SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9056

    #8

    Ciemna pszeniczka w butelkach.
    Wyszło:
    - 37x 0,5 l.
    - 4x 0,66 l.
    - 1x 0,473 l.

    Zapowiada się smakowo nieźle
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9056

      Macierewicz rozwiązuje WSI, więc ja dla równowagi dzisiaj powołuję:

      9 Pułk Zakonników (na rowerach).

      W skład tej jednostki wchodzą na razie:

      - 3,2 kg słodu pilzeńskiego
      - 2 kg słodu karmelowego jasnego
      - 1,5 kg słodu monachijskiego.

      Aktualnie jestem w trakcie przerwy w temperaturze 62 stopnie.

      Kolejny raport już wkrótce.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9056

        Przerwy w powstawaniu pułku to:
        - temp 62 stopnie - 50 minut
        - temp 72 stopnie - 25 minut
        podgrzanie do 83 i szlus
        filtracja bezproblemowa ok.1,5 godziny (z wysładzaniem)
        aktualnie na 60 minut poszło 50g goryczkowej "Marynki" w szyszkach

        na ostatnie 15 minut dojdzie
        - 30g aromatycznego "Lubelskiego

        oraz
        250g cukru kandyzowanego brązowego oraz
        0,5l soku Tarczyna z czarnej porzeczki
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9056

          20 literków przyszłego piwa o BLg = 19 stygnie cały czas i czeka na

          Wyeast 3787 Trapist
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9056

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
            20 literków przyszłego piwa o BLg = 19 stygnie cały czas i czeka na

            Wyeast 3787 Trapist
            I dziś rano doczekały się. Teraz ja będę czekał na pianę a potem na możliwość zebrania trochę drożdży do słoiczków. Może się komuś przydadzą.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9056

              Ja się obijałem na Zlocie, na szczęście drożdże nie obijały się.
              Blg spadło z 19 na 6.
              No to dziś piwko pójdzie na cichą.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9056

                Minęły prawie 3 tygodnie jak piwko jest na cichej i nadal w wiadrze pełno piany.
                BLg juz ma tylko 3 stopnie!!! Zepsuć się nie zepsuło.
                Co to z tego wyjdzie?
                Jakaś broń masowego rażenia
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9056

                  Rozlałem do butelek, ale...........................
                  mam wrażenie, że niestety........................
                  a moze to ten sok z porzeczki tak "pachnie"
                  ?????????????????????????????????????????
                  za miesiąc otworzę pierwszą butelkę i
                  albo będzie wsio okej, albo odzyskam parę butelek
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9056

                    # 10

                    W oczekiwaniu na roztrzygnięcie co do wypijalności "9", do garnka wrzuciłem:

                    4 kg pilzeńskiego
                    0,6 kg karmelu jasnego
                    0,5 kg Carapilsa

                    a ponieważ ma to być piwo na winie, czyli co mi się nawinie pod rękę pójdzie do piwa, później dodam jeszcze 0,5 ekstraktu słodowego jasnego.

                    Właśnie zacząłem pierwszą przerwę techniczną w temperaturze 62 stopni.

                    Czy macie jakieś sugestie co do czasu przerw lub chmielenia, czy mam iść na całkowitą improwizację?
                    Last edited by Ahumba; 2006-10-15, 10:53.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9056

                      w związku z tym, że podpowiedzi na forum ukazało się całe mnóstwo wybrałem przerwy
                      62 stopni - 50 minut
                      72 stopnie - 30 minut
                      chmielenie, które za chwilę się zacznie to
                      25g Marynki goryczkowej i
                      15 minut przed końcem - 30 g Lubelskiego aromatu
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9056

                        # 10

                        Wyszło 22 litry piwa o ekstraktywności 14 BLg. Jeszcze trochę i potraktuję ten płyn tym razem suchymi drożdżami Safale US-56
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                          W oczekiwaniu na roztrzygnięcie co do wypijalności "9", do garnka wrzuciłem:

                          4 kg pilzeńskiego
                          0,6 kg karmelu jasnego
                          0,5 kg Carapilsa

                          a ponieważ ma to być piwo na winie, czyli co mi się nawinie pod rękę pójdzie do piwa, później dodam jeszcze 0,5 ekstraktu słodowego jasnego.

                          Właśnie zacząłem pierwszą przerwę techniczną w temperaturze 62 stopni.

                          Czy macie jakieś sugestie co do czasu przerw lub chmielenia, czy mam iść na całkowitą improwizację?
                          Mam sugestię w kwestii zasypu. Moim zdaniem, jesli dodaje się średnich lub mocnych słodów karmelowych to szkoda dodawać leciutkiego Carapilsa (karmelowy jasny ma EBC rzędu 150, a Carapils - 5). Wpływ Carapilsa na to piwo będzie niemal żaden. Dlatego lepiej było, zamiast tego słodu, zwiększyć o te 0,5 kg udział pilzneńskiego. A Carapils zostawić do czasu jakiejś "delikatnej" warki.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                          Wyszło 22 litry piwa o ekstraktywności 14 BLg.
                          Coś nie tak z wydajnością lub pomiarem. Przy 5-kg zasypie i 0,5 kg ekstrakcie słodowym powinno wyjść więcej brzeczki lub powinna ona miec więcej Blg.

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9056

                            IX, X

                            IX

                            Najkrótsza droga do Wisły.

                            X

                            3 Blg i dopiero na cichą
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9056

                              Piwo ( X )znalazło się w butelkach.

                              41 x 0,33 = 13,53
                              16 x 0,50 = 8
                              Razem ok. 21,5 litra

                              A już pojutrze w środę następne gotuję
                              Last edited by Ahumba; 2006-11-13, 18:11.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9056

                                XI - TS-11 Iskra

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                                A już pojutrze w środę następne gotuję

                                TS 11 Iskra wystartował.

                                4,2 kg pilzneńskiego
                                1,2 kg jasnego karmelu

                                62-64 stopnie - 45 minut
                                70-72 stopnie - 30 minut
                                85 stopni i stop

                                tera zsię chmieli

                                60 minut marynka - 50 gram
                                ostatnie 20 minut - lubelski - 20 gram
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X