Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
Browar Tymotki, niekończąca się opowieść
Collapse
X
-
Last edited by jkocurek; 2007-03-19, 08:57.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
-
-
Rano zajrzałem do fermentora z Irish Ale... hm... piany zero, może jedynie resztki tego co zostało po napowietrzeniu. Za to Grodziskie wygląda tak jakby już skończyło fermentować, piana całkowicie opadła pozostawiając ślady osadu.
Mam nadzieję, że Irish Ale nie zaskoczy mnie obfitą pianą, do pokrywy fermentora jest jakieś 6-7 cm wolnego miejsca Fermentory stoją w spiżarni, jakieś 18 stopni, w garażu jeszcze za chłodno na górną fermentację ale już za ciepło na dolną. Chyba koźlaka tej wiosny nie uwarzę... No tak, rozpoczynam poszukiwanie chłodziarki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderNajlepsze firmy to Libherr i Vestfrost, niedawno kupiłem chłodziarkę Libherra i jestem b.zadowolony, szczególnie z Bio-Fresha w którym mogę przechowywać gęstwy w 0*C
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszekRano zajrzałem do fermentora z Irish Ale... hm... piany zero, może jedynie resztki tego co zostało po napowietrzeniu. Mam nadzieję, że Irish Ale nie zaskoczy mnie obfitą pianą, do pokrywy fermentora jest jakieś 6-7 cm wolnego miejscaA benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonKurcze, to jakaś telepatia - najpierw czytałem, że filtracja szła Ci jak krew z nosa umarłemu (tak jak mi w sobotę), potem mała pianka na Irish Ale (jak u mnie w niedzielę rano) a potem obawiasz się, żeby nie wymknęła się z fermentora (jak u mnie w niedzielę wieczorem)... spooky!
Tobie piana uciekła? <-Irish Ale oczywiście
Comment
-
-
No i słabo coś drożdże startują. Mijają 24 godziny od rzucenia ich w otchłań słodkiego oceanu a one leniwie wylegują się gdzieś w głębinach. Pianki malusio, oj, malusio... Ale jakieś nieliczne kolonie już wybrały się na podróż na powierzchnię. Pierwszy rzut (może nie batalion ale kompania to już być może tak) znalazł się w ciekawszej części brzeczkowego frontu. Nie pamiętam czy to normalne Praktyki brak. Może za mało przeszkolone te drożdże... Irish Ale... Irlandia neutralna to i drożdży wyszkolić nie potrafią. Nie to, co bitny naród niemiecki, ich Bavarian Lager zawsze mi startował chyżo. Fermantacja w ich wykonaniu to istny Blitzkrieg. Cały czas płaczę myśląc o oczekujących swego czasu Wyeastach 2206. I (cóż za paradoks) Budvar Lager też dzielnie walczył...
Comment
-
-
Ruszyły z kopytka psiekrwie w końcu. Jak pamiętam te drożdże sprzed paru miesięcy to one lubiły wypić. Te jakieś leniwe są. Może przez temperaturę, mają teraz jakieś 17-18 stopni to się lenią. Piwo na pewno z tego wyjdzie (a z czego nie wyjdzie??? ) ale do Red Ale to jemu chyba daleko. Kupiłem dzisiaj Murphy's Irish Red, porównam kiedyś kolory.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonKurde, lepiej nie próbować żadnych francuskich drożdży - one chyba chętnie by tylko miejsce niemieckim zrobiły
...ale ja jestem niepoprawny politycznie...
Comment
-
-
Grodziskie już znalazło się w beczkach i butelkach. Mętnawe ale szybko się klaruje w butelkach (ciekawe... pszenica i jednak się klaruje). "Ciekawy" smak, kwaskowate nieco... Nie pamiętam jak smakowała moja zielona pszenica, jedyna która wyszła... czy też miała taki kwaskowaty posmak.
Comment
-
-
Warka 26 - Miodowe, warka 26a - Ciemne Ale
Rozleniwiłem się. Dlatego dzisiaj nadrabiam zaległości.
W planie piwo miodowe i ciemne ale. Oba można nazwać"piwami na winie". Co się nawinie to trafi do zasypu.
Plan (Miodowe):
Zasyp:
pilzneński - 4100 g
monachijski - 1000 g
Caramunich typ I - 310 g
Zacieranie:
20 minut 50 stopni
60 minut 66 stopni
15 minut 78 stopni (tutaj dodaję słody karmelowe)
Chmielenie:
1 h - 20 g Marynki + 20 g Lubelskiego
15 minut - 30 g Lubelskiego + mech irlandzki
Pod koniec chmielenia dodam 500 g miodu wielokwiatowego
Drożdże:
Safbrew T-58
Plan na Ale:
Młóto po Miodowym wysłodzę. Do wysładzania dodam 340 g Cararoma. Wysładzał będę do uzyskania ok. 20 litrów brzeczki.
Chmielenie:
1 h - 20 g Marynki + 20 g Lubelskiego
15 minut - 30 g Lubelskiego + mech irlandzki
Drożdże:
Safale US-56
Jak mi wystarczy sił to dzisiaj jeszcze będzie warka 27 - nowe grodziskie. Tym razem zmienię proporcje. Kosztem pszenicznego dam więcej wędzonego. Na V KPD okazało się, że jury słabo oceniło "dymność" warki 24.
Comment
-
Comment