, treściwe, gęste, delikatna paloność,...-
Channel: Piwa z browarów domowych
2015-06-04, 20:46 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment