Przerwy w powstawaniu pułku to:
- temp 62 stopnie - 50 minut
- temp 72 stopnie - 25 minut
podgrzanie do 83 i szlus
filtracja bezproblemowa ok.1,5 godziny (z wysładzaniem)
aktualnie na 60 minut poszło 50g goryczkowej "Marynki" w szyszkach
na ostatnie 15 minut dojdzie
- 30g aromatycznego "Lubelskiego
oraz
250g cukru kandyzowanego brązowego oraz
0,5l soku Tarczyna z czarnej porzeczki
Minęły prawie 3 tygodnie jak piwko jest na cichej i nadal w wiadrze pełno piany.
BLg juz ma tylko 3 stopnie!!! Zepsuć się nie zepsuło.
Co to z tego wyjdzie?
Jakaś broń masowego rażenia
Rozlałem do butelek, ale...........................
mam wrażenie, że niestety........................
a moze to ten sok z porzeczki tak "pachnie"
?????????????????????????????????????????
za miesiąc otworzę pierwszą butelkę i
albo będzie wsio okej, albo odzyskam parę butelek
w związku z tym, że podpowiedzi na forum ukazało się całe mnóstwo wybrałem przerwy
62 stopni - 50 minut
72 stopnie - 30 minut
chmielenie, które za chwilę się zacznie to
25g Marynki goryczkowej i
15 minut przed końcem - 30 g Lubelskiego aromatu
W oczekiwaniu na roztrzygnięcie co do wypijalności "9", do garnka wrzuciłem:
4 kg pilzeńskiego
0,6 kg karmelu jasnego
0,5 kg Carapilsa
a ponieważ ma to być piwo na winie, czyli co mi się nawinie pod rękę pójdzie do piwa, później dodam jeszcze 0,5 ekstraktu słodowego jasnego.
Właśnie zacząłem pierwszą przerwę techniczną w temperaturze 62 stopni.
Czy macie jakieś sugestie co do czasu przerw lub chmielenia, czy mam iść na całkowitą improwizację?
Mam sugestię w kwestii zasypu. Moim zdaniem, jesli dodaje się średnich lub mocnych słodów karmelowych to szkoda dodawać leciutkiego Carapilsa (karmelowy jasny ma EBC rzędu 150, a Carapils - 5). Wpływ Carapilsa na to piwo będzie niemal żaden. Dlatego lepiej było, zamiast tego słodu, zwiększyć o te 0,5 kg udział pilzneńskiego. A Carapils zostawić do czasu jakiejś "delikatnej" warki.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
Wyszło 22 litry piwa o ekstraktywności 14 BLg.
Coś nie tak z wydajnością lub pomiarem. Przy 5-kg zasypie i 0,5 kg ekstrakcie słodowym powinno wyjść więcej brzeczki lub powinna ona miec więcej Blg.
Comment