SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9132

    #1

    SZTAB w natarciu

    Na razie SZTAB przygotowany jest do przegrupowania sprzętu ze sklepu do domu. Przelew pieniężny poszedł i teraz komendant główny Marschal oczekuje na sygnał, aby rozpocząć manewry.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #2
    A jaki cel SZTAB wyznaczył sobie na początek?
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9132

      #3
      Nie wiem, czy nie zdradzam tajemnicy
      Zakupiliśmy zestaw browamatora super start z zestawem z nienachmielonego ekstraktu słodowego + chmiel w szyszkach aromatyczny "lubelski" +goryczkowy "Marynka".
      Co z tego wyjdzie? Mam nadzieję, że nie heniek.
      Ponadto wybieram się na nauki do Białej i do Wrocka ( tu być może z komendantem nadporucznikiem Marschalem))
      Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2005-04-20, 21:31.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9132

        #4
        Właśnie rozpakowałem sprzęt browamatora. Zachowuję się i cieszę się jak mały Kazio.
        Na razie patrzę, oglądam, czytam i dziwuję się.
        Z warzeniem poczekam do powrotu z Białej. Do tej pory powinienem rozwiać wszelkiego rodzaju niepewności, pytania i takie tam różne.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9132

          #5
          Mam już 2,2 kg ekstraktów i za cholerę nie mogę znaleźć informacji na ile litrów piwa wystarczy mi tego.
          Łoj na Białą szykuje mi się ogrompytań.
          Tych z doświadczeniem zanudzę pytaniami.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19291

            #6
            polecam ten wątek: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=43756

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9132

              #7
              e-prezes!
              Jesteś wielki, z pierwszej warki masz u mnie buteleczkę za ten wzór
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19291

                #8
                nie ja jestem twórcą wzoru, ale korzystam z niego często.

                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  #9
                  Ja Ci to uproszczę
                  1 kg ekstraktu po zmieszaniu z wodą w sposób dający w efekcie 20 litrów roztworu, daje nam brzeczkę o gęstości ok. 3,3 Blg
                  2 kg da nam oczywiście 6,6 Blg + 0,2kg - 0,66Blg
                  razem ok. 7,3 Blg
                  dla 10 litrów wyjdzie Ci 14,6 Blg
                  Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2005-04-25, 18:01.
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9132

                    #10
                    A więc stało się : w zalakowanej kopercie Marschall otrzymał termin niespodziewanej ŚCIŚLE TAJNEJ akcji. Według dobrze poinformowanych źródeł akcja rozpocznie się we wtorek 3 maja.
                    W akcji pod kryptonimem : PIWO POBOROWE wezmą udział:
                    -ekstrakt słodowy ciemny - 1,2 kg
                    -ekstrakt słodowy jasny - 2,3 kg
                    -ekstrakt słodowy bursztynowy - 0,5 kg
                    -chmiel aromatyczny "lubelski" - szyszki
                    -chmiel goryczkowy "Marynka" - szyszki
                    -ekstrakt słodowy w proszku - 0,2 kg
                    -drożdże górnej fermentacji.

                    Plan główny - ok. 20l piwa rozlanego w buteleczki 0,33l.
                    Plan dodatkowy - żeby to dało się pić
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • Hannibal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 1426

                      #11
                      Ale chyba druga warka to już będzie robiona normalnie, ze słodu? Bo jednak te ekstrakty słodowe to musiały cię, Achumba, nie mało kosztować.
                      "All the good things for those who wait"

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9132

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
                        Ale chyba druga warka to już będzie robiona normalnie, ze słodu? Bo jednak te ekstrakty słodowe to musiały cię, Achumba, nie mało kosztować.
                        Jak przejdę pierwszą lekcję, będę się zastanawiał co dalej.
                        O pieniądzach podobno w niektórych sferach się nie mówi, więc tylko sobie wzdechnę.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19291

                          #13
                          ja do dziś stosuje ekstrakt jako bazę a uzupełniam słodami specjalnymi. jest to droga metoda, bo korzystam z ekstraktów WES a słody kupuję/dostaję z innego miejsca, niemniej po warsztatach wrocławskich zamierzam chyba porzucić ekstrakty.

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9132

                            #14
                            Dzień przed zapowiadanym terminem zaczęło się.
                            Fermentor się odkaża a drożdże też już w wodzie budzą się do życia.
                            Natępny meldunek z frontu już wkrótce
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9132

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                              W akcji pod kryptonimem : PIWO POBOROWE wezmą udział:
                              -ekstrakt słodowy ciemny - 1,2 kg
                              -ekstrakt słodowy jasny - 2,3 kg
                              -ekstrakt słodowy bursztynowy - 0,5 kg
                              -chmiel aromatyczny "lubelski" - szyszki
                              -chmiel goryczkowy "Marynka" - szyszki
                              -ekstrakt słodowy w proszku - 0,2 kg
                              -drożdże górnej fermentacji.
                              ekstraktu jasnego poszło o 05 kg mniej.
                              Marynka gotowała się 55 minut
                              Lubelski ostatnie 10 minut.
                              I wszystko byłoby fajnie, gdybym pomyślał i wcześniej przygotował sobie troszki zimnej wody . A tak czekam sierota aby się całość ochłodziła, cobym mógł zmierzyć Blg i dać drożdże.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • ART
                                SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
                                ART
                                Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
                                2024-11-03, 22:00
                              • Hannibal
                                SZTAB w natarciu - ploty
                                Hannibal
                                Admin: wątek wydzielony z tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49687


                                -------------------------------------


                                To czekamy z niecierpliwością na kolejne meldunki.
                                2005-04-20, 20:21
                              • MarcinKa
                                SZTAB, Chrzczonka XXIX
                                MarcinKa
                                Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
                                2016-10-29, 22:26
                              • jerzy
                                Sztab, "Hurra, hurra, hurra" (warka #3)
                                jerzy
                                Dane z etykiety: Piwo ciemne 13°Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.

                                Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
                                Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
                                CO2 sporo.
                                Zapach intensywnie...
                                2006-02-21, 20:56
                              • becik
                                Sztab, Kozioł
                                becik
                                alk ok 7%, 18blg

                                kolor - ciemnobrązowy, prawie czarny (pite wieczorem)
                                piana - bezowa, gęsta konkretna, śmietankowa, pięknie faluje przy mieszaniu piwem, opada powoli
                                zapach - słabiutki, śliwkowo-słodowy
                                smak - pełne, treściwe, gęste, delikatna paloność,...
                                2015-06-04, 20:46
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...