Jednak zacierałem w niedzielę... Pszeniczne Ciemne Mocne i Ciemne Lekkie
Browar Tymotki, niekończąca się opowieść
Collapse
X
-
Warki nr 12 i 13, Pszeniczne Ciemne Mocne + Pszeniczne Ciemne Lekkie
Niedziela zcierana. W sobotę zrobiłem starter z drożdży z warki nr 11 (Pszeniczne Jasne, Wyeast 3068). W niedzielę uznałem, że starter nada się do dalszej akcji.
Plan:
Zasyp:
1250 g pilzneńskiego
1250 g monachijskiego
2200 g pszenicznego jasnego
1000 g pszenicznego ciemnego
250 g carawheat
Zacieranie (mój standard temperaturowo-czasowy):
44 st.C - 15 minut
62 st.C - 30 minut
71 st.C - 40 minut (troszkę mi się przedłużyło, o przyczynach dalej)
78 st.C - 15 minut
Filtrowanie sprinterskie, już chyba umiem Produktem filtracji były dwie brzeczki:
13 l - 16 Blg (pierwsza filtracja bez wysładzania)
16 l - 10,5 Blg (druga filtracja, jedynie wysładzanie)
Gotowanie (osobno ) obu brzeczek, każda z 25 g chmielu lubelskiego (około godzina).
Zadane starterem, dzisiaj rano (10 godzin po wpuszczeniu drożdży) jeszcze była cisza, może ruszy jak wrócę z zesłania. Przy okazji - pozdrowienia z Płocka
A teraz o trudnościach. Otóż napotkałem problem czasowo-sprzętowy. Zadanie polegało na wykorzystaniu kociołka zaciernego, gara warzelnego, 3 fermentorów (w tym jeden z kranikiem) + kadzi filtracyjnej do wykonania następujących czynności:
1. Zacieranie
2. Filtracja
3. Wysładzanie
4. Gotowanie 2 brzeczek z chmielem
5. Butelkowanie warki nr 11.
Praktyka udowodniła, że to da się zrobić ale wymaga nadludzkiego wysiłku. Nigdy więcej. Dokładając jeszcze problem z hudrauliką w domu (awaria w kuchni, zalana wodą ze zlewozmywaka)... Ale warto było
Comment
-
-
Wczoraj próbowałem... Żadnego śladu po przykrym zapachu fermentacji. Kolor... czy tam jest jakiś kolor? No ale przecież zastosowałem tylko jasne słody. Chciałem zobaczyć jak wygląda najjaśniejsze piwo. Jest bardzo jasne
Smak - lekko czuć typowo pszeniczny posmak, lekkie piwo na lato. Ale zapas zapewne zostanie wchłonięty dużo szybciej, sporo przed nadejściem lata
Comment
-
-
W zeszłym tygodniu zabutelkowałem warkę nr 13. Numerek 12 jeszcze stoi na burzliwej bo... zabrakło mi kapsli! Mam nadzieję, że jej się nie pogorszy przez tak długie stanie Przyznaję, oferma ze mnie niemała. Żeby 300 kapsli tak szybko zużyć...
No i dodatkowa sprawa - pszeniczne ciemne to one nie są Raczej takie nijakie takie, ciemnawe ale ciemne na pewno nie
A tymczasem trwają przygotowania do warki 14 i 15. Tym razem szykują się lagery (Wyeast Budvar Lager + Saflager). Temperatura w kotłowni: 14 stopni, jest nieźle ale czekamy na trwalsze załamanie pogody.Last edited by banaszek; 2005-11-07, 10:51.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksto chyba jest lodownia a nie kotlownia
A na poważnie - w kotłowni wystarczy, że będzie temperatura lekko dodatnia. A dla piwa to idealne warunki
Comment
-
Comment