Warka nr 18 - Oktoberfest Bier
Zasyp:
4 600 g pilzneński, 3-5 EBC
500 g monachijski, 14 EBC
50 g Caramunich typ II, 110-130 EBC
200 g Caramunich typ I, 80-100 EBC
100 g zakwaszający, 3-7 EBC
Plan zacierania:
20' - 50 st.C
30' - 62 st.C
30' - 72 st.C
15' - 78 st.C
Plan chmielenia:
60' Marynka 50g
60' Lubelski 25g
10' Lubelski 25g
Drożdże:
Wyeast 2206 Bavarian Lager, brzeczka zostanie wlana do fermentora z resztką drożdży po cichej warki nr 17.
Celuję w 14,5 Blg.
A warka numer 16 jest pijalna. Koledzy w trakcie konsumpcji twierdzili, że to piwo do "próbowania i smakowania". Faktycznie, dużo akcentów słodowych, wyraźnie wyczuwalny aromat chmielu. Mi bardzo smakuje, chociaż od jurandowego wzorca jest dość daleko.
Zasyp:
4 600 g pilzneński, 3-5 EBC
500 g monachijski, 14 EBC
50 g Caramunich typ II, 110-130 EBC
200 g Caramunich typ I, 80-100 EBC
100 g zakwaszający, 3-7 EBC
Plan zacierania:
20' - 50 st.C
30' - 62 st.C
30' - 72 st.C
15' - 78 st.C
Plan chmielenia:
60' Marynka 50g
60' Lubelski 25g
10' Lubelski 25g
Drożdże:
Wyeast 2206 Bavarian Lager, brzeczka zostanie wlana do fermentora z resztką drożdży po cichej warki nr 17.
Celuję w 14,5 Blg.
A warka numer 16 jest pijalna. Koledzy w trakcie konsumpcji twierdzili, że to piwo do "próbowania i smakowania". Faktycznie, dużo akcentów słodowych, wyraźnie wyczuwalny aromat chmielu. Mi bardzo smakuje, chociaż od jurandowego wzorca jest dość daleko.
Comment